Kto by to bol povedal, že taký jednoduchý recept, ako je tento, pohltí internet a spôsobí ošiaľ vo všetkých kútoch sveta. Dokonca až taký, že v niektorých krajinách sa v obchodoch vypredal feta syr! Keď si ho zadáte do vyhľadávania v angličtine, google vám ponúkne vyše 43 miliónov výsledkov.
Veľkú zásluhu na propagácii tohto receptu má fínska fotoblogerka Jenni Häyrinen, ktorá tento recept nafotila už v roku 2019. No až neskôr sa dostal do povedomia najmä vďaka sociálnej sieti TikTok. Písali o tom dokonca prestížne médiá ako Washington Post, či The Philadelphia Inquirer.
Netrvalo dlho, a dnes cestoviny s feta syrom skúšajú ľudia zo všetkých kútov sveta 🙂
Cestoviny s feta syrom – RECEPT
A v čom teda spočíva popularita tohto receptu? V nenáročnej a rýchlej príprave a v dokonalej chuti výsledného jedla! Zvládne ho pripraviť aj človek, ktorý nemá s varením žiadne skúsenosti a určite bude inšpiráciou pre každého, kto premýšľa nad rýchlym obedom alebo večerou. Práve počas lockdownu varíme viac a takéto jednoduché a zároveň chutné recepty sú jednoznačne potrebné pre každú domácnosť. Veď kto by ich nemiloval.
Tak šup do toho!
SUROVINY
Tento receptík je vážne nenáročný na suroviny. Podľa toho, pre koľkých ľudí jedlo pripravujete, si zvážte množstvo cestovín a iných surovín.
- cestovina (podľa potreby)
- jedna kocka feta syra
- cherry paradajky (podľa vlastného uváženia)
- cesnak
- čerstvá bazalka
- koreniny- oregano, mleté čierne korenie, soľ
- olivový olej
POSTUP
Pripravte si pekáč alebo inú formu (my sme použili jánsku misu). Umyte cherry paradajky a spolu s neolúpaným cesnakom ich dajte do pripravenej formy. Následne ich polejte olivovým olejom a pridajte čierne korenie, soľ a oregano. Dobre premiešajte. V strede formy si vytvorte miesto na kocku feta syra, ktorú taktiež okoreňte a pokvapkajte olivovým olejom.
Predhrejte si rúru a dajte piecť na 180 stupňov, približne na 30 minút. Zatiaľ si môžete uvariť cestoviny a pripraviť čerstvú bazalku. My sme použili mušličkové cestoviny Conchiglie, ale pokojne použite aj iný druh, napríklad penne.
Približne po 30 minútach vyberte formu z rúry a uistite sa, že sú paradajky aj cesnak dostatočne mäkké. Lyžičkou povyberajte strúčiky cesnaku, a olúpte ich.
Potom ich vráťte naspäť a všetko roztlačte vidličkou a dobre premiešajte. Vznikne vám tak výborná „omáčka“. Pridajte čerstvú bazalku a uvarené cestoviny. Opäť všetko spolu premiešajte.
A voilà, rýchly a chutný obed je na svete.
Dobrú chuť!
Vyskúšajte ďalšie naše RECEPTY.
Foto: autorka/LepšíDeň.sk, liemessa.fi