Vynikajúci banánový puding bez varenia – úspech bude zaručený! | RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jednoduchý klasický nepečený južanský dezert. To je tento banánový puding, ktorý si zamilujete a budete mať s ním úspech. Lahodný dezert jemnej chuti vás vráti do detských čias a vyvolá spomienky s nádychom nostalgie. Okrem toho je jeho príprava rýchla, bez pečenia a nenáročná na riad.

Je to dezert, ktorý prináša jednoduché chute – sladké banány, krémový puding, mäkké piškóty a šľahačku. Tieto chute a textúry sú príjemné pre väčšinu ľudí, od detí až po dospelých. Navyše, jeho príprava je nenáročná, čo robí banánový puding skvelou voľbou na rodinné oslavy, pikniky či grilovačky.
Hoci sa puding nazýva „banánový“, samotný puding nemusí obsahovať banány. Tie sú súčasťou dezertu, ale nie zložkou krému. To môže pomýliť ľudí, ktorí očakávajú banánovú príchuť pudingu. V moderných receptoch sa však často pridáva vanilková aróma, ktorá sa skvele hodí k chuti banánov.

História a pôvod banánového pudingu (banana puding)
Banánový puding je ikonickým dezertom južanských štátov USA. Prvýkrát sa objavil už na konci 19. storočia, keď sa banány stali bežnejšie dostupné aj v Amerike. Tento dezert bol pôvodne spôsobom, ako využiť sezónne banány a skombinovať ich s krémovým pudingom a piškótami. Tradične sa pripravoval s vareným pudingom a snehom z bielkov, ale moderné verzie, ako je tá naša, sú často rýchlejšie a praktickejšie.

Recept na vynikajúci banánový puding bez varenia

tradicny-bananovy-puding-receptSUROVINY

  • 4-5 ks stredne veľkých zrelých banánov
  • veľké balenie detských piškót (240 g)
  • 3 šľahačkové smotany 33% (každá po 200 alebo 250 ml)
  • 1 plechovka zahusteného sladeného mlieka (napr. Salko)
  • 2 balenia vanilkového pudingu bez varenia (napr. Krém Olé)
  • 300 ml studeného mlieka
  • 1 vrecúško vanilínového cukru alebo 1 čajová lyžička vanilkovej esencie

POSTUP

recept postupPríprava pudingu. Do veľkej misy vlejte 300 ml dobre vychladeného mlieka, pridajte obsah plechovky sladeného kondenzovaného mlieka (Salko) a 2 balenia instantného vanilkového pudingu. Pomocou ručného mixéra vyšľahajte na stredne hustú konzistenciu a nechajte 5-10 minút vychladiť v chladničke.

recept postupPríprava šľahačky. Vyšľahajte 2 balenia šľahačkovej smotany (33%) spolu s vanilínovým cukrom alebo vanilkovou esenciou. Šľahačka by mala byť dostatočne hustá, no nie premixovaná na maslo.

recept postupSpojenie krému. Vychladený puding opatrne premiešajte so šľahačkou pomocou stierky. Vznikne jemný a lahodný krém stredne hustej konzistencie.

bananovy-puding-postup-recept

recept postupVrstvenie. Ošúpte banány a nakrájajte ich na kolieska. V okrúhlej forme začnite vrstviť piškóty, banány a krém, pokračujte v tomto poradí až do spotrebovania ingrediencií. Vrchnú vrstvu tvorí krém.

recept postupZdobenie. Vyšľahajte tretiu smotanu na šľahanie a navrstvite ju na vrch dezertu. Povrch ozdobte rozdrvenými piškótami alebo ovocím.

recept postupChladenie. Hotový dezert nechajte niekoľko hodín (ideálne cez noc) odležať v chladničke, aby sa chute krásne spojili.
Dobrú chuť!

postup-priprava-bananoveho-pudingu

Ak by bol na vás tento recept príliš sladký, vyskúšajte niektoré z nasledujúcich úprav:

  • Namiesto Salka môžete použiť nesladené kondenzované mlieko.
  • Vanilkový cukor v šľahačke môžete vynechať, alebo použiť len minimum.
  • Piškóty môžete nahradiť menej sladkými sušienkami, resp. aj celozrnnými verziami.
  • K banánom pridajte aj iné druhy čerstvého ovocia, napr. jahody alebo čučoriedky, ktoré stiahnu sladkú chuť a dezertu dodajú kyselkavý nádych.

parížske kocky s banánom receptVyskúšajte tiež
Parížske kocky s banánom.
Lahodný a jednoduchý recept.

Zaujímavosti o „banana pudingu“

  • „Banana puding“ sa stal symbolom južanských osláv a spoločenských stretnutí. Na juhu USA ho často nájdete ako súčasť sviatočných stolov.
  • Piškóty, ktoré sa používajú na prípravu, sa tradične volajú „Nilla Wafers“. Tento dezert pomohol popularizovať aj samotné piškóty!
  • Dezert môžete ľahko obmieňať – namiesto šľahačky pridajte sneh z bielkov, alebo použite kakaové či kokosové piškóty pre extra chuťový zážitok.

recept-domaci-bananovy-puding

Foto: LepšíDeň.sk/autorka


Zdielať

About Author

Lenka Ménová

Volám sa Lenka Ménová a mojim rodiskom i súčasným bydliskom je východ Slovenska. Som absolventkou FF PU v Prešove, odbor Masmediálne štúdiá. Medzi moje koníčky patrí v prvom rade tvorba (nielen) pre deti - píšem básničky, pesničky, rozprávky a príbehy. Fascinuje ma živá i neživá príroda a venujem sa tvorbe miniature gardens. Kreatívne varenie je moja veľká záľuba - inšpirujem sa predovšetkým tradičnou ruskou, poľskou, balkánskou, francúzskou a talianskou kuchyňou. Okrem mojich štyroch detí mi robí radosť kocúr Merlin a andulky Harry a Yella.

Komentáre sú uzavreté.