Recept na domáce gnocchi v paradajkovej omáčke | FOTOpostup

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Talianska kuchyňa je mimoriadne obľúbená na celom svete, vrátane Slovenska. Je jednou z najchutnejších a najzdravších kuchýň sveta. Tajomstvom je nepochybne striedma strava a kvalitné suroviny pri príprave jedál.
V jedálničku nechýbajú ryby, mäso, syry, čerstvé ovocie a  zelenina – cuketa, paradajky, olivy, olivový olej, chutné víno a lahodná káva. Talianske jedlá poznajú v každom kúte sveta. Asi najznámejším, ba národným jedlom je pizza. Hneď po nej nasleduje tiramisu a samozrejme špagety – carbonara, bolognese a lasagne.
My máme pre vás recept na talianske zemiakové cestoviny gnocchi, alias ňoki v paradajkovej omáčke.
Je jednoduchý na prípravu a chutný obed alebo večera je hotová za niekoľko minút. 

Domáce gnocchi v paradajkovej omáčke

Je známe , že cestoviny si Taliani pripravujú sami a poznáme viac ako 400 druhov. Väčšinou sú to pšeničné alebo semolínové, ale obľúbené sú aj zemiakové cestoviny. Určite ste už na dovolenke alebo v reštaurácii okrem tradičných špagiet, lasagní a penne, stretli s cestovinami gnocchi. Talianske zemiakové cestoviny, ktoré chuťou pripomínajú naše šúľance.
Základom cesta sú varené zemiaky, vajce – žĺtok a múka. Najčastejšie sa podávajú so syrovou alebo paradajkovou omáčkou, alebo aj s ragú z mletého mäsa. Pripraviť si ich môžete aj s bazalkovým pestom, či cuketovým ragú alebo dokonca „nasladko“.
Ak ich máte radi, vyskúšajte náš recept!

SUROVINY

gnocchi-suroviny

Domáce gnocchi

  • 500 g varených zemiakov
  • 100-150 g polohrubá múka
  • Soľ
  • 1 vajce (nemusí byť)

Paradajková omáčka 1. variant

  • 3 až 4 kusy mäsité zrelé paradajky
  • 1 ks mrkva
  • 1 hrsť hrášok mrazený
  • 1 PL maslo
  • 1 – 1 ½ šálky vývaru
  • 100 g šunka
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 1 PL kryštálový cukor
  • Petržlenová vňať

Paradajková omáčka 2. variant

  • 1 PL maslo
  • 2 PL polohrubá múka
  • 2 šálky vývar
  • 1 pohárik pretlak (200g)
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Mletá rasca
  • Sušená bazalka
  • 2 PL kryštálový cukor

POSTUP

recept postupNajprv si umyjeme zemiaky a dáme ich variť. Uvarené zemiaky necháme vychladnúť, a nastrúhame ich na jemnom strúhadle alebo popučíme vidličkou. My sme mali uvarené zemiaky z predošlého dňa, ktoré boli mastené maslom a pridali sme aj petržlenovú vňať. Ušetrili sme si kopu času a zemiaky nevyšli nazmar 🙂

recept postupK zemiakom pridajte trocha soli a postupne zapracujte múku. Môžete pridať aj vajíčko. Vypracujte mäkké vláčne cesto. Do hrnca dáme variť vodu na gnocchi.

recept postupZemiakové cesto dáme na pracovnú dosku a rozdelíme na menšie časti. Tvarujeme z nich valčeky, podsypeme ich múkou, aby sa nám s nimi lepšie pracovalo. Z valčekov krájame menšie kúsky – gnocchi.
Do vriacej vody vhodíme gnocchi a varíme niekoľko minút. Keď gnocchi vyplávajú na hladinu, varíme ešte minútku a vyberieme. Vložíme ich do misky s vlažnou vodou a scedíme.

cesto-na-domace-gnocchi

recept postup1.variant paradajkovej omáčky.
Medzičasom si môžeme pripraviť paradajkovú omáčku. Prvý variant je so šunkou a zeleninou. Je s ním o troška viac práce, keďže zeleninu je potrebné ošúpať, umyť a krájať. Nie je to však nič náročné 🙂

recept postupMäsité paradajky umyjeme a nakrájame na kocky. Mrkvu očistíme a nastrúhame. Do hrnca dáme maslo, paradajky a mrkvu. Dusíme a postupne podlievame vývarom. Asi po 5 minútach pridáme mrazený hrášok (alebo kukuricu). Ochutíme koreninami a priebežne miešame. Počas dusenia podlievame vývarom. Šunku nakrájame na drobné kúsky a pridáme k zmesi. Nakoniec pridáme uvarené gnocchi a petržlenovú vňať.

fotopostup-recept-domace-gnocchi

recept postup2.variant paradajkovej omáčky.
Druhý variant je ešte rýchlejší a zvládne ho pod dozorom aj dieťa. Do hrnca dáme maslo. Keď je maslo rozpustené, prisypeme polohrubú múku. Miešame a podlejeme vývarom. Pridáme paradajkový pretlak, keď je omáčka príliš hustá, dolejeme ešte trocha vývaru.
Omáčku ochutíme soľou, korením, bazalkou a cukrom. Varíme asi 5 minút. Do omáčky vložíme gnocchi.
Podávame s parmezánom alebo iným obľúbeným strúhaným syrom.
Dobrú chuť!

recept-na-domace-gnocchi-s-paradajkovou-omackou

Foto: LepšíDeň.sk/ autorka


Zdielať

About Author

Stanislava Palkociova

Pochádzam z okolia Michaloviec. Nadšenie pre písanie som objavila už počas štúdia na gymnáziu. Vo voľnom čase rada čítam, varím, pečiem a venujem sa záhrade. Som kreatívna duša. Rada tvorím a nechávam sa viesť svojou fantáziou. Som milovníčkou inovácií a zlepšovákov v domácnosti.

Komentáre sú uzavreté.