Máte chuť na niečo nemäsové? Nejakú zdravú, ľahkú večeru, ktorá vám nezaberie až toľko času na prípravu? Vyskúšajte tento náš recept – quinoa so zelenými fazuľkovými strukmi, s mandľovými lupienkami.
Ide o spojenie dvoch veľmi výživných a zdravých potravín. Quinoa má vysokú výživovú hodnotu, obsahuje množstvo bielkovín, vlákninu a minerálne látky. Je v nej všetkých 9 aminokyselín, ktoré naše telo nedokáže produkovať, preto je dobré dopĺňať ich zo správne zvolenej potravy. Quinoa nemá žiadny cholesterol, obsah tukov je minimálny a je ľahko stráviteľná, takže sa hodí aj na večeru. Doplníte si ňou aj železo, horčík, čo je dobré v horúcich letných dňoch.
Zelená fazuľka je vlastne mladý, nezrelý plod rôznych kultivarov obyčajnej fazule. Je to výborný zdroj vitamínu A a vitamínu C. Vláknina v nej podporuje zdravie tráviaceho traktu. Obsahuje tiež kyselinu listovú, takže sa odporúča tehotným ženám.
Zelené fazuľky rozhodne nekonzumujte surové, musia sa prevariť. Obsahujú totiž jedovatú látku lektín, ktorá môže vyvolať vracanie a hnačku.
Je to vynikajúca príloha na obed i večeru, keďže v 100 gramoch fazuľky je len asi 33 kalórií. Navyše obsiahnuté flavonoidy pomáhajú znížiť telesný tuk, čo poteší každého, kto nechce pribrať alebo zhodiť nejaké to kilečko 🙂
Quinoa so zelenými fazuľkami
Jednoduchý, pomerne rýchly recept, ktorý vám zaberie maximálne hodinu so všetkým. Z nasledujúcich surovín získate 3-4 porcie.
SUROVINY
- 150 g bielej quinoy
- 250 g zelenej fazuľky
- 2 lyžice masla
- pol šálky mandľových lupienkov
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- štipka muškátového orieška
- soľ a korenie
Prečítajte si tiež
Čo je quinoa a ako ju pripraviť?
POSTUP
Najskôr si pripravíme quinou, čo nie je nič zložité. Prepláchnite ju dvakrát horúcou vodou, potom dajte do hrnca a zalejte vriacou vodou z kanvice. Pridajte pol lyžičky soli a varte cca 15 minút. Napokon zlejte a nechajte na sitku odkvapkať.
Teraz si pripravíme zelenú fazuľku, ktorá je ešte rýchlejšia: dajte do hrnca variť osolenú vodu a keď buble, nasypte tam očistené fazuľové struky. Povarte ich zo 4 minúty, viac netreba. Zlejte a dajte nabok.
Dajte na panvicu maslo, nechajte ho rozpustiť a vsypte doň mandľové lupienky. Opekajte ich dozlatista, bude to trošku bublať, pomaličky stmavnú a potom nastane čas všetko premiešať. Pridajte najskôr na plátky nakrájaný cesnak a restujte.
Napokon vsypte zelené fazuľové struky, quinou a všetko dobre premiešajte. Prehrejte, aby sa to dôkladne prepojilo, pridajte muškátový oriešok, citrónovú šťavu, soľ a korenie podľa chuti.
Môžete servírovať, dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk