Figy. Ako nás liečia? Recepty z fíg – čerstvých aj sušených

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mnohí odborníci tvrdia, že figy vám zabezpečia zdravie mozgu i čriev. Ide totiž o ovocie, ktoré najlepšie uvedie do rovnováhy tieto dva prepojené aspekty dobrého zdravia. Sú doslova zázračnou potravinou na všetky druhy chorôb a nikdy by sme ich nemali prehliadať.
Je dokázané, že figy obsahujú jedinečné fytochemikálie, ktoré sa viažu na minerály ako biodostupný horčík a sodík, ktoré obzvlášť vyživujú a vytvárajú neurotransmitery. Zároveň posilňujú aj neuróny a nervové spoje.
Figy sú ovocie, ktoré pôsobí preventívne proti Alzheimerovej a Parkinsovovej chorobe, demencii a iným neurologickým ochoreniam vrátane amyotrofickej laterálnej sklerózy (ALS).
Spomeňte si na túto zbraň v podobe fíg, keď vás najbližšie prepadnú nejaké zdravotné problémy.
My vám teraz ukážeme, aké sú figy naozaj zdravé a pridáme aj nejaké chutné recepty z fíg.

Figovník je symbolom múdrosti
Na rozdiel od iných stromov, pri ktorých prebieha opeľovanie a príjem živín náhodne, a preto plodia príliš málo alebo príliš veľa ovocia, figovník má inteligenciu, ktorá rozhoduje, koľko fíg sa na ňom urodí a v akom poradí.
Figovníky sú dosť múdre na to, aby rástli do výšky a do šírky, a tak prinášali veľké množstvo plodov, ktoré nasýtia veľké množstvo ľudí. A pod zemou majú figovníky hlboké korene, ktoré sú obklopené a chránené prospešnými mikroorganizmami vyrovnávajúcimi pH pôdy a umožňujúcimi koreňovým vláskom vstrebávať živiny, ktoré nie sú iným stromom dostupné.
Inými slovami, figovníky nielen vyvažujú fyzické zdravie mozgu a tráviacej sústavy, ale sú samy osebe vzorom vyrovnanosti.

 

Liečivé figy

figyPodobne ako datle, figy sú jedným z najúčinnejších druhov ovocia na svete na čistenie čriev. Šupka podporuje prospešné črevné baktérie, má antiseptické účinky a ničí škodlivé črevné baktérie, parazity, plesne a toxické ťažké kovy. Semienka sa dostávajú do črevných záhybov a ničia baktérie, vírusy a huby, ktoré sa tam skrývajú a zapríčiňujú choroby. Dužina a vláknina masírujú črevnú výstelku a posilňujú imunitný systém tráviaceho traktu, ktorý nám pomáha v boji s bolesťou brucha a nafukovaním.

Figy účinne zmierňujú všetky typy črevných ochorení vrátane divertikulitídy, zápalu slepého čreva, zápchy, zápalu hrubého čreva a komplikácií spôsobených baktériou C. difficile.
Obsahujú veľa vitamínov vrátane vitamínov skupiny B, ktoré sa viažu na fytochemikálie a znižujú radiáciu v tele.
A takto môžeme pokračovať – obsahujú veľa stopových prvkov, mikroživín, antioxidantov a iných látok.

Podľa Marca Anthonyho, ktorý napísal knihu Liečivá sila potravín, liečia figy aj citové zranenia, ktoré spôsobili pocity vylúčenia. „Tiež nám pomáhajú rozumne sa rozhodnúť, koho vylúčiť zo svojho života. Takisto znižujú pocity nevraživosti. Ak ste sa práve dopočuli šokujúcu správu alebo ste prežili veľkú životnú zmenu, figy podporia vaše telo počas tejto traumy a zmiernia jej následky. Ak bojujete s náladovosťou, skľúčenosťou alebo ak trpíte panickým strachom, siahnite po figách, ktoré vám pomôžu zmierniť emocionálnu záťaž.“

otvorené čerstvé figy

Recepty z fíg

Figy sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov – nemusíte ich jesť iba sušené, alebo čerstvé zo stromu.
Môžete urobiť napríklad slané figové jednohubky – figy s parmskou šunkou, na vrch pridáte trošku syru niva a krátko zapečiete v rúre s grilom. Na vrch môžete dať nejakú bylinku a šup na tanier.
Alebo vezmite malé misky, vložte do každej kúsok zrelej figy, výraznú šunku, cherry paradajku, olivu a špáradlo. Oživenie bežných chuťoviek pre návštevy.
Sladké figové jednohubky zasa pripravíte nasledovne: nakrájajte čerstvé figy na polovičky a namočte ich na 12 hodín do rumu. Potom ich vyberte, máčajte v rozpustenej čokoláde a nechajte stuhnúť. Lahôdka 🙂

figové jednohubky - recepty z fíg

 

Figový džem

Nič zložité. Vezmete asi kilogram zrelých čerstvých fíg, ktoré očistené dáte do hrnca. Pridáte na kúsky pokrájaný veľký pomaranč, šťavu z citróna a môžete aj nastrúhať kôru z bio pomaranča.
Potom povaríte na miernom ohni, miešate, kým sa celá masa nespojí.
Napokon naplníte poháre a buď sterilizujete 10 minút pri 90 stupňoch, alebo môžete na vrch pridať lyžicu rumu.

čokoládový cheesecake s figamiVyskúšajte tento
Ľahký čokoládový cheesecake so sušenými figami.

Šalát z fíg a kozieho syra

Tento šalát je skvelou kombináciou fíg a kozieho syra. Ten však môžete nahradiť aj makadamovým „syrom“ a čerstvou šťavou z citrónov. Nasledujúci recept je na 2 porcie.

Suroviny

  • 4 šálky rukoly
  • 250 g čerstvých fíg
  • ½ šálky surových makadamových orechov
  • šťava z 1 citróna
  • ½ čajovej lyžičky olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 čajové lyžičky medu (podľa chuti)

POSTUP:

Rukolu rozdelíme na dva taniere. Figy nakrájame na plátky a poukladáme na ňu. Makadamové orechy pomelieme najemno s polovicou citrónovej šťavy, olivovým olejom a cesnakom. V prípade potreby pridáme vodu (čo najmenej). Makadamovým „syrom“ posypeme taniere so šalátom. Pred podávaním podľa chuti pokvapkáme šťavou z citróna a medom.

šalát z fíg a kozieho syra

 


Zdielať

About Author

Milan Buno

Vyše 20 rokov píšem texty a články. Vymýšľam slogany a pripravujem zadania na webstránky. Robil som moderátora v Slovenskom rozhlase, Twiste a Rádiu Okey. Redaktora v Slovenskej televízii. Písal som pre SME, Hospodárske noviny a časopisy ako Markíza, Zdravie, Život ai.

Komentáre sú uzavreté.