Sójové nápoje mnohí odsudzujú, nebodaj sa niekto preriekne „sójové mlieko“. Iní nedajú na ne dopustiť. Predsa len sójový nápoj má viac ako 600-ročnú tradíciu, ale na našom trhu stále ide o pomerne neznámu a mýtizovanú potravinu. Sú teda sójové nápoje zdravé? Neškodia nám náhodou? A ako si vybrať ten správny?
Ako vzniká sójový nápoj?
Sójové nápoje pochádzajú z juhovýchodnej Ázie. Pôvodne išlo predovšetkým o medziprodukt pri výrobe tofu. Celý proces sa podobal na výrobu syra v mliekarni: zo sójových bôbov sa pripravila tekutina bohatá na bielkoviny, tie sa pomocou vhodného prostriedku vyzrážali a po odkvapkaní zvyšnej tekutiny zostalo tofu.
Cesta od sóje k nápoju ide cez preparenie bôbov, ich rozpolenie spojené s lúpaním, mletie a napokon extrakciu sóje do vody. Samotný nápoj sa teda pripravuje iba zo sóje, vody a soli. Vedľajší produkt výroby, čiže zvyšky vylúhovaných sójových bôbov, nazývame okara (v Ázii je to bežná potravina, prípadne sa využíva ako krmivo pre zvieratá).
Sójové nápoje v obchodoch
Sójových nápojov je na pultoch našich obchodov pomerne veľa. Väčšina sa predáva v tetrapackových obaloch tak ako mlieko. Popri nich však existujú aj práškové zmesi, z ktorých sa nápoj pripravuje zaliatím vodou. V teste časopisu dTest sa ukázalo, že práškové zmesi majú výrazne odlišné vlastnosti, napríklad je v nich nižší obsah bielkovín.
Základný sójový nápoj teda tvorí voda a sójové bôby. Veľká časť nápojov však obsahuje aj ďalšie prídavné ingrediencie a tam už treba spozornieť.
Niektorí výrobcovia sa snažia napodobniť mlieko a tak do nápoja pridávajú vitamíny a minerálne látky. Niektoré sójové nápoje sú rôzne ochutené, napríklad vanilkou alebo kakaom. Aj do výrobku bez deklarovanej príchute môže byť pridaný cukor, takže si to vždy skontrolujte.
Sójové nápoje sa často predávajú v bio kvalite, pri ktorej výrobca použil ekologicky vypestovanú sóju. Takéto výrobky spoznáte podľa zeleného loga s lístkom.
Prečítajte si tiež
Najobľúbenejšie strukoviny. Ako ich pripraviť a v čom sú prospešné?
Sójový nápoj a zdravie
Otázkou teda je, či sú sójové nápoje zdravé, alebo môžu nejako škodiť.
Často je to náhrada živočíšneho mlieka, ak trpíte neznášanlivosťou laktózy, máte alergiu na mlieko. Alebo ste milovníkom zdravej výživy a hľadáte alternatívu k živočíšnym produktom. Vtedy viete nahradiť obyčajné kravské mlieko sójovým nápojom. Tu sú niektoré výhody a aspekty, ktoré treba brať do úvahy:
Výživová hodnota. Sójový nápoj obsahuje proteíny, ktoré môžu byť kvalitnou náhradou bielkovín obsiahnutých v mlieku.
Tiež obsahuje vitamíny D a B12, vápnik a ďalšie živiny, ktoré sú často pridávané na obohatenie výživnej hodnoty.
Nízky obsah nasýtených tukov. Sójové mlieko má často nižší obsah nasýtených tukov v porovnaní s niektorými druhmi živočíšnych mliek, čo môže byť výhodné pre zdravie srdca.
Izoflavóny. Sójové produkty, vrátane sójového nápoja, obsahujú izoflavóny, ktoré majú antioxidantové vlastnosti. Môžu znižovať riziko niektorých ochorení.
Bez laktózy a mliečnych bielkovín. Sójové nápoje sú vhodnou alternatívou pre tých, ktorí trpia intoleranciou na laktózu alebo alergiou na mlieko.
Kedy si dať pozor?
Všeobecne platí, že sójové nápoje sú dobrou súčasťou zdravej stravy, ak sa nekonzumujú v nadmerných množstvách.
Aj keď sójové mlieko je pre mnohých ľudí bezpečné, niektorí ľudia môžu byť na sóju alergickí.
Niektoré druhy sójového mlieka bývajú vyrobené z geneticky modifikovanej sóje. Ak chcete túto možnosť minimalizovať, vyberajte si certifikované organické sójové nápoje.
Foto: Freepik.com