Máte chuť na ľahké, zdravé, pomerne rýchle a najmä chutné jedlo? Milujete cukety a chcete vyskúšať aj niečo iné, ako cuketovú polievku, cuketové placky, alebo grilovanú cuketu na letnej párty? Máme pre vás tip od svetoznámeho šéfkuchára Jamie Olivera. Možno poznáte jeho reláciu, v ktorej varí a pečie z piatich surovín. Jednoducho a chutne. My vám prinášame jeho recept na plnenú cukety, v ktorých je feta, mäta, ryžovo-obilná plnka a celé je to v paradajkovo-mätovej omáčke. Vynikajúca večera, ktorá zasýti, je zdravá a je to niečo iné, ako si bežne pripravujete.
Recept na plnené cukety
Chuť a textúra pečenej zeleniny je úžasná, chutí najmä počas leta, ale pokojne si ju môžete pripraviť ako obmenu na jeseň, či v zime. V Stredomorí milujú plnenú zeleninu, tak vyskúšajte tieto plnené cukety. Len 5 surovín, príprava vám zaberie niečo cez hodinu a získate 4 až 6 porcií.
Recept nájdete aj v knihe Jamie Olivera 5 surovín. Stredomorie, kde prináša 125 receptov, ktoré sú doslova oslavou stredomorských chutí a vôní. Jednoduché jedlá, čistá chuť a úžasná inšpirácia, ako obmeniť svoj jedálniček.
SUROVINY
- 8 veľkých cukiet
- 1 viazanička mäty, asi 30g
- 2x 250 gramov zmesi ryže a obilnín
- 100 g fety
- 400 g (1 konzerva) oválnych paradajok
POSTUP
Rúru predhrejte na 200 stupňov Celzia.
Cuketám odkrojte konce a nakrájajte na kusy hrubé asi 4 cm. Lyžičkou ich vydlabte, nechajte ½ cm okraje a dužinu so semienkami odložte. Priamo do vydlabanej diery štedro nasypte soľ (neskôr ju opláchneme).
Zatiaľ si otrhajte polovicu mätových lístkov a najemno ich nasekajte do 250 g odloženej cuketovej dužiny (zvyšok môžete vyhodiť).
Potom pridajte ryžovo-obilninovú zmes. Zmiešajte si napríklad ryžu s bulgurom, alebo pšenom. Podľa toho čo máte doma. Pomer 1:1. Nadrobte do toho väčšinu fety. Dochuťte soľou, čiernym korením a pridajte lyžicu vínneho octu. Premiešajte.
Z cuketových valčekov opláchnite soľ, osušte ich a začnite plniť pripravenou zmesou. „Palcami poriadne utlačte zmes, aj po stranách. Naplnené cukety potom naukladajte do pekáča reznou stranou nadol a pečte 50 minút, kým nie sú úplne mäkké,“ radí Jamie Oliver vo svojej knihe.
Pripravte si počas pečenia omáčku. Paradajky roztlačte v rukách do misky, pridajte 2 lyžice panenského olivového oleja, potom najemno nasekajte zvyšné mätové lístky (niekoľko malých si odložte na ozdobenie). Dochuťte soľou, čiernym korením a červeným vínnym octom.
Keď sú cukety upečené, vylejte omáčku do pekáča okolo cukiet a dajte ešte na 5 minút do rúry, aby sa prehriala. Navrch nadrobte zvyšnú fetu, posypte mätovými lístkami a pokvapkajte olivovým olejom.
Dobrú chuť!
Kniha 5 surovín od Jamie Olivera
Čo by ste povedali na Zimné zelené gnocchi, Rýchle cestoviny s tuniakom, Hubovú polievku, Jemné jahňacie kolienka, či Čokoládový sen alebo Tart s citrónovým krémom?
Ak milujete čaro skvelej stredomorskej kuchyne a veľmi radi by ste ho preniesli aj k sebe domov bez zložitej prípravy, kniha 5 surovín. Stredomorie je pre vás to pravé.
Obsahuje vyše 125 receptov, ktoré sú oslavou stredomorských surovín, chutí a vôní. Na každý recept budete potrebovať iba 5 surovín, čo znamená, že pripravíte chutné a jednoduché jedlá bez siahodlhého nákupného zoznamu či umývania riadu.
Viac než polovica pokrmov je buď bezmäsitých, alebo so zredukovaným obsahom mäsa. Či už hľadáte inšpiráciu na šaláty, polievky, cestoviny, zeleninové pokrmy, morské plody, ryby, hydinu alebo dezerty, určite si vyberiete.
Foto: Slovart, LepšíDeň.sk