Áno, domáce maslo si môžete vyrobiť celkom jednoducho aj doma. V obchodoch v poslednom období akosi zdraželo, pritom na domáce maslo potrebujete iba smotanu na šľahanie a mixér alebo ručný šľahač.
Samozrejme, dá sa sledovať akcie, kedy zlacnie a vtedy nakúpiť do zásoby, vložiť do mrazničky a máte to. Ale prečo si ho jednoducho neurobiť doma. Je chutnejšie, určite vás nevyjde drahšie ako to z obchodu a navyše si ho môžete ochutiť podľa seba. Len klasické, alebo s bylinkami, prípadne pikantné maslo.
Poďme na to.
Recept na domáce maslo
Prvé prekvapenie pre mnohých: na výrobu domáceho masla nepotrebujete nič okrem smotany na šľahanie. Vážne!
Z 250 ml smotany vyrobíte približne 100 g masla. Smotana vás vyjde na cca 1,70€ a klasická štvrtka masla, čiže 250 g, vás vyjde asi na 3,90€. Takže približne toľko, ako domáce maslo, no pri ňom viete, čo doň dávate a môžete si ho pripraviť kedykoľvek a v rôznych obmenách, Skúšajte, experimentujte.
Napokon, slané maslo alebo tie ochutené, bylinkové stoja viac ako bežné, a tu už sa naozaj oplatí to domáce.
Poďme na postup
Potrebujete smotanu, ktorá nie je upravená metódou UHT. Nekupujte teda tú trvanlivú, ale iba čerstvú. Musí ísť o smotanu na šľahanie, aby ste z nej vedeli vyrobiť maslo. Mala by mať aspoň 30 % tuku, ale čím viac, tým lepšie.
Smotana by mala myť izbovú teplotu. Nalejte ju do vyššej nádoby a začnite šľahať ponorným mixérom. Vo chvíli, keď budete mať kopčeky šľahačky, ktoré by ste použili na dezerty alebo jahody, pokračujte v šľahaní. Potrebujete, aby sa smotana „zrážala“, aby sa tuk pomaly začal oddeľovať od cmaru.
Pokračujte teda v šľahaní, kým sa cmar neoddelí, a postupne ho oddeľujte – napríklad pomocou jemného sitka. Takto zostane maslo dlhšie čerstvé. Cmar môžete vypiť alebo použiť napríklad na pečenie domáceho chleba.
Vytvarujte maslo
Keď vyšľaháte len hustú hmotu a cmar ste zliali, vyklopte ju. Dajte si povedzme drevenú dosku na dno drezu, pustite studenú vodu a hmotu pekne premieste v ruke, aby ste vylúčili všetok cmar. Získate tak hladký bochník.
Takto pripravené maslo vložte do maslovej misy, do alobalu alebo do potravinovej fólie. A uskladnite do chladničky. Hotovo.
Vyskúšajte tiež
Recepty na mandľové maslo, múku a mandľové mlieko.
Ochutenie domáceho masla
Ak chcete trošku experimentovať, ochuťte si svoje domáce maslo – upravte ho, kým je ešte mäkké. Môžete napríklad pridať soľ, alebo pretlačený cesnak, aby ste dostali cesnakové maslo.
Prípadne pridajte najemno nasekané bylinky, môžete dať červenú papriku ap.
Postup je vždy rovnaký: dajte do misky danú prísadu, vložte maslo a čistými rukami mieste, aby maslo prijalo všetky prísady. Môže to trvať niekoľko minút.
Hotové maslo vložte na hodinu do chladničky, potom ho dajte do potravinovej fólie a vytvarujte do tvaru valčeka. Zabaľte do novej potravinovej fólie a uložte do chladničky. Prípadne dajte do misky na maslo a môžete používať.
Naše obľúbené prísady, ktorými môžete domáce maslo ochutiť:
- petržlenová vňať
- pažítka
- bazalka
- kôpor
- cesnak (na ryby)
- čili
- med so škoricou (na pečivo alebo palacinky)
- strúhaný parmezán (na cestoviny alebo grilovanú zeleninu)
- dijonská horčica
- nasekané sušené paradajky a bazalka (mňamka na pečený toast)
- pár kvapiek javorového sirupu a nasekané vlašské orechy (raňajkový toast)
Foto: LepšíDeň.sk, Vecteezy.com