Pretože je to v móde? Určite nie. Lebo je to zdravšie? To už áno. A má to aj ďalšie výhody, hoci ste nad nimi možno veľmi ani neuvažovali. Asi väčšina z nás má potraviny v umelohmotných nádobkách – či už cukor, múku, rôzne strukoviny, dokonca aj namletú kávu. Poviete si, že je to praktickejšie, lacnejšie a plast sa nerozbije tak ako sklenená nádoba. A sklo je tiež ťažšie.
To všetko už dnes neplatí. Presvedčíme vás o tom a vysvetlíme, prečo by ste mali skladovať potraviny v sklenených nádobách.
Skúste skladovať v sklenených nádobách
Vaša rodina dojedla a zostali nejaké zvyšky, ktoré sa oplatí odložiť – večer akoby ste ich našli. Najčastejšie ich dáme do plastovej nádobky, uzatvoríme a vložíme do chladničky alebo špajzy.
Kupujete si v potravinách minerálku a automaticky siahate po plastových fľašiach. Ani vám nezíde na um, že by tam mohli byť aj sklenené…a že sú dokonca vhodnejšie.
Prídete domov z nákupu a presypete múku, cukor či šošovicu do plastovej nádoby.
Takto to asi vyzerá vo väčšine domácností. Pritom sklo je prírodný produkt, ktorý nijako neovplyvňuje svoj obsah. Na rozdiel od plastu. Potraviny skladované v skle si dlhšie udržiavajú chuť aj vitamíny.
Sklenené nádoby neprepúšťajú plyny, obmedzujú straty oxidu uhličitého, takže minerálka v sklenenej fľaši vám vydrží dlhšie až o 40% oproti plastovej.
Chránia uskladnené veci pred vplyvom svetla (farebné sklo) a proti UV žiareniu (biele sklo).
Naozaj sú potraviny v skle chutnejšie?
Rozhodli sa to zistiť experti z technickej univerzity v Grazi. Urobili senzorické testy ovocných štiav po niekoľkodňovom uskladnení. Tie v tetrapacku alebo PET fľašiach mali horšie výsledky, strácali farbu, vôňu aj obsiahnuté látky.
Ovocné šťavy v sklenených fľašiach nestrácali na kvalite ani po dlhšom skladovaní. V žiadnej zo skúmaných vlastností.
Sklenené nádoby na potraviny sa navyše neznečistia jedlom a nezapáchajú. Vezmite si povedzme plastovú fľašu, do ktorej si dávate pár dní vodu a keď privoniate k hrdlu fľaše, pocítite zatuchlinu, však?
Sklenené dózy neobsahujú žiadne škodlivé látky ako sú ftaláty a BPA, ani kadmium či olovo.
„Sklo je naozaj jeden z najlepších obalových materiálov, ktorý môžete použiť,“ potvrdila Monika Bartolomějová, hlavná nutričná špecialistka Světa zdraví pre FriendsofGlass.com.
Prečítajte si tiež
Sušenie ovocia a zeleniny. Užitočné tipy a triky.
Ďalšie výhody skla
- Mnohí argumentujú tým, že sklenené nádoby sú príliš ťažké, čo však nie je pravda. Kedysi to tak bolo, no dnes sa vyrábajú sklenené nádoby o 40% ľahšie ako pred dvadsiatimi rokmi.
- Sklenená nádoba sa tiež menej poškodzuje. Pozrite si svoje umelohmotné nádobky, aké sú doškriabané, na niektorých miestach puknuté, prípadne odrazený kúsok.
- Sklenenú nádobu môžete dať bez problémov do mikrovlnnej rúry. Je to jednovrstvový obalový materiál bez nejakých dodatočných (chemických) úprav na dostatočnú ochranu potravín a nápojov.
- Sklenené dózy sa dnes vyrábajú v najrôznejších veľkostiach a tvaroch. Majú unikátne uzatváranie na jeden klik, sú vzduchotesné a vodotesné. Vhodné sú do mikrovlnky, umývačky riadu, chladničky aj mrazničky až do -40 stupňov Celzia.
Môžete v nich zapekať pri teplote do 150 stupňov Celzia. - Viaceré prieskumy zistili, že najmä matky uprednostňujú sklenené nádoby na uchovanie jedla, ale aj pri kúpe potravín pre svoje deti. Výhody detskej stravy uchovávanej v skle však nespočívajú len v ochrane zdravia. Sklenené obaly naozaj chránia aj pôvodnú chuť.
- A napokon ekologický argument. Sklo je stopercentne recyklovateľný materiál. Čím viac črepov sa pri výrobe iného skla použije, tým menej sa predsa spotrebuje toho prírodného. A tiež sa minie pri výrobe menej energie.