Obľúbený tonik. Je to zdravé osvieženie alebo skôr jed v pohári a treba byť na pozore?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tonik je špecifický svojou horkou chuťou. Mnohí naň nedajú dopustiť práve v letných mesiacoch, kedy bažíme po ochladení. Jeho popíjanie počas horúcich dní zaručí osvieženie. Obzvlášť, keď sa ochutí čerstvou šťavou z citróna či limetky. Tonik si skvele rozumie aj s alkoholom.
Čo sa ale v tomto nápoji skutočne ukrýva? Je vôbec zdravý? Naozaj spôsobuje “opicu z nealka”?
Alebo naopak, ide o škodlivý nápoj najmä kvôli prídavným látkam?

 

Tonik ako liek?

Ako sme spomenuli, tonik charakterizuje jeho horká chuť. Tú mu dodáva chinín. Keďže samotný chinín nikdy nemal veľmi dobrú chuť, začal sa riediť a ochucovať. Práve tak vznikol prvý tonic, pôvodne používaný ako liek a to najmä v Indii. Briti ho píjavali ako prevenciu pred tropickými chorobami.

Chinín je prírodný alkaloid, ktorý sa nachádza v kôre peruánskeho stromu vysoko v Andách. A pretože sa hrdí liečivými vlastnosťami, ľudia ho pili kvôli prevencii pred tropickými chorobami. Pokladali ho za účinný liek proti malárii, zimnici a zrážali ním aj horúčku.
Hoci chorobu nevyliečil, do istej miery dokázal stlmiť jej priebeh. Ľudia tiež verili, že priaznivo pôsobí aj proti bolestiam a kŕčom. No faktom je, že americký Úrad pre potraviny a lieky (FDA) v skutočnosti zakázal používanie chinínu na kŕče v nohách.

nápoj tonik - radšej nie

 

Aký je tonik dnes?

V súčasnosti sa tonik nepovažuje za práve najzdravší nápoj. Hoci je nealkoholický, obsahuje veľké množstvo cukru. Navyše, v jednom pohári toniku sa nachádza veľmi nízka dávka chinínu.

Obsiahnuté množstvo cukru v toniku je dokonca porovnateľné s kolovým nápojom. Napríklad bežná plechovka obsahuje 39 gramov cukru, čo je približne 9 a pol kocky cukru. teraz si to predstavte, tých takmer 10 kociek cukru – zjedli by ste ich na posedenie?
Podaktoré značky vyrábajúce tonik používajú kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy. Glukózovo-fruktózový sirup podporuje vznik obezity a je obzvlášť nebezpečný pre ľudí s cukrovkou, či vysokým krvným tlakom. Je pre nich dokonca nebezpečnejší než glukóza, lebo sa rýchlejšie premieňa na tuk.

Niektorí odborníci na zdravie tiež varujú, že tonik môže spôsobiť bolesť hlavy alebo ju zintenzívniť. Ide o takzvanú „opicu“ z nealka. Prečo?
Okrem toho, že tonik je bublinkový nápoj plný cukru, obsahuje aj iné prídavné látky. Tie musí organizmus spracovať, čo ho stojí energiu i živiny na tvorbu enzýmov. Preto sa aj po vypití nealkoholických sladených nápojov môžeme zobúdzať unavení a ubolení. Telo sa totiž usiluje zbaviť škodlivých látok, ktorých je v nich skutočne veľa.

Stop deťom
Treba zdôrazniť, že tonik nie je vhodný ani pre deti. Rovnako ako kolové nápoje, aj tonik a v ňom obsiahnutý chinín má povzbudzujúce účinky. Tonik môže v mladom organizme zapríčiniť nesústredenosť, nervozitu či problémy so spánkom.

kokteilyPrečítajte si tiež
Kokteily. Tajomstvo miešaných nápojov.

 

Pripravte si vlastný „tonik“

Ak pijete tonik kvôli jeho trpkej chuti a nehodláte sa ho vzdať ani z dôvodu kalorickej hodnoty, je tu riešenie. Zdravie sa vám poďakuje, ak pohár namiesto toniku naplníte perlivou minerálkou, pridáte veľa šťavy z čerstvého citróna či limetky a bylinky podľa chuti.
Pôjde skôr o domácu limonádu, no vaše chuťové bunky si opäť zvyknú na prírodnú receptúru. V prípade potreby pridajte lyžičku trstinového cukru alebo medu.

Foto: Pixabay.com, Unsplash.com


Zdielať

About Author

Veronika Oleňová

Láska k písaniu sa u mňa rozvinula na základnej škole. Dnes pôsobím ako redaktorka, ktorá má záľubu v lifestylových témach. Vo voľnom čase sa upínam najmä ku knihám, tie sú pre mňa nekonečnou studnicou prekvapení a zaujímavostí.

Komentáre sú uzavreté.