Je známe, že vajíčka sú výživovo veľmi hodnotné a navyše chutné. Bielka sú skvelým zdrojom bielkovín a žĺtka vajíčok sú skvelým zdrojom zdravých tukov. Obsahujú fosfor a železo, vitamíny A, E, D a K. Treba však vyberať tie najkvalitnejšie zdroje vajíčok – určite sa odporúča konzumovať tie domáce, pretože kura, ktoré je chované na tráve, je oveľa zdravšie ako kura, ktoré je vykrmované. To sa, samozrejme, prejaví aj na výživovej kvalite znesených vajec.
Jedlá z vajíčok má v obľube aj trénerka Fitshakera a fitness trénerka Monika Ludasová. „Často sa ma ženy pýtajú, či mi nelezú krkom… Najlepšie na vajíčkach je, že sa dajú pripraviť na neskutočne veľa spôsobov a krásne sa kombinujú s čímkoľvek, či na sladko, či naslano,“ vysvetľuje Monika v knihe Z fitka do kuchyne špeciál, v ktorej nájdete vyše 100 chutných a fit receptov, ale aj množstvo zaujímavých tipov.
Kedy jesť vajíčka?
Monika vajíčka najradšej konzumuje ráno, keď je hladná. Ak nie, pokojne svoje raňajky posunie aj na neskôr. „Ja totiž vyznávam názor, že človek má jesť vtedy, keď je hladný, a nie vtedy, keď je na to podľa nejakých tabuliek čas. Osobne však nemám problém s konzumáciou vajíčok kedykoľvek, nielen na raňajky,“ dodáva obľúbená fitneska. Pokojne si ich pripraví aj na večeru. Bol rok, kedy konzumovala asi 1 800 vajíčok za rok a po lekárskych vyšetreniach hodnoty jej cholesterolu nevykazovali žiadne nepriaznivé hodnoty.
S čím ich kombinovať?
Vajíčka upravuje výhradne len na 82 % masle, alebo na ghee masle. Ako prílohu konzumuje len zeleninu, žiadne pečivo. Keď začínala so svojou premenou, nevedela si predstaviť, že by konzumovala vajíčka bez pečiva. Milovala volské oká s tekutými žĺtkami, ktoré vytierala pečivkom. Keď však pečivo vypustila, cítila rapídne zmeny ohľadom zlepšenia kvality jej trávenia, nafukovanie sa minimalizovalo a cítila sa oveľa lepšie. Preto veľmi rýchlo zistila, že vytierať tekuté žĺtka chrumkavou zeleninkou je rovnako veľký zážitok.
Vychytávka – vajíčkové muffiny
„Mám veľmi rada vajíčkové muffiny, ktorých základom sú vajíčka. Nie, žiadne ovsené vločky, či iné náhrady múky,“ popisuje v knihe Monika. „Jednoducho celé vajíčka vyšľahané so štipkou soli, poprípade čili (prírodného spaľovača tuku) či čierneho korenia, ktoré zamiešame so strúhaným syrom. Keď sa v zmesi roztopí, drží muffinky pekne ucelené. Do vajíčkovo‑syrovej zmesi rada pridávam na drobné kocky nakrájanú slaninku, šampiňóny či kukuričku, ale vašej fantázii sa medze nekladú. Čo tak napríklad vajíčkové muffinky s malými krevetkami vo vnútri? Znie to dobre, však?“
Ďalej si veľmi rada pripravuje praženice rôzneho druhu, či s klobáskou a cibuľkou, alebo s dusenou nadrobno nasekanou cukinou. Rada si dopraje aj vajíčkovú „zdravú pizzu“. Vajíčka vyšľahá, vyleje na vopred rozohriatu panvicu s roztopeným maslom a prikryje pokrievkou. Po chvíli vajíčka otočí, vzniknutú placku opečie, a potom ju obloží kvalitnými surovinami rovnako, ako by to urobila s klasickou pizzou. Táto však nemá nezdravý základ.
RECEPT: Nadýchaná frittata plná byliniek
Príprava vám zaberie nanajvýš 20 minút na jednu porciu. Je to recept od Lucie Jurčovej, ku ktorému Monika Ludasová (na Facebook Sama nad sebou) hovorí: “K tomuto receptu by sa dokonale hodil grécky syr, ktorý si červená cibuľka, rukola a olivy priamo pýtajú. Ani v redukčnej diéte sa netreba syrov obávať. Okrem toho, že nám poskytnú veľa bielkovín či zdravých tukov, sú aj veľmi chutné a zdravú stravu dokonale spestria.“
Na prípravu potrebujeme:
• olivový olej alebo ghee maslo
• 6 koktailových paradajok
• ½ červenej cibule
• 2 strúčiky cesnaku
• 6 čiernych olív
• 3 domáce vajíčka
• malú hrsť čerstvej petržlenovej vňate (ak máte medvedí cesnak, môžete použiť aj ten alebo vňaťku mladej cibuľky)
• malú hrsť čerstvej bazalky alebo rukoly
• malú hrsť čerstvej mäty (môžete použiť akékoľvek bylinky podľa vašej chuti)
• štipku kurkumy
• morskú/himalájsku soľ
• mleté čierne korenie alebo čili
Ako na to: V malej panvici rozohrejeme olivový olej (ghee maslo), pridáme kurkumu s čiernym korením, necháme ohriať, aby sa nám korenie rozohrialo (nie pražilo) a pridáme nakrájanú červenú cibuľku a cesnak.
Chvíľku dusíme, kým cibuľka trošku nezmäkne, potom pridáme paradajky a olivy.
V malej miske si rozšľaháme vajíčka, osolíme. Zmes nalejeme na panvicu, nemiešame a nakoniec posypeme posekanými bylinkami.
Odstavíme, prikryjeme pokrievkou a necháme dôjsť ešte pár minút, aby sa frittata sama dopiekla.