Táto mrkvová torta s karamelovou polevou a z dvoch vrstiev cesta spojených plnkou je naozaj čosi mimoriadne. Skvelé na nej je to, že je veľmi ľahká, výborná na leto a dodá vám potrebnú energiu, ak chcete vyraziť povedzme na cyklotúru alebo k jazeru.
Keď však ochutnáte jeden kúsok, budete si chcieť dať ešte aspoň štyri ďalšie 🙂
Autorkou tohto vynikajúceho receptu je známa foodblogerka Ella Woodwardová. Kedysi bola úplne závislá od sladkého, totálna maniačka na cukor. „Sladkosti som zbožňovala odjakživa, medzi najobľúbenejšie jedlá môjho detstva patril chlieb s Nutellou a čosi, čo sme volali čokoládový zlepenec,“ spomína sympatická Ella.
jedného dňa sa však všetko zmenilo. V lete roku 2011, práve keď ukončila druhý ročník vysokej školy, jej diagnostikovali pomerne zriedkavú chorobu s názvom syndróm posturálnej tachykardie. Tento syndróm úplne vyradí z funkcie sústavu, ktorá kontroluje všetko, čo má v tele fungovať automaticky ako je tlkot srdca, trávenie, krvný obeh, či imunitný systém.
Ella sa preto rozhodla radikálne zmeniť svoj životný štýl a najmä stravovanie. Vyradila z neho cukor, lepok a všetky priemyselne spracované potraviny. Začala sa učiť variť a piecť zdravšie, a pritom chutne. Podarilo sa – svedčí o tom aj megaúspech jej knihy Lahodne s Ellou, ktorá prerazila nielen vo Veľkej Británii, ale aj USA. Na Slovensku sa vypredala a nateraz si ju môžete stiahnuť ako e-knihu.
Pozrite si aj ďalšie RECEPTY.
Mrkvová torta s karamelovou polevou
Ella pečie naozaj chutne – vyskúšajte jej recept. Mrkvová torta s karamelovou polevou vás možno prekvapí a rýchlo si ju zamilujete. Zdravá mrkva, kokosový olej, šťavnatý ananás, pohánková múka…určite si obľúbite túto kombináciu. Na 1 tortu, čo je asi 12 kúskov potrebujete:
Na cesto
- 2 hrnčeky múky z hnedej ryže alebo pohánkovej múky (400 g)
- 1 hrnček mletých mandlí (120 g)
- 2 polievkové lyžice semienok chia
- ⅓ hrnčeka hrozienok (65 g)
- 2 plátky ananásu (225 g)
- 1 hrnček mandľového mlieka (300 ml)
- ½ hrnčeka javorového sirupu (150 ml)
- 3 mrkvy (250 g)
- kokosový olej na vymastenie formy
Na plnku
- 3 veľké ošúpané banány (350 g)
- 10 vykôstkovaných datlí Medjool
- 2 polievkové lyžice mandľového masla
- 1 polievkovú lyžicu kokosového oleja
- 1 polievkovú lyžicu mletej škorice
Príprava cesta
- Predhrejeme rúru na 180 °C (teplovzdušnú na 160 °C).
- Múku z hnedej ryže alebo pohánky zmiešame s mletými mandľami, semienkami chia a hrozienkami.
- Rozmixujeme spolu ananás, mandľové mlieko a javorový sirup. Keď je zmes úplne hladká, nalejeme ju k zmesi suchých prísad a premiešame.
- Ošúpeme a nahrubo nastrúhame mrkvu. Pridáme ju do hotovej zmesi a miešame, až sa vytvorí jemné cesto.
- Kokosovým olejom vymastíme dve tortové formy s priemerom 24 cm a nalejeme do nich cesto.
- Pečieme asi 30 minút, kým sa povrch cesta nezačne sfarbovať do zlatohneda.
- Upečené cesto vyberieme z rúry a necháme asi 10 minút chladnúť na chladnom mieste (tento krok je veľmi dôležitý, pretože počas chladnutia sa cesto ešte usadí).
Príprava plnky
- Kým torta chladne, pripravíme si plnku. Všetky prísady spolu so 4 polievkovými lyžicami vody zmixujeme na hladkú, krémovú hmotu.
- Vychladnuté tortové korpusy spojíme plnkou. Zvyšok plnky použijeme ako polevu na povrch torty.