Mrkvová torta s karamelovou polevou (maškrta na víkend)

Táto mrkvová torta s karamelovou polevou a z dvoch vrstiev cesta spojených plnkou je naozaj čosi mimoriadne. Skvelé na nej je to, že je veľmi ľahká, výborná na leto a dodá vám potrebnú energiu, ak chcete vyraziť povedzme na cyklotúru alebo k jazeru.
Keď však ochutnáte jeden kúsok, budete si chcieť dať ešte aspoň štyri ďalšie 🙂

Autorkou tohto vynikajúceho receptu je známa foodblogerka Ella Woodwardová. Kedysi bola úplne závislá od sladkého, totálna maniačka na cukor. „Sladkosti som zbožňovala odjakživa, medzi najobľúbenejšie jedlá môjho detstva patril chlieb s Nutellou a čosi, čo sme volali čokoládový zlepenec,“ spomína sympatická Ella.
jedného dňa sa však všetko zmenilo. V lete roku 2011, práve keď ukončila druhý ročník vysokej školy, jej diagnostikovali pomerne zriedkavú chorobu s názvom syndróm posturálnej tachykardie. Tento syndróm úplne vyradí z funkcie sústavu, ktorá kontroluje všetko, čo má v tele fungovať automaticky ako je tlkot srdca, trávenie, krvný obeh, či imunitný systém.

Ella sa preto rozhodla radikálne zmeniť svoj životný štýl a najmä stravovanie. Vyradila z neho cukor, lepok a všetky priemyselne spracované potraviny. Začala sa učiť variť a piecť zdravšie, a pritom chutne. Podarilo sa – svedčí o tom aj megaúspech jej knihy Lahodne s Ellou, ktorá prerazila nielen vo Veľkej Británii, ale aj USA. Na Slovensku sa vypredala a nateraz si ju môžete stiahnuť ako e-knihu.

Pozrite si aj ďalšie RECEPTY.pšenovo-tvarohový koláč

Mrkvová torta s karamelovou polevou

Ella pečie naozaj chutne – vyskúšajte jej recept. Mrkvová torta s karamelovou polevou vás možno prekvapí a rýchlo si ju zamilujete. Zdravá mrkva, kokosový olej, šťavnatý ananás, pohánková múka…určite si obľúbite túto kombináciu. Na 1 tortu, čo je asi 12 kúskov potrebujete:

Na cesto

  • 2 hrnčeky múky z hnedej ryže alebo pohánkovej múky (400 g)
  • 1 hrnček mletých mandlí (120 g)
  • 2 polievkové lyžice semienok chia
  • ⅓ hrnčeka hrozienok (65 g)
  • 2 plátky ananásu (225 g)
  • 1 hrnček mandľového mlieka (300 ml)
  • ½ hrnčeka javorového sirupu (150 ml)
  • 3 mrkvy (250 g)
  • kokosový olej na vymastenie formy

Na plnku

  • 3 veľké ošúpané banány (350 g)
  • 10 vykôstkovaných datlí Medjool
  • 2 polievkové lyžice mandľového masla
  • 1 polievkovú lyžicu kokosového oleja
  • 1 polievkovú lyžicu mletej škorice

 

mrkvová torta s karamelovou polevou

Príprava cesta

  1. Predhrejeme rúru na 180 °C (teplovzdušnú na 160 °C).
  2. Múku z hnedej ryže alebo pohánky zmiešame s mletými mandľami, semienkami chia a hrozienkami.
  3. Rozmixujeme spolu ananás, mandľové mlieko a javorový sirup. Keď je zmes úplne hladká, nalejeme ju k zmesi suchých prísad a premiešame.
  4. Ošúpeme a nahrubo nastrúhame mrkvu. Pridáme ju do hotovej zmesi a miešame, až sa vytvorí jemné cesto.
  5. Kokosovým olejom vymastíme dve tortové formy s priemerom 24 cm a nalejeme do nich cesto.
  6. Pečieme asi 30 minút, kým sa povrch cesta nezačne sfarbovať do zlatohneda.
  7. Upečené cesto vyberieme z rúry a necháme asi 10 minút chladnúť na chladnom mieste (tento krok je veľmi dôležitý, pretože počas chladnutia sa cesto ešte usadí).

 

Príprava plnky

  1. Kým torta chladne, pripravíme si plnku. Všetky prísady spolu so 4 polievkovými lyžicami vody zmixujeme na hladkú, krémovú hmotu.
  2. Vychladnuté tortové korpusy spojíme plnkou. Zvyšok plnky použijeme ako polevu na povrch torty.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: