Tradičná fazuľová polievka, akú robievali naše staré mamy. Nefalšovaná a výdatná – s klobáskou, rezancami, takže zasýti a verte, že bude chutiť deťom a najmä chlapom 🙂 Fazuľová polievka sa dá variť na mnoho spôsobov. So zeleninou alebo bez nej, s údeným mäskom, či klobásou. So zápražkou, rezancami, mrveničkou. Načerveno aj nabielo, čiže ako mliečna fazuľová polievka.
Túto klasickú verziu však milujeme všetci a nie je to nič zložité. Ani zdĺhavé.
Fazuľa je významným zdrojom bielkovín, čiže funguje aj ako náhrada mäsa. Obsahuje málo tuku. Nájdete v nej vitamíny skupiny B – dôsledkom ich nedostatku môžu byť depresie, pokles výkonnosti, citová labilita, poruchy spánku. Fazuľa je bohatým zdrojom vitamínov B1, B3 a B9.
Lekári odporúčajú zjesť 5 porcií strukovín za týždeň (1 porcia je cca 1/2 hrnčeka napríklad uvarenej fazule). K nej si vždy doprajte aj dostatok tekutín, pretože vláknina splní svoj účel iba pri dostatočnom pitnom režime.
Fazuľová polievka – recept
Môžete použiť suchú fazuľu, ale tú treba vopred namočiť. Pokojne však využite fazuľu z konzervy, je rovnako chutná a výživná. Takáto polievka vás zasýti a dodá potrebné množstvo vitamínov, minerálov, stopových prvkov, aj vlákniny. Je bez cholesterolu, nejde do nej ani troška múky.
Suroviny
- 300 g suchej bielej fazule | prípadne 3 malé konzervy fazule
- 300 g koreňovej zeleniny
- 300 g mäkkej klobásky
- 50 g cibule
- 2 bobkové listy
- 2 strúčiky cesnaku
- čili
- 2 lyžičky mletej červenej papriky
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- široké rezance
- soľ a mleté čierne korenie
Prečítajte si tiež
Máte problémy s trávením strukovín? 10 užitočných tipov
POSTUP
Suchú fazuľu teda namočte niekoľko hodín vopred. Z konzervy môžete dať priamo do hrnca. Varte ju v dva a pol litri osolenej vody s bobkovým listom, a to cca 20 minút.
Priebežne pridávajte na kúsky nakrájanú zeleninu a dovarte zo desať minút.
Na panvici si nasucho opražte na kolieska nakrájanú klobásku a keď pustí šťavu, vyberte ju a odložte nabok.
Do výpeku po klobáske vložte nasekanú cibuľku a cesnak, popražte. Pridajte papriku, premiešajte a vlejte do polievky.
Následne vložte do polievky kolieska klobásky, paradajkový pretlak, čili a napokon rezance. Tie si vopred uvarte, aby ste vedeli, koľko ich dáte do polievky (aby sa vám nestalo, že je polievka hlavne o rezancoch 🙂 )
Povarte ešte asi 10 minút, aby sa to všetko prepojilo a odstavte. Potom dochutíte soľou, korením a podávajte.
Dobrú chuť!