Azda každý, kto držal diétu či prechádzal na zdravšiu stravu, prišiel do kontaktu s ryžovými chlebíkmi, teda s tenkými plátkami z pufovanej ryže. Naoko pôsobia zdravo, viaceré sú dokonca v bio kvalite a svieti na nich slovíčko Racio. Na ich etiketách vidíme štíhlych a cvičiacich ľudí. V nutričnej tabuľke nevidíme prakticky žiadne tuky ani soľ… Avšak ako na tom stoja z pohľadu nutričných hodnôt? Naozaj sú ryžové chlebíčky také zdravé?
Veľa prázdnych kalórií
Možno budete prekvapení, ale ryžové chlebíky nie sú také zdravé a neškodné, akoby ste čakali. Dôvodom je vysoký glykemický index, ktorý má na svedomí rýchly nárast hladiny cukru v krvi. Keď teda skonzumujete pár ryžových chlebíkov, okamžite vám stúpne krvný cukor, avšak ten aj veľmi rýchlo klesne. Výsledkom je ešte väčší pocit hladu, než pred jedlom a taktiež náhla chuť na niečo sladké, čo má zlý vplyv na telesnú hmotnosť. Dá sa teda konštatovať, že ryžové chlebíčky neobsahujú takmer nijaký tuk a soľ, ale aj napriek tomu obsahujú veľké množstvo prázdnych kalórií, najmä cukru.
Niektorí ľudia si doprajú ryžové chlebíčky počas diéty v domnienke, že sú menej kalorické a zdravšie. Samozrejme, môžete si dopriať jeden-dva, nejako to vášmu redukčnému režimu neuškodí. No zároveň myslite na to, že neobsahujú takmer žiadne výživné látky, ktorými by ste zlepšili, či aspoň udržali svoje zdravie.
Riešením nie sú ani tzv. celozrnné, ako sa to píše na obaloch. Obsahujú síce vlákninu, ale v takom zanedbateľnom množstve, že sa to nevyplatí.
Nejedzte ich samostatne
Keď sa ryžových chlebíkov nehodláte vzdať – aj keď už viete, že nie sú práve najzdravšie-, aspoň ich nejedzte samostatne. Pretože ak si ich obložíte plátkom kvalitnej šunky či syra, alebo keď ich skombinujete s potravinou bohatou na bielkoviny, znížite ich glykemický index.
Pokojne si na chlebíček dajte avokádovú nátierku a plátky šunky alebo lososa. Prípadne tvarohovú nátierku a paradajku, maslo a kolieska uhorky, alebo aj med a kúsky ovocia, napríklad bobuľového.
To znamená, že vás aj na určitú dobu zasýtia, napríklad môžu poslúžiť ako ľahšia desiata. Nepreháňajte to však s množstvom. Na jednu porciu je optimum 30 až 40 gramov ryžových chlebíkov.
Od ochutených ruky preč
Ryžové chlebíky majú aj rôzne príchute. Tie sladké bývajú poliate čokoládovou polevou, vanilkovou polevou, tie slané zas zvyknú byť ochutené rôznymi práškami s príchuťou syra a pod. V oboch prípadoch sú prítomné rôzne prídavné látky vrátane farbív a konzervantov, ktoré ešte znásobujú hodnotu glykemického indexu.
Nie je teda správne myslieť si, že siahate po zdravšej verzii sladkosti. Energetická hodnota je dokonca porovnateľná s čokoládou. Aj v malom balení je toľko energie z cukrov, lacných tukov a komplexných sacharidov, že radšej vezmite do ruky kvalitnú horkú čokoládu.
Prečítajte si tiež
4 recepty na zdravé maškrty.
Ryžové chlebíčky pred športom áno
Chlebíky z pufovanej ryže teda nie sú vhodnou voľbou pre tých, ktorí sa snažia či už zredukovať, alebo udržať si svoju váhu. Naopak, sú skvelým zdrojom okamžitej energie pre športovcov. Tí po nich pred tréningom siahajú aj preto, lebo sú ľahko stráviteľné a nespôsobujú pocit plného žalúdka.
Radšej siahnite po celozrnnom chlebe či pečive
Kvalitné pekárenské výrobky z celozrnnej múky sú bohaté na vlákninu, vitamíny i minerálne látky a majú pomerne nízky glykemický index. Pre porovnanie – ryžové chlebíčky majú glykemický index na úrovni 82, pričom celozrnný chlieb má hodnotu glykemického indexu na čísle 53. Celozrnný chlieb či pečivo je preto z hľadiska zdravej stravy oveľa lepšou voľbou ako chlebíky z ryže.
Foto: Freepik.com, Pixabay.com