Vianoce, to nie sú len zákusky, koláče a sladkosti. Na štedrovečerný stôl patria aj slané dobroty, ako bryndzové praclíky, slané alebo syrové tyčinky, oštiepkové paličky, tvarohové, bryndzové či oškvarkové pagáčiky. Niektoré sú absolútne jednoduché. Ak vám povedzme zvýši cesto, vyvaľkajte ho na tenký plát, nakrájajte na prúžky, položte na plech, potrite žĺtkom, posypte rascou alebo makom a dajte piecť. Máte vynikajúce tyčinky k vínu. Ale vyskúšať môžete aj niektorý z našich receptov – ako ich robievali naše staré mamy.
Vianoce považujeme za najkrajšie sviatky v roku a väčšina z nás si ich spája so sviatočnými chvíľami, strávenými v kruhu rodiny a s vôňou, ktorá sa šíri z typických dobrôt. Či nuž sladkých alebo slaných. Ako píše Renato Magát v knihe úžasných receptov Babičkina vianočná kuchárka, „už naše babičky vedeli, že jedlo rodinu stmeľuje a nastoľuje v nej harmóniu.“ Priznajte si, ako často spomínate na rozprávkové koláčiky, ktoré robievala vaša babička. Pamätáte si, ako rozvoniavali po celom dome a vy ste si zobli vždy, keď ste išli okolo naloženého taniera?
Oživte si trochu tieto krásne spomienky aj prostredníctvom týchto receptov na slané dobroty. Bryndza, syr, plesnivý syr, mak, sezam, kmín…to všetko vám možno vyčarí úsmev na tvári a zbiehajúce sa slinky 🙂
5 receptov na slané dobroty
1.Bryndzové praclíky
Potrebujete: 500 g hladkej múky, 40 g droždia, 8 lyžíc mlieka, 1 lyžičku cukru, 2 lyžičky soli, 125 g bryndze, 250 g stuženého tuku, 1 lyžicu masti, 1 vajce, hrubozrnnú soľ, rascu alebo mak na posýpku.
Postup:
- Z droždia, mlieka, cukru a malej lyžičky hladkej múky si urobte kvások, ktorý nechajte kvasiť 15 – 20 minút.
- Zatiaľ si z hladkej múky, tuku, masti, bryndze, soli a žĺtka pripravte cesto, ku ktorému pridajte kvások.
- Všetko premieste tak, aby bolo cesto polotuhé a v zakrytej mise nechajte vykysnúť asi 1 hodinu.
- Vykysnuté vyvaľkajte, podsypte polohrubou múkou a formičkou vykrajujte praclíky.
- Potrite bielkom a posypte soľou, rascou alebo makom.
- Upečte v rozohriatej rúre pri teplote 180 – 200 °C dozlatista.
2.Oštiepkové paličky
Potrebujete: 150 g margarínu alebo masla, 1 vajce, 150 g strúhaného oštiepku, 300 g hladkej múky, soľ, rascu, 1 vajce na potretie.
Postup:
Zo surovín vypracujte cesto a nechajte ho odležať asi 1 hodinu. Potom vyvaľkajte, zložte na štvoro a znovu nechajte 30 minút stáť. To opakujte ešte raz a potom zúbkovým kolieskom nakrájajte paličky, ktoré ponatierajte vajcom, posypte rascou a upeč na prudkom ohni.
3.Oškvarkové pagáče
Potrebujete: 500 g hladkej múky, 250 g mletých oškvarkov, 1 lyžičku soli, 1 kocku droždia, 1 lyžicu cukru, 2 lyžice stuženého tuku (alebo bravčovej masti), 2 vajcia, 200 ml mlieka.
Postup:
- Múku dajte do misy, urobte jamku, rozmrvte v nej droždie, cukor, pridajte vlažné mlieko a nechajte vykysnúť.
- Potom pridajte 1 vajce, mleté oškvarky, soľ a zmäknutý stužený tuk.
- Všetko dobre vymieste, aby bolo cesto polotuhé a nechajte kysnúť asi 20 minút.
- Nakysnuté cesto vyvaľkajte a prekladajte ako lístkové. Opakujte 3-krát, ale medzi každým vyvaľkaním počkajte vždy 20 minút. Po treťom vyvaľkaní začnite vykrajovať pagáčiky ľubovoľnej veľkosti, ktoré nechajte na plechu ešte 30 minút kysnúť.
- Potom ich potrite rozšľahaným vajcom a pečte v predhriatej rúre.
4.Slané tyčinky
Potrebujete: 250 g polohrubej múky, 1 žĺtok, 150 g margarínu, 20 g droždia, 100 ml kyslej smotany, 1 vajce, soľ, rascu, sezam.
Postup:
Múku, margarín, žĺtok, droždie rozmiešané v smotane a soľ dôkladne vymieste a nechajte prikryté stáť asi 30 minút. Cesto potom vyvaľkajte do tvaru obdĺžnika, nakrájajte na dlhšie tyčinky, stočte ich do špirály, potrite rozšľahaným vajcom, posypte rascou, sezamom a soľou, vložte na suchý plech a upečte v stredne vyhriatej rúre.
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
5.Zemiakové paličky k čaju
Potrebujete: 250 g uvarených prelisovaných zemiakov, 250 g múky, 250 g masla alebo iného tuku, 2 žĺtky, 1 lyžičku soli.
Postup:
Z uvedených surovín vymiešajte cesto. Vyvaľkajte ho na hrúbku 1 cm, nakrájaj na pásiky, osoľ, posypte rascou a upečte dozlatista.