RECEPT. Celozrnné pirohy na tri spôsoby

Aj vy často počúvate, že šaláty vás nezasýtia. Bez mäsa vám budú chýbať živiny a vôbec, jedlá bez mäsa nie sú chutné? Nie je to celkom pravda. Dobré je však zaradiť do svojho jedálnička aspoň raz denne ako hlavný chod bezmäsitú stravu – je pre telo viac ako prospešné. Napríklad také úžasné pirohyrecept nájdete nižšie.

 

Prečo je bezmäsitá strava taká zdravá?

Pretože jej základ tvorí to najzdravšie, čo nám príroda poskytuje – zelenina. Či už surová (vo forme šalátov), alebo varená, pečená či ináč do jedál zakomponovaná. A zelenina je ľahko stráviteľná. Obsahuje veľa vlákniny, vitamínov, minerálov, antioxidantov (karotenoidov, fenolov, flavonoidov…), fytochemikálií a málo kalórií.

Avšak, je veľmi dôležité, aby sme jedlo bez mäsa vedeli správne nakombinovať. Aby sme v jednom jedle nemali prevažne sacharidy. Alebo, aby hlavné jedlo netvorilo len zeleninový šalát bez zdravých tukov a bielkovín, z ktorého rýchlo vyhladneme.
Dôležité však je aj to, aby sme jedlo správne pripravili (vyprážaný karfiol nie je najzdravšia bezmäsitá voľba). Práve adekvátne vyváženie jednotlivých makroživín a správna príprava nám zabezpečí to, aby nás bezmäsité jedlo dobre zasýtilo, neunavilo, dodalo všetky potrebné živiny a bolo aj chutné.

Mäso je ťažšie stráviteľné (v závislosti od druhu nám v tele trávi viac ako 4 hodiny). Na porovnanie, zelenina nám trávi len 1 – 1,5 hodiny. Ovocie do 1 hodiny, obilniny a strukoviny do 2 hodín.

aj strava bez mäsa môže byť chutná a zdravá
Bezmäsitú stravu tvorí to najzdravšie, čo nám príroda poskytuje. Zeleninu.

Ako sa cítite po mäse?

„Ja preferujem stravu bez mäsa,“ priznáva známa trénerka, inštruktorka a spoluzakladateľka Fitshakera Lucia Švaral. „Pocit jesť menej mäsa mi potvrdila aj moja krvná skupina A, pre ktorú je vhodnejšia vegetariánska strava. Bielkoviny však dopĺňam nielen z rastlinných zdrojov (strukoviny, tempeh, tofu, chlorela), ale i zo živočíšnych (kvalitné vajíčka; mliečne výrobky – bryndza, ovčí syr; ryby – losos, pstruh). Cítim, že mäso je pre mňa ťažšie stráviteľné.“

Lucia priznáva, že takmer vždy je po mäsitom pokrme unavená a najradšej by si dala hneď „šlofíka“ (aj vtedy, keď mäso nekombinuje so sacharidovou prílohou).
Aj preto je v knihe Z fitka do kuchyne špeciál jedna celá kapitola o bezmäsitých jedlách. A vynikajúce recepty, ako Syrový quiche aj pre bezlepkáčov, Cícerový guláš, Karfiolový nákyp s tofu, či celozrnné pirohy na tri spôsoby.

Recept na Celozrnné pirohy

Lucia Švaral
Lucia Švaral

Príprava štyroch porcií tohto skvelého jedla vám zaberie asi 45 minút pri 100 gramoch má len 168 kcal, 30 gramov sacharidov, 6 gramov bielkovín a 0,6g tukov.
Autorkou receptu je Nela Juričová a trénerka Lucia Švaral tvrdí: „Wau! Tak tento recept by mali zaslať do všetkých slovenských kolíb J Ale kým sa k nim dostane, urobte si pirohy doma. Odporúčam najmä verziu „na slano“. Môžete si k nej pridať aj kyslú smotanu či biely jogurt, opečenú cibuľku a petržlenovú vňať. Obed ako vyšitý.“

SUROVINY:
• 300 g špaldovej múky
• štipku morskej/himalájskej soli
• cca 1,5 dcl vody

NÁPLŇ NA CELÉ CESTO:
• tvarohová – 100 g hrudkovitého tvarohu + štipku soli
• lekvárová – slivkový lekvár
• zeleninová – 6 väčších mrkiev + 1 kaleráb + soľ a korenie

NA OZDOBENIE:
• roztopené maslo
• petržlenovú vňať (slaná verzia) alebo oriešky či pomletý mak alebo ovocie (sladké pirohy)

POSTUP: Všetky suroviny zmiešame a vznikne cesto, ktoré rovnomerne rozvaľkáme na doske.
Cesto rozdelíme na štvorčeky a začneme plniť. Konce štvorčekov, ktoré sú oproti sebe spojíme a cesto po okrajoch pozatláčame do seba, aby sa spojilo.
Ak ste sa rozhodli pre zeleninovú náplň – nastrúhame mrkvy a kaleráb a podusíme ich spolu s trochou cibule na kokosovom oleji, posolíme a plníme.
V prípade slivkového a tvarohového variantu ich len naplníme danou náplňou.
Vložíme do vriacej vody a varíme asi 15 minút, kým pirohy nevyplávajú hore.
Nakoniec ich pokvapkáme roztopeným maslom. Slané zdobíme napríklad petržlenovou vňaťou a sladké môžeme poprášiť pomletým makom či orieškami.

Ďalších vyše 140 receptov nájdete v novinke Z fitka do kuchyne špeciál.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 1 855x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Leave a Comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.