Niekedy nás jednoducho prepadnú čierne myšlienky a skľúčenosť. Niekto tomu hovorí splín, iný depka, ďalší melanchólia. Všetci poznáme takéto stavy. U niekoho skľúčená nálada trvá pár dní, jeden deň. U iných aj dlhšie. Podľa lekárov môže takéto nálady podporovať dlhodobé prekyslenie organizmu, ktoré zaťažuje aj psychiku. Receptom je práve šetrné odkyslenie – máme pre vás zopár receptov a trikov, ako sa zbaviť čiernych myšlienok. Ak ide o skutočnú chorobu depresiu, tú by mal prirodzene liečiť lekár.
Proti ľudovo nazývanej depke, skľúčenosti a smutnej nálade existuje aj okamžitá pomoc. Musíte mať dostatok zásadotvorných potravín v strave, ktoré vám dodajú energiu. Nepodceňujte to – ako sa vraví: sme to, čo jeme. Ak zaťažujeme organizmus ťažkými a nesprávnymi (kyslými) jedlami, odrazí sa to nielen na stave organizmu, ale aj na psychike. Klesá koncentrácia, máme „blbú“ náladu, sme nervóznejší, rýchlejšie podliehame stresom. A pritom si to nemusíme tak jasne ani uvedomovať – prichádza to postupne, nenápadne.
Osvedčil sa už jeden či dva zásadité odľahčovacie dni. Najlepšie cez víkend, s množstvom zeleniny, zásaditej polievky a šalátov s horkými látkami. Cukor, bielu múku a živočíšne tuky treba spočiatku veľmi zredukovať.
Ľubovník bodkovaný
Vedeli ste, že ľubovník bodkovaný obsahuje dôležitú účinnú látku hypericín, ktorá pozitívne ovplyvňuje náladu?
2 lyžičky bylinky zalejete ¼ litrom vriacej vody, nechajte 5 minút prikryté lúhovať a preceďte. Denne môžete vypiť až 3 šálky ľubovníkového čaju. Do hotového čaju pridajte štipku škoricového prášku, keďže škorica posilňuje a prehrieva zvnútra.
Namiesto čaju si môžeme dať aj kúru s olejom z ľubovníka bodkovaného (domáceho alebo z bioobchodu). Užívajte 4 až 5 týždňov denne jednu-dve polievkové lyžice tohto oleja. Uvoľní vás, dostane nervovú sústavu do formy a zvýši výkonnosť.
Prečítajte si tiež
Dalajláma: Ako byť šťastný?
Schüsslerove soli
Mária Lohmannová radí v knihe Zásaditý doktor užívať pri skľúčenosti a depresívnom rozladení Schüsslerove soli č. 5, čiže kalium phosphoricum ako nervové tonikum. Potom č. 3 – ferrum phosphoricum ako všeobecné tonikum, a napokon č. 8 – natrium chloratum pri malátnosti a nedostatočnej motivácii.
Dávkovanie je 4-krát denne 2 tabletky zvolenej soli.
Strava a skľúčená nálada
Stáva sa to oveľa častejšie, ako si myslíme – strava naozaj ovplyvňuje našu náladu a duševné rozpoloženie. Dlhoročné nevhodné stravovanie zaťažuje našu látkovú premenu, nasleduje prekyslenie a dostavia sa poruchy črevnej flóry.
Preto sa preorientujte na stravu s prebytkom zásad s vysokými podielom vitamínu B. Zistite si o tejto téme viac a vyskúšajte to aspoň pár dní a týždňov. Výsledok sa dostaví.
Vitamíny B sa totiž považujú za nervové vitamíny. Pri depresii môže vzniknúť napríklad zvýšená potreba niacínu (B3), rovnako ako vitamínu B6 a vitamínu C.
Ľuďom, ktorí trpia depresívnymi náladami, chýba zrejme aj vitamín B6.
Zásaditá strava na lepšiu náladu
- Vyskúšajte aspoň niektoré z týchto pravidiel a sledujte sa. Ide o rokmi overené tipy a rady.
- Nezabúdajte, že kyslo chutiace potraviny, ako sú citróny, kyslá kapusta, grapefruity alebo jablčný ocot, pôsobia zásadotvorne a povzbudzujúco.
- Prijímať dostatok vitamínov posilňujúcich nervy, ako sú B3, B6 a B12. Vitamín B2 ovplyvňuje energetickú látkovú premenu.
- Zásaditými favoritmi sú banány, výrobky zo sóje, ananás, čerstvé figy, avokádo, pšeničné klíčky, tmavé hrozno, jablká, slivky a vlašské orechy.
- Kardamóm, príbuzný ďumbieru, pri depresívnej nálade prebúdza duchov života a rozjasňuje náladu. To isté platí aj pre ďumbier.
- Horčík pôsobí uvoľňujúco a zlepšuje náladu. Obsahujú ho zelená listová zelenina, kakao, orechy a pšeničné klíčky.
- Dostatočne piť napríklad odkysľujúci čaj, ovsený čaj a pramenitú vodu.
- 1 – 2 lyžice ľanového oleja denne pridané do jedla alebo jednoduché užitie spolu s 1 lyžicou jogurtu môžu rozjasniť náladu a zlepšiť zdravotný stav.
- Zásadité horké látky (púpava lekárska, artičoky) zlepšia náladu, pôsobia aktivujúco a tonizujúco. Okrem toho podporujú funkciu pečene.
Šafran siaty
V Ázii považujú šafran za veľmi liečivú rastlinu pre telo, ducha a dušu. Prekrásny zlatožltý farebný odtieň poukazuje na úzky vzťah k slnku a svetlu. Nitkové blizny šafranu sa zberajú ručne. „Potrebujeme ho len celkom málo, rozdrvených blizien stačí za špičku noža. Jednoducho ich pridáme do hotového čaju, prípadne ešte s kvapkou citróna a trochou medu,“ radí Maria Lohmannová.