Jednoduché a chutné jedlo, ktoré pripravíte relatívne rýchlo, netreba k tomu žiadne špeciálne suroviny a môže to byť obed, ale aj výdatný dezert. Vyskúšajte tieto pirohy plnené tvarohom a preliate malinovou omáčkou. Pokojne môžete skúsiť aj jahodovú omáčku, čučoriedkovú – proste aké ovocie máte radi. Na jeseň môžete dokonca skúsiť vynikajúcu gaštanovú omáčku.
Pirohy plnené tvarohom s malinovou omáčkou
Pirohy sú tradičné slovenské jedlo a dajú sa pripraviť na milión spôsobov. Na slano aj na sladko. Zo zemiakového či lístkového cesta. Varené aj opečené. Dokonca aj zdravé celozrnné pirohy. Keďže naša babička robila zemiakové pirohy, ponúkame vám jej recept aj my. Napokon, recepty našich starých mám sú najlepšie, no nie? 🙂
SUROVINY
- 600 g zemiakov
- 200 g polohrubej múky
- 1 vajíčko
- štipka soli
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 1 žĺtok
- práškový cukor
- lyžica pudingového vanilkového prášku
- maliny (prípadne jahody, čučoriedky podľa toho, akú omáčku sa rozhodnete urobiť)
- hnedý cukor
POSTUP
Príprava pirohov nie je zložitá. Uvarte zemiaky v šupke, nechajte ich vychladnúť, potom ich ošúpte a nastrúhajte. Zľahučka ich posoľte, pridajte vajíčko, preosiatu polohrubú múku a vymieste tuhšie cesto.
Potom cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na veľký plát hrubý asi pol centimetra a vykrajujte kolieska, napríklad pomocou pohára (ideálny priemer cca 6 cm).
Zatiaľ si urobte tvarohovú plnku – zmiešajte hrudkovitý tvaroh, žĺtok, trošku práškového cukru, lyžicu vanilkového pudingového prášku a štipku soli.
Do stredu každého kolieska dajte z tejto tvarohovej plnky. Vojde tam taká lyžička, ale podľa okolností – ak sa vám vojde viac, pokojne dajte. Potom preložte na polovicu a okraje zlepte k sebe. Tie zlepené okraje utlačte vidličkou, aby sa pevne spojili a plnka nevytiekla von.
Vezmite veľký hrniec, priveďte v ňom množstvo vody s troškou soli k varu a potom do vriacej vody vhadzujte pirohy. Povarte ich pár minút, kým nevyplávajú. Vyberte.
Malinovú omáčku si môžete pripraviť počas varenia alebo aj vopred. Do malého hrnca vložte maliny, prisypte hnedý cukor podľa chuti a varte. Stále premiešavajte, maliny pustia šťavu. Musia poriadne zmäknúť, ale nesnažte sa ich rozvariť úplne – práve malé kúsky malín sú na pirohoch úžasné 🙂
Uvarené pirohy teda nechajte odkvapkať, dajte na tanier, polejte troškou rozpusteného masla a napokon dajte malinovú omáčku.
Dobrú chuť.
Vyskúšajte tradičné
Bryndzové pirohy ako od babičky z Gemera.
Slivková omáčka: tú si pripravte z klasického slivkového lekváru – asi 200 g dajte do malého hrnca, pridajte pol deci červeného vína, škoricu a badian. Povarte to, kým sa všetko nespojí.
Gaštanová omáčka: dajte do hrnca asi 200 g kryštálového cukru a nechajte roztopiť na karamel. Potom zalejte 100 ml sladkej smotany a trošku rumu. Karamel sa v smotane akoby rozpustí, rozvarí, dobre ešte premiešajte a pridajte uvarené roztlačené jedlé gaštany. Stále miešajte až vznikne hustá omáčka, ktorú môžete zjemniť troškou masla.