7 typov potravín, ktoré nám škodia. Ničia naše telo aj mozog

LinkedIn

Niekto nerieši, čo vlastne je a ako to vplýva na jeho zdravie. Mnohí sme však takí, čo premýšľame a dávame si pozor na to, aké jeme potraviny. Či sú naozaj zdravé, nespôsobujú nám skryté problémy ap. Napokon, staré známe „ste to, čo jete” skutočne platí. A je dobré sa aspoň vyhýbať potravinám, ktoré nám škodia. Nie všetko musíte vyradiť z jedálnička, to sa možno ani nedá. Ale stačí, keď ich obmedzíte.
Máme pre vás 7 potravín, ktoré ničia vaše telo aj mozog. Oberajú vás o energiu, dobrú náladu, optimizmus.

 

7 potravín, ktoré nám škodia

Niekedy je zložité odhaliť, či vám daná potravina škodí, či nespôsobuje žiadne zdravotné problémy alebo je práve zdraviu prospešná. Občas pomôže zdravý sedliacky rozum. Spomeňte si, čo jedávali vaši starí rodičia. Či by si dali rôzne polotovarové jedlá, ktoré stačí zohriať alebo „dovariť“, „dopiecť“.
Priemyselne spracované jedlá, či už mrazené alebo sušené, sú kliatbou súčasnej doby. Majú nám ušetriť čas, aj námahu, ale zároveň nás pripravujú o zdravie. Obsahujú príliš veľa dochucovadiel, farbív, éčiek a hlavne soli. Tak prispievajú k vyššiemu riziku vzniku kardiovaskulárnych ochorení a obezity.

ikona jedlo nezdravé1. Light potraviny

Veľký módny hit posledných rokov. Keď je na škatuľke alebo kelímku napísané light, určite je to dobré pre naše telo. Nezaťažuje nás to, je to predsa ľahké…
Nuž, môžeme si za tie dezinformácie sami. Dlho sa hovorilo, že tuk v mliečnych výrobkoch je nezdravý, ale nie je to celkom tak. Práve naopak.
Mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku majú v sebe viac umelých prísad, ktoré majú napodobniť štruktúru odstráneného tuku.
Dochucovadlá napravujú pachuť zahusťovadiel, ktoré jogurt zbavený tukov drží pohromade.

 „Hľadieť len na slová „light” či „slim” nestačí. Treba sa naučiť čítať nutričné informácie na obaloch potravín. Sú tam vždy údaje o energii, ako aj o obsahu bielkovín, sacharidov a tukov. Pomer bielkovín a tukov má byť vždy v prospech bielkovín,” vysvetľuje pre Primar.sk obezitológ a dietológ MUDr. Peter Minárik.
Štúdia na Harvardovej univerzite zistila, že ženy, ktoré často jedia light mliečne výrobky, majú zvýšené riziko neplodnosti!

light mliečne výrobky nám škodia

 

ikona jedlo nezdravé2. Biela múka a pečivo

Opakuje sa to často a mnohí nad tým len kývnu rukou. „Určite to nie je také škodlivé.“
Ale celozrnná múka je naozaj zdravšia ako biela. Pri tej sa totiž obilné zrno obrúsi a zbaví obalových častí. Zomletá múka tak príde o všetky nenasýtené oleje, čiže vznikne akýsi biely prášok. Z hľadiska výživy len prázdne kalórie.

Celé zrno obsahuje zložité sacharidy, z ktorých sa energia uvoľňuje do krvi postupne a vďaka tomu zostáva zachovaná stálejšia hladina krvného cukru, glykémia. Jednoduché sacharidy z bielej múky spôsobia, že sa z nich všetka energia hneď vstrebe a my máme rýchlo hlad.
Ako tvrdí MUDr. Alžbeta BéderováPoradne zdravia, „vrchol výživovej pyramídy tvoria potraviny, ktorým by sme sa mali skôr vyhýbať. Je to práve biela múka, biele pečivo, ďalej tiež živočíšne tuky, masť, maslo, cukry, sladkosti, biela ryža, soľ a korenisté pochutiny.”

 

ikona jedlo nezdravé3. Údeniny

Vyzerá to ako mäso a nie je to mäso. Čo to teda je? Nuž, je to polotovar, ktorý sa predáva ako tzv. krehčené, ľahčené mäso. Mäso napustené, napichané vodou a éčkami. Zámerom je hlavne znížiť výrobné náklady, pretože takéto mäso je prirodzene lacnejšie ako kvalitný kúsok.
Bežné kvalitné mäso obsahuje bielkoviny, ktoré sú dôležité pre správny vývoj a fungovanie tela. Je zdrojom vitamínov D a B12, ktoré zlepšujú krvotvorbu a prospievajú nervovému systému. Je v ňom aj železo a omega-3 kyseliny, ktoré znižujú riziko vzniku srdcovocievnych ochorení.

Údeniny sú však čosi celkom iné. Obsahujú dusitany, ktoré síce zabraňujú rastu baktérií v mäsových výrobkoch, ale v kombinácii s tzv. amínmi vytvárajú karcinogénne látky.
Na alarmujúci výskyt upozornila aj odborníčka na zdravotnú prevenciu a výživu Margit Slimáková, podľa ktorej sa Česi prejedajú mäsom a zvlášť údeninami. „Každý Čech zje priemerne takmer 79 kg mäsa za rok, čo je takmer dvojnásobok priemernej spotreby vo svete. Výskyt nádoru hrubého čreva a konečníka (kolorektálny karcinóm, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia spája s konzumáciou mäsa) u nás vzrástol v posledných dvadsiatich rokoch takmer na trojnásobok,” píše.

údeniny, ktoré nám škodia

 

ikona jedlo nezdravé4. Sladené nápoje

Starý známy evergreen. A stále ho neberieme vážne, pritom je dokázané, že väčšina sladených nápojov obsahuje veľké množstvo cukru. Zvyšuje sa tak riziko obezity, postupne si navykáme (najmä deti a mladí) na tú umelú sladkú chuť, takže neskôr je oveľa ťažšie sa zriecť takýchto nápojov. K tomu pridajte umelé farbivá a umelé príchute…
Light nápoje sa dosládzajú aspartamom, ktorého neškodnosť je predmetom dlhoročných výskumov i diskusií. Podľa prieskumu, ktorý publikoval časopis Clinical Journal of the American Society of Nephrology, ľudia konzumujúci sladené nápoje majú vyššie riziko močových kameňov. A to až o 23%, hoci vypili len jednu alebo dve porcie sladených nápojov. “Toto platilo nielen pre klasické nealko nápoje, ale aj pre ovocné džúsy, s výnimkou pomarančov. Vo viacerých štúdiách sa ukázalo, že v prevencii močových kameňov môžu pomôcť čaje, káva a pomarančový džús,” povedal pre Vyšetrenie.sk doktor Igor Bukovský.

 

ikona jedlo nezdravé5. Margarín a stužené tuky

Naša susedka kupuje margarín preto, že je zdravší a neobsahuje cholesterol. Veď to tvrdia v reklame a je to aj na obale…
Ok, je všeobecne známe, že vysoká hladina cholesterolu v krvi ohrozuje cievy a srdce. Ale to je snáď jediné plus margarínov – že majú nízky alebo žiadny obsah cholesterolu. Inak sú margaríny plné rôznych farbív a chemických prísad, ktoré majú zlepšovať vzhľad, príchuť, vôňu ap. Je v nich aj priveľa omega-6 mastných kyselín, ktorých už máme dostatok v iných potravinách.

Niektoré margaríny sú však kvalitnejšie a rozoznáte to jednoducho: čím je margarín pri izbovej teplote mäkší, tým je bezpečnejší. „Používajte radšej margaríny, ktoré nezožltnú rýchlo (oxidujú) a nepoužívajte tie zožltnutné vrstvy,” radia odborníci z AKV, Ambulancie klinickej výživy.

 

ikona jedlo nezdravé6. Chipsy, cereálie, lupienky a müsli

Jedna veľká skupina potravín, ktoré si doprajeme takmer denne. Obľúbené sú zmesi raňajkových cereálií, ktoré sú rýchle na prípravu a ešte aj chutia. Z nutričného hľadiska ich však odborníci neodporúčajú, nanajvýš ako veľmi občasné spestrenie jedálnička. Mnohé takéto zmesi majú v sebe priveľa cukru a tuku, málo vlákniny.

Zemiakové lupienky patria zasa k najnávykovejším pochutninám, ktoré nám však škodia. Obsahujú totiž karcinogénny akrylamid. Ide o prírodnú látku, ktorá vzniká pri tepelnom spracovaní potravín s vysokým obsahom škrobu a ktoré sa pripravujú pri vysokých teplotách – pražením alebo pečením. V chipsom sa nachádza tiež množstvo soli a tuku.

chipsy nám škodia

 

ikona jedlo nezdravé7.Koreniace zmesi

Môžeme ich zaradiť do jednej skupiny s rôznymi instantnými polievkami, ktoré obsahujú priveľa glutamánu a soli. V koreniacich zmesiach sa navyše vyskytujú rôzne látky, ktorých názvy ani neviete vysloviť…prečo by ste ich teda mali jesť?
Radšej si vytvorte vlastnú domácu koreniacu zmes. Tu sú dva tipy – kari zmes a

Domáca kari zmes

Zmiešajte nasledujúce korenia:

  • 3 lyžičky kurkumy
  • 2 lyžičky koriandru
  • 1 a pol lyžičky drvenej rasce
  • 1 lyžička zázvoru
  • 1 lyžička škorice
  • 3/4 lyžičky horčičných semienok
  • 1/2 lyžičky kardamonu
  • 1/2 lyžičky klinčekov
  • 1/8 lyžičky kajenského korenia
  • 1/4 lyžičky mletého ​​čierneho korenia

viete, čo jete?Prečítajte si tiež
Viete, čo jete? Jedlo, ktoré spôsobuje ochorenia.

 

Domáca bylinková soľ

Hodí sa na šaláty, pečenú či grilovanú zeleninu ap.

  • 8 polievkových lyžíc hrubozrnnej soli
  • ½ lyžice cibuľového prášku
  • 3 lyžice čierneho korenia
  • ½ lyžice cesnakového prášku
  • 2 lyžice papriky

 


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar