RECEPT na bryndzové pagáčiky, ktoré si zamilujete

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pagáče sú skutočný klenot slovenskej a stredoeurópskej kuchyne! Sú nielen chutné, ale aj historicky zaujímavé. Je to taká retro dobrota, ktorá pripomína domov, starých rodičov a vôňu detstva. Hoci sa kedysi robili oveľa častejšie, aj dnes ich nájdete na svadbách, rôznych oslavách, či na sviatočnom stole. Predávajú ich aj v niektorých pekárňach, no nie je nad vlastné domáce bryndzové pagáčiky – prinášame vám náš recept, ktorý si určite obľúbite a bude chutiť celej rodine.

Pôvod pagáčov

Zjednodušene, pagáče sú slaný pečený koláčik, často plnený alebo ochutený oškvarkami, syrom, zemiakmi či kapustou. Základom je vždy vykysnuté cesto, ktoré sa niekedy aj prekladá ako lístkové.

Pôvod hľadajte v krajinách ako Maďarsko, Slovensko, Rakúsko, Sedmohradsko – pagáče (maď. pogácsa) majú proste stredoeurópsky pôvod. Názov pochádza z talianskeho „focaccia“ – pôvodne chlieb pečený v ohni (podobne ako dnes pečený pagáč).
Už v stredoveku sa robili ako jednoduché múčne koláče, ktoré sa dali rýchlo piecť v peci. V 19. až 20. storočí sa rozšírili ako sviatočné jedlo, ale aj „poľná desiata“ pre robotníkov či pastierov (vďaka trvácnosti a sýtej chuti).
V našej slovenskej kuchyni sú ikonickým príkladom využitia bravčových oškvarkov, masti a domácich surovín.

Recept na bryndzové pagáčiky

Základným receptom sú oškvarkové pagáče, kde ide okrem múky, mlieka, vajíčka, soli, cukru, droždia a masti aj pomleté oškvarky. No výborné sú aj iné varianty ako zemiakové pagáče, bryndzové, syrové, kapustové, dokonca aj sladké (napr. s makom alebo orechmi).

bryndzove-pagaciky-receptSUROVINY

Cesto:             

  • 300 ml mlieka
  • 100 ml oleja
  • 2 vaječné žĺtky
  • 300 g hladkej múky
  • 200 g polohrubej múky
  • 100-150 g zemiakov varených v šupke
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička soli
  • 20 g čerstvého droždia

Na plnku

  • 250 g bryndze
  • 200 g zemiakov varených v šupke
  • ½ lyžičky celej rasce
  • 2 vajíčka

upecene-posuchy-receptVyskúšajte tiež
Sódové posúchy z kyslého mlieka
chutia ako od babičky (Foto rocept)

POSTUP

recept postupPríprava cesta a plnky. Zo surovín na cesto vypracujeme kysnuté cesto a necháme ho vykysnúť.
Zmiešajte si zatiaľ nastrúhané vychladnuté zemiaky s vajíčkami a bryndzou. Pridajte rascu, trošku osoľte (ak nemusíte veľmi slané, netreba, lebo bryndza je už prirodzene slaná).

recept postupCesto na pomúčenej doske vyvaľkajte na asi 1,5 cm a potrite pripravenou plnkou z bryndze. Následne prekladajte na 4x, prikryte ešte čistou utierkou a nechajte odstáť. Za 10-15 minút cesto ešte mierne podkysne.

priprava-brnyndzove-pagace-recept

recept postupIdeme k záverečnému prípravnému kroku: cesto naplnené bryndzou jemne rozvaľkajte a pomúčeným kolieskom (na vykrajovanie, alebo pohárom ap.) vykrajujte pagáčiky. Tie dávajte na plech vystlaný papierom na pečenie.

recept postupPár minút môžete nechať podkysnúť, potom rozšľahajte vajce, pridajte soľ a touto zmesou ich potrite. Na vrch môžete dať rascu, sezam, nastrúhaný parmezán – podľa chuti.
Vložte do predom vyhriatej rúry na 200 stupňov Celzia a nechajte ich piecť cca 15-20 minút. Sledujte si čas, niektoré rúry pečú intenzívnejšie – jednoducho nech sú bryndzové pagáčiky zlatisté.

bryndzove-pagaciky

Zdroj a foto: LepšíDeň.sk


Zdielať

About Author

Dana Bunová

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.

Komentáre sú uzavreté.