Rastlinné mäso. Vyzerá ako mäso, ale naozaj tak aj chutí? A prečo ho jesť?

LinkedIn

Môže to byť fenomén, ktorý postupne ovládne svet. Čoraz viac sa hovorí o tom, ako spracovanie, konzumácia mäsa a samotný chov zvierat negatívne ovplyvňuje našu klímu. Ako to vyčerpáva zdroje, pôdu ap., a tak už niekoľko rokov je na svete rastlinné mäso. Nie je vyrobené z mŕtveho zvieraťa, ale z rastlinných surovín a prísad. Vyzerá tak ako skutočné mäso? A ešte dôležitejšia otázka – naozaj tak aj chutí?

 

Bill Gates: Rastlinné mäso mi naozaj chutí

beyond meat rastlinné mäsoVo svete existuje niekoľko spoločností, ktoré vyrábajú rastlinné mäso. Medzi najväčšie patria Beyond Meat a Impossible Foods, do ktorých investoval aj podnikateľ a jeden z najbohatších ľudí na svete Bill Gates. Tomuto segmentu totiž verí. „Musím povedať, že umelé mäso je veľmi chutné. Pri správnej príprave je to presvedčivá náhrada mletej hovädziny,“ tvrdí aj vo svojej knihe o klimatickej katastrofe. Práve chov zvierat a konzumácia mäsa totiž zhoršuje klimatické podmienky.

Pri výrobe všetkých dostupných alternatív sa podľa neho využíva oveľa menej pôdy, vody a produkuje sa menej emisií, takže sú oveľa lepšie pre životné prostredie.
Okrem toho na ich výrobu stačí oveľa menej obilnín, takže znižujú dopyt po plodinách a využívaní hnojív. A menej dobytka chovaného v stiesnených podmienkach je veľkým prínosom pre blaho zvierat.

Rastlinnému mäsu podľahol aj slávny herec Leonardo di Caprio, ktorý ako prvý investoval do Beyond Meat. „Každý človek môže pomôcť planéte a znížiť klimatické zmeny vďaka malému kroku každý týždeň. Živočíšna výroba je totiž hlavným prispievateľom emisií uhlíka,“ tvrdí známy herec pre VegNews.

ako zdravo jesť bez mäsaPrečítajte si tiež
Ako jesť zdravo aj bez mäsa? 15 mäsových náhrad. 

 

Zdravšie, šetrnejšie…a drahšie

Umelé mäso má však poriadnu zelenú prirážku. Náhrada mletej hovädziny vás v priemere vyjde o 86 percent drahšie než skutočné mäso.
Predaj takéhoto mäsa však rastie a ak sa bude rozširovať ponuka na trhu, pôjde aj cena dolu a možno dokonca pod cenu zvieracieho mäsa. Ako však tvrdí B.Gates, úspech umelého mäsa závisí od jeho chuti, nie ceny.

Rastlinné náhrady síce dokážu pomerne ľahko napodobniť textúru hamburgera, no je oveľa ťažšie presvedčiť ľudí, že jedia steak či kuracie prsia. Bude umelé mäso dosť chutné, aby naň ľudia prešli, a prejde naň dosť ľudí, aby to malo významnejší vplyv?
Už dnes vidíme známky toho, že to spravia. Môže to trvať ešte desaťročie, no čoraz viac ľudom záleží na klíme a aj preto začnú vďaka skvalitňovaniu a zlacňovaniu uprednostňovať tieto výrobky.

Áno, nájdete ho už aj na Slovensku. Vegánsky burger s kusiskom mäsa…rastlinného. Napríklad Vegan kiosk na bratislavskom Kamennom námestí má v ponuke Beyond burger, v ktorom je beyond mäso, vegan čedar a ďalšie suroviny. Vyjde vás na desať eur.

rastlinné mäso burger

 

Mäso z laboratória

Nielen rastlinné mäso, ale máme tu aj mäso z laboratória, ku ktorému netreba pestovať rastliny, ani ich spracovávať. Poviete si – preboha, to musí chutiť strašne. To už ani nie je mäso!
Po pravde, tie názvy nie sú veľmi sexi: „laboratórne kultivované mäso“ alebo „čisté mäso“. No vo svete pribúdajú desiatky startupových spoločností, ktoré pracujú na tom, aby ho dostali na trh. Na pultoch obchodov však ich výrobky zrejme uvidíme najskôr v polovici dvadsiatych rokov.

Niekto si povie, že to už nie je mäso, že ide o falošné mäso.
Nie je to tak. Laboratórne kultivované mäso obsahuje rovnaký tuk, svaly a šľachy ako ktorékoľvek dvojnohé či štvornohé zviera. Ibaže namiesto chovu na farme vzniklo v laboratóriu. Vedci začínajú s niekoľkými bunkami odobratými zo živého zvieraťa, nechajú ich množiť sa a napokon ich privedú k tvorbe všemožných tkanív, ktoré zvyčajne konzumujeme.

To všetko je možné s nízkymi či žiadnymi emisiami skleníkových plynov s výnimkou elektriny, ktorú potrebujú laboratóriá. Problémom tohto prístupu sú vysoké náklady a nateraz nie je zrejmé, ako hlboko ich možno stlačiť.

Foto: Beyond Meat, Vegan kiosk/FB


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author