Strukoviny by sme mali mať v jedálničku čo najčastejšie a pravidelne. Odporúčajú to lekári, výživoví poradcovia, aj vedci. Sú totiž zdrojom bielkovín, komplexných sacharidov, vitamínov, vrátane kyseliny listovej. „Okrem bielkovín treba zdôrazniť aj obsah minerálnych látok, najmä fosfor, železo, vápnik, horčík, rovnako ako vitamínov B. V zelených strukoch je prítomný tiež karotén a vitamín C,“ tvrdí MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. z Poradne zdravia.
Je naozaj veľa druhov strukovín, čiže nemusíte sa obmedzovať iba na fazuľu, hrach a šošovicu. Vyskúšajte azuki fazuľu, bielu maslovú fazuľu, cícer, mungo, či sóju. Existuje tiež množstvo úžasných receptov, tak neváhajte a pridajte porcie strukovín do svojho stravovacieho režimu.
Pravdou je, že veľa ľudí má problémy s trávením strukovín. Prejavuje sa zo najmä nadmernou plynatosťou, a preto sa ich konzumácii vyhýbajú. To je však veľká škoda!
Mali by ste ale vedieť, že tento problém je zvyčajne spôsobený nevhodnou prípravou strukovín alebo nevhodnými kombináciami. Výborne túto problematiku rozobrali v knihe Varíme s láskou odborník na zdravú výživu Peter Planieta a Zuzana Marková.
Oni sami ponúkajú tipy, ako zlepšiť stráviteľnosť strukovín, a teda vyhnúť sa neželaným ťažkostiam.
Podporujú obličky a močový mechúr, čistiace mechanizmy organizmu, znižovanie rizika srdcovo-cievnych ochorení, stabilizovanie hladiny cukru v krvi.
Väčšina z nich (podobne ako napr. vnútornosti, ryby, mäso, kakao) obsahuje puríny, ktoré sa nachádzajú najmä v šupkách šošovice. Puríny spôsobujú problémy s trávením.
Obsahujú lektíny, ktoré pri nesprávnej tepelnej úprave môžu byť škodlivé. Sú horšie stráviteľné.
10 tipov, ak máte problémy s trávením strukovín
Ako zlepšiť stráviteľnosť strukovín? Doktorka Alžbeta Béderová radí jednoduchý trik – všetko, čo musíte urobiť je namočiť ich na niekoľko hodín do vody. Na 95% sa eliminuje negatívna vlastnosť následného nadúvania a plynatosti. Peter Planieta súhlasí a dodáva presný postup najvhodnejšej úpravy:
- Každú strukovinu najprv preberieme – odstránime kamienky a zlé zrná.
- Premyjeme 2x studenou vodou.
- Namáčame do studenej vody na cca 8 až 12 hodín, pričom vodu môžeme aj dvakrát vymeniť. Namáčaním sa zo strukovín vyplavia látky, ktoré zabraňujú vstrebávaniu dôležitých živín v tele, preto vodu vylievame a varíme ich v novej vode. Namáčať strukoviny môžeme na noc, ale aj ráno pred odchodom do práce. Vodu pred varením zlejeme a varíme v novej vode.
- Varíme na miernom ohni tak, aby voda bola cca 5 cm nad strukovinou (zo začiatku bez prísad). Varíme bez pokrievky.
- Hneď ako začne strukovina vrieť, zberáme penu, ktorá sa tvorí na povrchu. Túto penu vyhadzujeme (pri biologicky pestovaných strukovinách penu nezberáme). Ak varíme strukovinovú polievku, je vhodné vodu po zovretí vyliať a vymeniť za novú.
Prečítajte si tiež
Upokojujúce potraviny, ktoré vás dostanú do pohody.
- Potom pridáme riasu kombu – vďaka čomu šupky strukoviny rýchlejšie zmäknú, čím sa zlepší ich stráviteľnosť. Pridanie bobkového listu zlepší trávenie, pridanie rasce alebo saturejky, prípadne feniklu zase pôsobí proti plynatosti.
- Po zovretí varíme približne ešte 10 až 20 minút bez pokrievky.
- Ochucujeme soľou alebo sójovou omáčkou až cca 10 minút pred koncom varenia. Ak sa ochucovadlá pridajú na začiatku, strukoviny sa neuvaria kompletne a šupka ostane tvrdá.
- Ak sa aj po všetkých týchto radách prejavujú problémy s ich trávením, pridáme ku koncu ich varenia jablčný/naturálny ryžový/vínny ocot. Ocot so strukovinami pomáha rozložiť nestráviteľné látky v nich obsiahnuté, a tým zlepšiť ich stráviteľnosť.
- Keď sú strukoviny mäkké, sú dobre uvarené. Ich tepelnú úpravu urýchli varenie v tlakovom hrnci alebo metóda varu „šokom“. V priebehu varu sa pridáva niekoľkokrát trochu studenej vody.
Vhodné a nevhodné kombinácie
- Strukoviny kombinujeme so zelenou zeleninou bez škrobu. Napríklad s hlávkovým šalátom, ružičkovým kelom, brokolicou, ďalej s riasami a bylinkami (napríklad ako hustú polievku).
- Kombinácia s inými bielkovinami – mäsom, mliečnymi výrobkami, vajcami – zaťažuje trávenie, obličky, kĺby.
- Ľudia s dobrým trávením si môžu dopriať kombináciu strukoviny s obilninou. Získajú tak nespočetné množstvo veľmi chutných a výživných kombinácií.
- Zlepšiť príznaky môže aj pravidelná konzumácia strukovín každý deň po dobu minimálne 2 týždňov.
- Konzumovanie strukovín bez šupiek (napr. lúpanej šošovice, lúpaného hrachu), ako aj ľahšie stráviteľných strukovín (azuki fazule, cíceru, lúpanej červenej šošovice) zvyčajne nespôsobuje tráviace problémy.
Avšak strukovinové klíčky majú chladivé účinky na telo, a preto je najlepšie konzumovať ich počas teplých mesiacov.