Rýchla večera? Mexická quesadilla hotová za 15 minút | RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Potrebujete narýchlo pripraviť niečo chutné, výživné, čo zasýti a poteší chuťové poháriky? Máme pre vás recept na mexickú kuraciu quesadillu, ktorú máte hotovú doslova za pár minút. A môže to byť skvelá rýchla večera, alebo snack pre nečakanú návštevu. Väčšinu surovín máte určite doma, jedine tortillu asi nebudete mať, ale kúpite ju v každom supermarkete. V chladničke vydrží v pohode niekoľko dní.

Quesadilla je pôvodne mexické jedlo a jej názov je odvodený zo španielskeho queso, čo znamená syr. Ide vlastne o placku tortillu naplnenú pikantnou zmesou, ktorú tvorí mäso, syr, zelenina. Celé je to preložené na polovicu, nie zrolované – to je „poznávacie znamenie“ quesadilly.
Quesadilla sa postupne rozšírila do celého sveta, jednotlivé krajiny si ju mierne prispôsobovali, niektoré verzie sú dokonca na sladko. Základom pravej quesadilly je však vždy syr.

 

Rýchla večera – mexická quesadilla

SUROVINY

recept mexická quesadilla

  • balenie tortilly
  • 400 g kuracieho mäsa
  • 2 cibule
  • 4 hrste kukurice
  • 4 hrste čiernej fazule
  • 300 g syr Gouda a čedar
  • mexická salsa alebo guacamole, či kyslá smotana
  • slanina
  • paradajka

 

POSTUP

recept postuptortilla na mexickú quesadilluZákladom je teda placka tortilla – je na vás, akú si zvolíte. Môže byť úplne klasická, ale aj špenátová, kukuričná ap. Nevyťahujte ju príliš skoro z balenia, aby vám nezoschla. Na panvici by vám mohla potom praskať.

recept postupPoložte tortillu na pracovnú dosku a na polovicu placky rozložte rovnomerne nastrúhaný syr čedar (nie nadrobno, ale nastrúhaný na väčšie kúsky).
Na syr dáte upraženú slaninku a zeleninovú zmes, prípadne pico de gallo. Zmiešate v rovnakom pomere kukuricu, čiernu fazuľu, nadrobno nasekanú cibuľku, paradajku.
Pico de gallo je kombinácia červenej a bielej cibule, rajčiny, čerstvého koriandru, citrónovej šťavy a soli.

recept postupNasleduje kuracie mäso, ktoré ste si predtým nakrájali na kúsky a opražili na panvici. Prípadne ak vám zostalo mäso z predchádzajúcich dní z iných jedál, môžete použiť aj to. Alebo ak nechcete kuracie mäso, dajte bravčové, hovädzie alebo morčacie.
Vždy však majte mäso dobre tepelne upravené, pretože quesadilla sa bude už len prihrievať, aby sa prepojila náplň.

recept postupĎalšia vrstva je skaramelizovaná cibuľka, ktorú si jednoducho pripravíte na masle a cukre – opečiete domäkka a dohneda. A nakoniec dajte nahrubo nastrúhaný druhý syr, Goudu.

recept postupPotom quesadillu prehnite na polovicu, mierne pritlačte, zarovnajte a dajte si rozohriať panvicu. Najskôr sprudka na minútku dve a potom potrite troškou masla, aby sa quesadilla pekne zafarbila do zlatistej farby. Na panvicu položte prehnutú quesadillu a 2-3 minútky restujte z každej strany. Napokon nakrájajte na 4 trojuholníky a môžete servírovať.
K hotovej quesadille sa hodí napríklad kyslá smotana, čerstvé guacamole alebo paradajková salsa, prípadne pico de gallo.

domáce pesto guacamole hummusVyskúšajte tiež
Najlepšie domáce pesto, quacamole aj hummus.

Foto: LepšíDeň.sk, Unsplash.com


Zdielať

About Author

Dana Bunová

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.

Komentáre sú uzavreté.