Má niekoľko názvov, okrem spomínaných physalis, či machovky aj židovská čerešňa. S jej papierovou schránkou pôsobí ako malý lampión. Oranžovosfarbená bobuľa veľkosti čerešne má veľa názvov: andská bobuľa alebo inkská slivka poukazujú na jej pôvod vo vysokohorských oblastiach Južnej Ameriky. Jej známejší druhý názov, machovka, sa vzťahuje na Južnú Afriku – tam bola pestovaná už začiatkom 19. stor. Osviežujúco kyslá a zároveň sladká bobuľa je z čeľade ľuľkovité, teda je príbuzná s paradajkou.
Pre zrak a dobré nervy
Poznali sme ju ako dekoráciu jedál a nápojov, no je dobrým zdrojom určitých karotenoidov, ktoré naše telo premieňa na vitamín A.
„Tento vitamín neobsahujúci tuky a silné antioxidanty podporujú imunitný systém a chránia zrak,“ vysvetľuje Susanna Bingemer v knihe Superpotraviny. „Posilnenie dostávajú karotenoidy skrz vitamín C a E, oba taktiež dôležité lapače radikálov. K tomu sa pridruží množstvo vitamínu B, ktorý je prospešný pre metabolizmus, imunitný systém a nervy.“
Ďalšie sekundárne rastlinné látky pôsobia proti zápalom, plesniam a baktériám. Proteíny sa starajú o vyrovnanú energetickú hladinu a pocit sýtosti.
Ľudoví liečitelia andských krajín používali tradične inkskú bobuľu na posilnenie a proti chorobám ako malária, astma, hepatitída a reuma.
Prečítajte si aj
Superpotraviny. Vyskúšajte niektorú z týchto.
Ako physalis využijete
Čerstvý physalis sa dá kúpiť počas celého roka, hlavná sezóna je však od decembra do júna. Dobre si prezrite šupku – pri zlom skladovaní sú náchylné na pleseň. Preto by ste mali do fólie zabalené bobule doma z nej vybrať.
Plody ozvláštňujú ovocné šaláty, dezerty a müsli. Výborne sa dopĺňajú so šalátmi alebo s čatni.
Chutné je aj želé z physalisu alebo kompót. Medzitým sú tiež sušené machovky, ktoré sa môžu používať čerstvé. Kto ich chce oberať čerstvé, môže physalis pestovať vo vlastnej záhradke.
Panna cotta s physalisom – RECEPT
Vynikajúci dezert, ktorý navyše posilňuje imunitný systém. Nasledujúci recept je na 6 až 8 porcií, príprava vám zaberie asi 15 minút s následným dvojhodinovým odpočívaním a hodinou na chladenie.
Suroviny:
100 g kešu jadier
50 g kakaového masla
6 PL kokosovo-kvetného nektáru (alebo javorového alebo agávového sirupu)
1 PL sójovej smotany (alebo jemného tofu)
200 ml mandľového mlieka (alebo iného orechového mlieka)
200 g malín (hlbokozmrazené alebo čerstvé)
200 g čerstvého physalisu
POSTUP:
Najskôr namočíme kešu jadrá najmenej na 2 hod. do vody, lepšie cez noc, potom bude krém lepší. Kešu zlejeme, opláchneme a necháme odkvapkať. Rozpustíme kakaové maslo a zmiešame na kašu s kešu a 4 PL kokosovo-kvetného nektáru, sójovou smotanou a mandľovým mliekom. Rozdelíme do 6 – 8 malých pohárikov a asi na hodinu dáme do mrazničky, aby sa krém spojil. Potom skladujeme v chladničke.
Maliny spolu so zvyšným kokosovo-kvetným nektárom dáme do mixéra a ten necháme bežať približne 10 min – alebo masu pomixujeme s tyčovým mixérom. Pri tom sa omáčka prirodzene spojí. Následne natrieme na sitko, aby sme odobrali jadierka. Physalis vylúpneme, umyjeme, necháme odkvapkať a rozpolíme. Zmiešame s malinovou omáčkou, rozdelíme na panna cottu a servírujeme.
VOŇAVÝ VARIANT
Tento recept je základný. Môžete ho ľahko variovať, napríklad tým, že použijete mandľové mlieko s vanilkovou arómou alebo panna cottu ochutíte štipkou škorice alebo perníkovým korením.
Krém najlepšie chutí pri izbovej teplote, ak je možné, poháriky najmenej pol hodinu pred servírovaním vytiahnite z chladničky.