Výborná pri chudnutí, chráni pred rakovinou a omladzuje. Cvikla, čiže červená repa, má však oveľa viac prospešných účinkov a dá sa pripraviť surová, či uvariť. V prvom rade obsahuje betaín, ktorý bráni rozvoju kôrnatenia tepien a podporuje činnosť pečene. Farbivo červenej repy rozširuje koronárne tepny, čo je výborné vlastne pre každého človeka. Aj zdravého. Dá sa pripraviť na desiatky spôsobov. Výborne chutí v šalátoch, k pečenému mäsu, dáva sa do boršču a sú z nej úžasné dezerty. Napríklad lahodný cviklový koláč – recept nájdete nižšie.
Cvikla je čoraz obľúbenejšia jesenná pochúťka, ktorú však mnohí z nás stále odmietajú. Akoby z nej mali rešpekt, obávali sa jej červenej farby…ktovie. Pritom ide o vzácnu zeleninu, ktorá pôsobí najmä preventívne pri rôznych ochoreniach.
Ideálne je jesť ju surovú, kedy organizmus dostáva doslova zdravý kokteil. Okrem preventívnych účinkov má však vplyv aj na pevnosť nechtov, krásu vlasov a pleť zbavuje nečistôt.
Cvikla plná zdravia
Niekedy sa jej vraví aj krvavé zlato. Napohľad nevyzerá vábne, možno to odrádza niektorých ľudí, no ukrýva množstvo živín. Práve na jeseň a v zime je optimálne zaradiť ju častejšie do jedálnička, keďže má antibiotické a antiseptické účinky. Je to skutočný bojovník proti nachladeniu, plnému nosu, chrípke. Odkysľuje organizmus a posilňuje obranyschopnosť. Podporuje tvorbu krvi a zmierňuje menštruačné problémy.
Mnohé dámy poteší jej diétnosť. Odvádza z tela nadbytočnú vodu, ktorej majú v sebe viac najmä obéznejší ľudia. No dobré je zaradiť aj cvičenie, viac pohybu, pretože cvikla obsahuje aj sacharidy. Tie sa pri aktivite menia na vynikajúci zdroj energie. Cvikla zároveň ozdravuje črevo a ničí v ňom hnilobné baktérie. Vďaka vláknine, organickým kyselinám a ďalším prvkom pozitívne ovplyvňuje metabolické procesy.
Cvikla v ľudovom liečiteľstve
Cvikla sa dá konzumovať v rôznych formách. Nastrúhaná, či nakrájaná. Varená. Ako cviklová šťava, prípadne smoothie. „Cviklovú šťavu musíte najskôr uložiť asi na tri hodiny do chladničky. Tak sa zbaví látok, ktoré pôsobia na organizmus škodlivo,“ píšeme v článku o tom, ako piť ovocné a zeleninové šťavy.
- Vyšťavte cviklu a vmiešajte lyžicu medu. Pred jedlom vypite asi štvrtinu pohára – pomáha to pri vysokom krvnom tlaku.
- Ak máte nádchu, kvapkajte si čerstvú cviklovú šťavu do nosa. 2 až 3 kvapky 3x denne do každej nosnej dierky.
- Trápi vás zápcha? Stačí pridať do jedálnička cviklu, či už varenú, zaváranú, cviklovú polievku alebo cviklovú šťavu.
- Cvikla pomáha aj proti akné, vyrážkam a prasklinám na koži. Uvarte cviklu a vymiešajte ju na kašu. Tou potom potierajte postihnutú oblasť, obviažte obväzom. Pri akné si urobte cviklovú masku.
RECEPT: Úžasný cviklový koláč
Vyhraďte si na tento hriešny cviklový koláč asi 90 minút. Z nasledujúcich surovín získate 12 kúskov, pričom v jednom kúsku sú 3 gramy vlákniny, 10 gramov tukov a 14 gramov bielkovín. Podľa autorky receptu Júlie Rašlovej je glykemická nálož na 100 g asi 14. Tento i ďalšie jej recepty nájdete v knihe Z fitka do kuchyne – špeciál II.
„Úžasná farba cvikly poteší nielen oko, ale aj jej zloženie má blahodarné účinky,“ potvrdzuje redaktorka Fitshakera, výživová špecialistka a trénerka Nela Sullens. „Je to vďaka vysokému obsah vitamínov, minerálov a prírodných farbív. Cvikla urýchľuje metabolizmus, čistí a pôsobí na pokožku ako sérum krásy a je účinná aj pri prevencii rakoviny. Výborná kombinácia s tvarohom, čo je ďalšia superpotravina vo fitness svete vďaka vysokému obsahu ľahko stráviteľných bielkovín (ak, samozrejme, nie ste citliví na laktózu). Koláčik je ozaj dobrota, ktorá má vhodnú kombináciu makroživín.“
SUROVINY
Na cesto:
- 100 g kvalitného masla
- 1 vajíčko
- 2 lyžice domáceho medu
- 300 g hladkej špaldovej múky
- 1 lyžičku citrónovej šťavy
Na plnku:
- 200 g uvarenej a očistenej cvikly
- 125 g domáceho medu alebo iného prírodného sladidla
- 3 vajíčka
- 1 bio vanilkový puding bez cukru
- 1 lyžičku kypriaceho prášku bez fosfátov
- 500 g tvarohu
- hrozno alebo iné ovocie na ozdobu
Pozrite si aj ďalšie RECEPTY.
POSTUP:
- Najprv uvaríme cviklu a necháme ju vychladnúť.
- Do misy vložíme zmäknuté maslo, vajce, med, múku, citrónovú šťavu a vypracujeme cesto.
- Tortovú formu vymažeme maslom a vysypeme múkou.
- Cesto rozvaľkáme na dobre pomúčenej doske do kruhu. Opatrne ho navinieme na valček a prenesieme do tortovej formy s priemerom 25 cm tak, aby presahovalo aj na kraje tortovej formy.
- Zoberieme papier na pečenie a opatrne ho vložíme do formy na cesto. Navrch nasypeme strukovinu alebo ryžu. Je to preto, aby sa cesto pri predpečení nedvíhalo.
- Takto pripravené cesto vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme 15 minút. Zatiaľ pripravíme náplň.
- Vychladnutú a ošúpanú cviklu rozmixujeme dohladka a zmiešame s medom.
- V druhej miske zmiešame vajcia, puding a kypriaci prášok. Pridáme k cvikle s medom a primiešame tvaroh. Všetko spolu dobre zmiešame.
- Z rúry vyberieme cesto, odstránime papier a strukovinu a vylejeme naň náplň. Ak cesto prečnieva nad náplň, zrežeme ho.
Opäť vložíme do rúry a pečieme pri 160 °C cca 45 minút. - Po upečení necháme koláč v rúre a otvoríme ju len na pár centimetrov, aby sa koláč pomaly ochladzoval a nepopraskal. Ozdobíme ovocím a môžeme podávať.