Cheesecaky sú mimoriadne obľúbené, dnes ich nájdete takmer v každej ponuke. Akoby nahradili klasické zákusky z minulosti, alebo tradičné slovenské koláče. Máme pre vás jeden recept, ktorý nie je zložitý, príprava vám zaberie asi 30 minút a získate super dezert, ktorým ohromíte návštevu. Matcha cheesecake, čiže z čaju mača/matcha, ktorý je mimoriadne zdravý.
Je to vlastne japonský variant dobre známeho syrového koláča. Na chrumkavom podklade z piškót a praženého sezamu je plnka zo smotanového syra, elegantne dochutená zeleným čajom mačča. Inšpirovali sme sa knihou Japonská kuchyňa, kde nájdete recepty na každý deň…aj takéto lahôdky 🙂
Recept na matcha cheesecake
Väčšinu surovín máte určite doma, len treba dokúpiť piškóty a samozrejme matcha. Ideálny je bio matcha čaj, 100% zelený japonský čaj, ktorý je asi 10- silnejší ako klasický zelený čaj. Napríklad v obchodíkoch bez obalu vás vyjde 50 g na cca 3 eurá.
Keď si na internete zadáte matcha prášok, dostanete plno výsledkov, bežne vás 100 g vyjde na necelých 5€.
SUROVINY na 12 kúskov
- 150 g piškót
- 130 g masla
- 2 PL praženého svetlého sezamu
- 6 plátkov želatíny
- 500 g smotanového syra
- 300 g jogurtu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 kopcovité lyžičky práškového čaju matcha
- 1 lyžica studenej vody
- 80 ml horúcej vody
- 75 g cukru
Prečítajte si tiež
Prečo v lete siahnuť po čaji matcha?
POSTUP
Piškóty rozdrvíme v mixéri. Zmiešame s roztopeným maslom a opraženým sezamom. Zmes preložíme do otváracej tortovej formy (priemer26 cm) a vtlačíme na dno. Želatínu namočíme na 10 minút do studenej vody.
Elektrickým šľahačom rozmiešame syr, jogurt a citrónovú šťavu.
Medzitým cez sitko preosejeme prášok matcha do misky a rozšľaháme so studenou vodou na pastu. Pri šľahaní dolievame horúcu vodu a buď tradičnou bambusovou metličkou (časen), alebo bežnou metličkou (prípadne napeňovačom mlieka) šľaháme 1 minútu, kým nevznikne jemná pena, pričom sa rozvinie plná chuť čaju.
V tejto fáze primiešame cukor a vyžmýkanú želatínu, aby sa rozpustili. Vlažnú zmes matcha rýchlo zašľaháme do syrového krému.
Krém naložíme do formy na piškótový základ a povrch uhladíme. Tortu chladíme najmenej 4 hodiny. Pred podávaním môžeme posypať jemne preosiatym čajom matcha.
Foto: Unsplash.com, kniha Japonská kuchyňa