Ako byť šetrnejší k životnému prostrediu aj v rámci podnikania? Jednou z možností je gastro zariadenie, ktoré sa dá kompostovať alebo recyklovať.
Gastro predajňa je miestom, kde podnikatelia zoženú potrebné gastro vybavenie pre svoje podnikanie v gastro sektore a bežní zákazníci gastro potreby do kuchyne, na grilovačku či letnú párty na záhrade.
Avšak je to aj priestor, ktorý môže byť pre všetkých inšpiráciou v tom, ako byť ohľaduplnejší k prírode. Motiváciou je nielen poctivé separovanie odpadu, ale aj inštalácia energeticky úsporných žiaroviek. Všetko dopĺňa ponuka menuboxov, jednorazového riadu a obalového materiálu nesúceho prívlastok eko.
Ak už máte svoj gastro obchod rozbehnutý, nemusíte ho celý prerobiť “na zeleno” zo dňa na deň. Začnite maličkosťami a postupne pridávajte ďalšie a ďalšie.
Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré fungujú.
Nebojte sa upcyklovať
Potrebujete nové regále, skrinky, stôl či stoličky do svojej gastro predajne? Je pravda, že najpohodlnejším riešením je objednať si nové, ale ekologickejšie a aj nápaditejšie je dať šancu použitým, ktoré zrenovujete.
Do predajne umiestnite recyklačné nádoby
Interiérové recyklačné nádoby alebo zostavy na triedený odpad, ako papier, plasty či sklo, sú jednoduchý spôsob, ako dať zákazníkom najavo, že vám záleží na životnom prostredí a snažíte sa o udržateľnejšiu gastro predajňu.
Obalové materiály využívajte viackrát
Obalové materiály v podobe kartónových škatúľ, plastových obalov alebo výplní do krabíc, v ktorých býva zabalený tovar pri preprave, nemusíte vytriediť na recykláciu, ale použite ich na opätovné zabalenie tovaru pre zákazníka. Je to obzvlášť užitočné, napríklad vtedy, ak vlastníte nielen kamennú predajňu, ale aj e-shop.
Obmedzte tlačové formy propagácie
Ponúkate zákazníkom pravidelne letáky s ponukou vášho sortimentu, rozličné brožúry či katalógy? Skúste to obmedziť a viac sa zamerať na online propagáciu svojich tovarov a služieb. Niektorí zákazníci určite uvítajú aj možnosť elektronickej účtenky, ktorá šetrí papier.
Upratujte udržateľnejšie
Každodenné umývanie dlážky v gastro predajni, umývanie riadu i čistenie okien môže byť udržateľnejšie s použitím ekologických čistiacich prostriedkoch. Tie sa dajú kúpiť, alebo si ich za pomoci sódy bikarbóny, kyseliny citrónovej, octu či esenciálnych olejov vyrobíte svojpomocne.
Prečítajte si tiež
10 tipov na šetrné a lacné domáce čistiace prostriedky.
Ponúkajte ekologické gastro zariadenie
Gastro zariadenie, ktoré je v regáloch predajne, ako napríklad jednorazový riad, obalové materiály, potreby na stolovanie a servírovanie, nemusia byť iba z plastu.
Na začiatok sa pokúste aspoň k niektorým produktom ponúknuť aj ekologickejší variant. Napríklad k jednorazovým plastovým tanierom vystavte bambusové, k polystyrénovým menuboxom dajte ekologické z cukrovej trstiny alebo k plastovým pohárom tie z PLA alebo CPLA.
Môžete pridať aj upozornenie, že bambusové taniere, menuboxy z bagasy i poháre z PLA sa dajú kompostovať, čiže patria do hnedých nádob na bioodpad.
Šetrite energiami
Moderný a ekologický gastro obchod spoznáte aj podľa namontovaných energeticky úsporných žiaroviek, automatických svetelných senzorov, úsporných perlátorov na vodovodných batériách, šetriča vody na WC a tak ďalej.
Preferujte tovar slovenských výrobcov a dodávateľov
Gastro potreby dovezené z diaľky vás môžu stáť menej finančných prostriedkov, no sú náročné na prepravu, ktorá vo veľkej miere zaťažuje životné prostredie. Navyše mnohí slovenskí výrobcovia a dodávatelia ponúkajú oveľa vyššiu kvalitu.
Samozrejme, náklady na prepravu sú neporovnateľne nižšie a môžu byť ešte viac, ak namiesto dvoch či troch malých objednávok urobíte jednu veľkú.
Používajte eko tašky a vrecká
Zrejme aj vo vašej predajni sa stáva, že si zákazník zabudne tašku. Namiesto igelitovej mu ponúknite papierovú, látkovú alebo eko tašku, ktorá sa dá kompostovať. To isté platí aj pre vrecká na rôzne drobnosti.
Prečítajte si tiež
Ako zabaliť darčeky ekologicky a originálne?
— PR článok —
Foto: unsplash.com, pexels.com