Ryžová voda na zdravšiu pokožku a krajšie vlasy. Ako na to?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Toto poteší najmä dámy: ryžová voda výrazne skvalitňuje vlasy. A prišlo sa na to pomerne náhodou. Ženy z čínskeho kmeňa Yao mali úžasne krásne, lesklé, dlhé a kvalitné vlasy. Pátralo sa, čím to je. Nebola to genetika, ani ovzdušie, prostredie. Tamojšie ženy už počas viacerých generácií využívali tradičný recept – umývali si vlas v ryžovej vode. Tá neobsahuje žiadne chemikálie, sulfáty, či silikón, čo sa stáva pri priemyselne vyrábaných prípravkoch na vlasy. Tou vzácnou látkou je inozitol, ktorá naozaj výrazne zlepšuje kvalitu vlasov.

Ryžová voda na pokožku

Určite konzumujete klasickú uvarenú ryžu aspoň raz za týždeň, však? Odteraz využívajte aj ryžovú vodu, ktorú nevylievajte do drezu, ale zužitkujte ju. Prelejte ju do pripravenej sklenenej fľaše.
Takáto ryžová voda totiž obsahuje antioxidanty, minerály a vitamín E, ktorý zlepšuje napríklad kvalitu vlasov a má regeneračnú schopnosť. Vo vode sa tiež nachádza látka cenná pre vlasy a pleť – inozitol. Obsiahnuté aminokyseliny pomáhajú posilňovať korienky vlasov.

Stačí si teda odliať ryžovú vodu, nechať vychladnúť a potom používať. Postup je jednoduchý: namočíte do vody vatový tampón a jemne ním masírujete pokožku na tvári alebo dekolte. Nechajte zaschnúť a potom opláchnite vlažnou vodou. Takáto ryžová voda:

  • lieči a zmierňuje akné a ekzémy
  • vyživuje pleť a vyhladzuje ju
  • hydratuje pokožku
  • znižuje príznaky dermatitídy a podráždenia pri citlivej pokožke
  • jemne prečisťuje pleť
  • podporuje ochranu pred starnutím

Mimochodom, ryža sa po stáročia využívala v ajurvédskej medicíne. A jedna štúdia z roku 2018 potvrdila, že ryžová voda by naozaj mohla mať potenciálne protistarnúce (anti-aging), protizápalové a antioxidačné účinky na kožu. Podľa vedcov je to vhodná kozmetická procedúra, ktorá pri správnom používaní neuškodí a môže pôsobiť protistarnúco.

ryžová voda pre krásu

Ryžová voda na vlasy

Uvarte teda klasickým spôsobom ryžu. V tomto prípade dajte 3 diely vody na 1 diel ryže. Ryžu predtým zľahka opláchnite. Keď bude mäkká, sceďte vodu, ktorá bude jemne biela, mliečna. Takúto ryžovú vodu zriedime s čistou vodou: do šálky vody stačí pridať pár polievkových lyžíc ryžovej vody. Vznikne jemne mliečna voda, ktorú môžete používať na vlasy alebo na pleť. Čistú ryžovú vodu skladujte v chladničke cca týždeň.

Vodu nanesiete na vlasy, prečešete od korienkov až po končeky a necháte pôsobiť asi 20 minút. Potom vlasy opláchnete. Používajte raz až dvakrát týždenne, viac nie vzhľadom na obsah bielkovín.

Benefity ryžovej vody na vlasy:

  • Podporuje rast vlasov
  • Dodáva im lesk a žiarivosť
  • Zmäkčuje vlasy
  • Pomáha pri následnom rozčesávaní vlasov
  • Posilňuje vlasy a chráni pred poškodením

Ryžovú vodu používajte pravidelne niekoľko týždňov, efekt – hustejšie, pevnejšie a objemnejšie vlasy – by mal byť viditeľný po cca mesiaci.

ryža na tanieriPrečítajte si tiež
Ryža. naozaj obsahuje arzén? A ako ju správne variť?

Aké sú riziká?

Využitie ryžovej vody nie je nebezpečné, ani rizikové. Nedráždi, nie je toxická. Môže však spôsobiť podráždenie u ľudí s alergiou na ryžu. Môže sa dostaviť jemné svrbenie, začervenanie a podráždenie. Preto po prvý raz otestujte ryžovú vodu na malej časti pokožky.

Foto: Freepik.com, Pixabay.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.