Či už bývate v dome alebo v byte, rozhodne by blízko vašej kuchyne nemali chýbať bylinky. Určite čo najbližšie ku kuchyni, pri dverách, na okne, aby ste ich mali vždy poruke. Jedlo, ktoré viete správne dochutiť bylinkami je nielen zdravšie, ale aj chutnejšie a lákavejšie na pohľad.
Už samotné pestovanie byliniek je potešením z ich vône, chuti a sviežosti. Krásne vyzerajú a aj keby ste ich všetky nevyužili, môžete ich zamraziť, nasušiť alebo jednoducho darovať susedom. Ktorú sú tie najobľúbenejšie bylinky? Vybrali sme vás 11 byliniek, ktoré sa naozaj oplatí pestovať – nielen ich zdravotné benefity, ale aj možnosti použitia.
Najobľúbenejšie bylinky, ktoré sa oplatí pestovať
Väčšina byliniek rastie v prírode v pomerne suchej, často kamenistej pôde a najlepšie sa im darí v mierne prihnojenej pôde. Spravidla obľubujú slnko, hoci niektoré rastú rovnako dobre aj v tieni. Čerstvé bylinky majú v sebe niečo, čo sa sušenými nedá nahradiť. Tak do toho, inšpirujte sa našou desiatkou.
1.Bazalka
Ak ste ešte neochutnali čerstvú bazalku s paradajkami, vôbec neviete, o čo prichádzate 🙂
„Z čerstvej bazalky rozmiešanej s olivovým olejom, limbovými orieškami, parmezánom, petržlenovou vňaťou, cesnakom, soľou a paprikou sa pripravuje vynikajúca talianska omáčka – pesto. Ochutnajte ju so špagetami, zelenými rezancami alebo zeleninou, natretú na opečenom chlebe alebo na zelenine a v šalátoch,“ radí Louise Riotte, autorka skvelej knihy Mrkva ľúbi paradajky.
Bazalka čistí krv a pomáha pri chorobách krvi a srdca. Čaj pripravovaný z listov je bežným domácim liekom pri prechladnutí, horúčkach a tráviacich problémoch. Blahodarne pôsobí na dýchaciu sústavu, uvoľňuje a rozpúšťa hlieny.
Odvar pripravený z jednej čajovej lyžičky bazalky na štvrť litra vody sa päť minút povarí a nechá sa desať minút vylúhovať. Pôsobí pozitívne aj proti depresiám.
Prečítajte si 15 spôsobov liečivého využitia bazalky.
2.Tymian
Tymian sa považuje za jednu z najstarších antibiotických drog. Pomáha pri bronchitíde, kašli a zápaloch v hrdle, pri infekciách s horúčkou a pri chrípke, a to ako pri kloktaní a vyplachovaní úst, tak aj pri vnútornom užívaní. Má stimulačné, antibakteriálne, antimykotické a dezinfekčné účinky, zastavuje krv, potláča zápaly, uvoľňuje kŕče, rozpúšťa hlieny, tíši bolesti, vyvoláva potenie a celkovo povzbudzuje organizmus.
Tymian sa výborne hodí v mnohých plnkách a šalátoch, v zeleninových jedlách, napríklad vo fazuli, cibuli a v paradajkách, no aj v bylinkových maslách a pekárenských výrobkoch.
Vyskúšajte niekoľko odrôd a prekvapte rodinu či hostí neobvyklými chuťami a vôňami.
3.Mäta pieporná
Svojimi variáciami dokáže oživiť mnoho jedál.
Mäta pieporná s bledými stonkami a listami je osobitne prospešná v želé alebo s jahňacinou.
Mäta okrúhlolistá sa môže použiť na dochutenie šalátov. Z mäty piepornej sa robí aj čaj. Tu sú liečivé účinky a skvelé recepty.
Mäty sú dobré v chlebe a v plnkách, so zeleninou, v polievkach alebo s vajcami, mäsom a divinou. Mnoho druhov mäty dodáva rozličným omáčkam príjemnú ostrú chuť.
Mäta je ostrá a zároveň ochladzujúca rastlina, ktorá nielenže skvele chutí, ale aj posilňuje trávenie, zmierňuje horúčku a zlepšuje náladu. Ľuďom, ktorých trápia nepríjemné príznaky syndrómu dráždivého čreva alebo bolesti nervov, môže priniesť nesmiernu úľavu.
Podľa jednej štúdie je mäta skvelá na zlepšenie nálady a sústredenosti.
4.Majorán
Je takmer nevyhnutnou prísadou vo francúzskej kuchyni. Používa sa ako ozdoba, do polievok, šalátov, vaječných jedál, syrov, zeleniny, mäsa a hydiny, plniek, cestovín, pekárenských výrobkov a nápojov.
Z majoránu sa v ľudovom liečiteľstve zvykol pripravovať odvar na kloktanie, ktorý sa používal pri ochoreniach dýchacích ciest a ako prevencia proti nachladnutiu. Pomáha odstraňovať kašeľ a uvoľňuje hlieny. Obklady z majoránu môžete použiť pri liečbe zle hojacich sa rán a mokvajúcich vriedkov.
5.Petržlenová vňať
O možnostiach jej použitia hádam netreba hovoriť. Len si uvedomte, aký je to nesmierne bohatý zdroj nerastných látok i vitamínov, vrátane vitamínu A a C. Tiež obsahuje vitamín K1 a betakarotén.
Ak chcete z petržlenových listov vyťažiť v strave čo najviac, nestačí zjesť jednu vetvičku spolu s hlavným jedlom. Jedzte štedré dávky čerstvého petržlenu v šalátoch a zeleninových prílohách.
Výborné je petržlenovo-koriandrové pesto – nižšie nájdete recept na jeho jednoduchú prípravu.
6.Šalvia
Je to dávny obľúbenec v kuchyni, ktorý sa používa na vyváženie sýtosti mastných mias. Pridáva sa do plniek do husi, kačice, morky a kurčaťa a hodí sa aj k zajacovi, vajíčkam, syrom, fazuli, cibuli a rajčiakom.
Pokiaľ ide o zdravie, šalvia je výborná na pamäť, na zlepšenie hladiny cholesterolu a pri cukrovke. Pôsobí blahodarne pri bolestiach hrdla, aj pre zdravie ústnej dutiny, na trávenie, pri menštruácii a na zlepšenie kvality pokožky.
Z rozomletých šalviových lístkov si môžete pripraviť zubný prášok s adstringentnými (vhodné pre podráždené alebo opuchnuté ďasná) a antimikrobiálnymi účinkami. Ak si chcete vyrobiť domáci zubný prášok, sušené šalviové lístky dôkladne rozomeľte, potom do prášku namočte navlhčenú zubnú kefku a zuby si umyte rovnako ako zvyčajne.
7.Bobkový list
Bobkový list zbavuje plynatosti, potláča únavu a zlepšuje chuť do jedla. „Pri bronchitíde upokojuje kašeľ, má antibakteriálne účinky. Tie ešte silnejú v kombinácii s klinčekom, keď obe rastliny rozvinú svoje sterilizačné schopnosti a pomáhajú pri prevencii chrípky,“ radia Jiří Kuchař a Josef Jonáš v knihe Svet prírodných antibiotík.
Je základom všadeprítomného zväzku byliniek, ktorý sa používa do mnohých mäsových a zeleninových jedál, cestovín, marinád a polievok.
Pred použitím v kuchyni ho najskôr namočte aspoň na hodinu do trochu vody, aby ste získali čo najviac prospešných látok.
8.Saturejka
Posekaná je chutná v šalátoch alebo s pečenou rybou či opekaným bravčovým mäsom.
Zo saturejky sa používa celá vňať, ktorú môžete zbierať takmer po celé obdobie vegetácie.
Táto bylinka posilňuje imunitu, pôsobí antibakteriálne a antimykoticky najmä pri zápaloch a hojení rán. Vo forme nálevu sa užíva pri zápaloch horných ciest dýchacích, proti zahlieneniu bronchov a pri prieduškovom kašli. Po priložení na ranu zmierňuje účinky osieho bodnutia.
Nálev z jednej čajovej lyžičky saturejky a štvrť litra vody sa nechá pätnásť minút vylúhovať a užíva sa štyrikrát denne.
Extrakt zo saturejky sa pripraví zo sušenej bylinky a päťdesiatpercentného liehu v pomere 1:5. Dva týždne sa za občasného pretrepania nechá macerovať v tmavej fľaši, potom sa precedí a uloží sa v chladničke. Tinktúru je možné užívať preventívne v množstve trikrát denne 10 kvapiek alebo pri akútnych stavoch trikrát denne až 30 kvapiek.
9.Rozmarín
Patrí k najdôležitejším bylinkám. Dokonca aj jeho kvety sa pridávajú do šalátov a používa sa do všetkého – od ozdôb po dezerty a želé.
Rozmarín sa vynikajúco hodí k rôznym mäsovým pokrmom. Pred vynájdením chladničky sa ním často potieralo mäso, aby sa nepokazilo. Vedci v súčasnosti dokázali, že rozmarín skutočne predlžuje kvalitu a trvanlivosť mäsa, lebo spomaľuje rast baktérií.
Výskumy preukázali, že pri pečení mäsa pri vysokej teplote, t. j. grilovaní alebo vyprážaní na panvici, vznikajú chemické zlúčeniny, ktoré poškodzujú DNA a spôsobujú rakovinu. V jednej štúdii experimentátori pridali počas pečenia do mäsa výťažok z rozmarínu a zistili, že vysoký obsah antioxidantov pomohol zabrániť vzniku karcinogénnych zlúčenín.
Rozmarín sa často používa ako esenciálny olej, jeho listy využívajte čerstvé aj sušené.
Prečítajte si tiež
28 fascinujúcich faktov o bylinkách a ich účinkoch.
10.Medovka
Všeliek, ktorý by rozhodne nemal chýbať v žiadnej záhradke – na okne, ani pri dome. O medovke lekárskej píšeme veľa zaujímavých faktov a rád v našom článku.
Teraz odporúčame Výživný nálev, ktorý sa lúhuje dlhší čas, aby ste skutočne pocítili upokojujúce účinky medovky na organizmus.
Na asi 3 hrnčeky priveďte do varu 3 a ½ hrnčeka vody. Pol hrnčeka sušenej medovky vložte do zaváracieho pohára s objemom 950 ml a zalejte vriacou vodou. Zakryte a nechajte lúhovať 4 hodiny alebo celú noc. Preceďte. Môžete osladiť stéviou alebo medom. Vypite do 24 hodín.
11.Rukola siata
Horkastá bylinka, ktorá je čoraz obľúbenejšia. Táto rýchlorastúca letnička pochádza zo Stredomoria a už starí Rimania z nej pripravovali šaláty.
je to dietetická bylinka, ktorá dodáva jedlu sviežu a pikantnú chuť. Jednoročku vysokú asi 50 cm vysievame v apríli a lístky zberáme už po mesiaci, mesiaci a pol. Zrežte ich asi 3 cm nad zemou a potom vyrastú nové.
Rukola má antibiotický účinok, posilňuje imunitu a pôsobí proti plesniam a virózam. Je skvelým bojovníkom proti jarnej únave, zlepšuje trávenie a zápary z rukoly sa využívajú na dezinfekciu rán.
Rukola je výborná nielen v šalátoch, ale využite ju aj na pizzu, cestoviny, do rôznych nátierok a plniek, v majonéze, ako ozdobu na chlebíku. Hodí sa do dusených jedál, omeliet, k strukovinovým jedlám.
RECEPT na petržlenovo-koriandrové pesto
Vďaka tomuto čerstvému, chutnému a ľahkému pestu hravo zaradíte do svojho jedálneho lístka zdravé bylinky. „Rada ním potieram mäso a zeleninu, ale hodí sa aj k praženici či volským okám. Možno ho podávať aj ako dip,“ pochvaľuje si Rosalee de la Foret, autorka nádhernej knihy Bylinková alchýmia.
Rozpis zhruba na 1 hrnček
- 2 hrnčeky mierne natlačených plochých petržlenových listov (približne 60 g)
- ½ hrnčeka mierne natlačených koriandrových listov (približne 15 g)
- ½ hrnčeka mletých vlašských orechov
- ½ hrnčeka nastrúhaného parmezánu
- 2 veľké pretlačené strúčiky cesnaku
- ½ ČL soli
- 1 ČL mletej papriky
- ½ hrnčeka extra panenského olivového oleja
- 1 PL čerstvej citrónovej šťavy
- 1 ČL citrónovej kôry
POSTUP je mimoriadne jednoduchý. Všetko vložte do mixéra a vymiešajte dohladka. Skladujte v chladničke a spotrebujte do niekoľkých dní.