Talianska kuchyňa je mimoriadne obľúbená na celom svete, vrátane Slovenska. Je jednou z najchutnejších a najzdravších kuchýň sveta. Tajomstvom je nepochybne striedma strava a kvalitné suroviny pri príprave jedál.
V jedálničku nechýbajú ryby, mäso, syry, čerstvé ovocie a zelenina – cuketa, paradajky, olivy, olivový olej, chutné víno a lahodná káva. Talianske jedlá poznajú v každom kúte sveta. Asi najznámejším, ba národným jedlom je pizza. Hneď po nej nasleduje tiramisu a samozrejme špagety – carbonara, bolognese a lasagne.
My máme pre vás recept na talianske zemiakové cestoviny gnocchi, alias ňoki v paradajkovej omáčke. Je jednoduchý na prípravu a chutný obed alebo večera je hotová za niekoľko minút.
Domáce gnocchi v paradajkovej omáčke
Je známe , že cestoviny si Taliani pripravujú sami a poznáme viac ako 400 druhov. Väčšinou sú to pšeničné alebo semolínové, ale obľúbené sú aj zemiakové cestoviny. Určite ste už na dovolenke alebo v reštaurácii okrem tradičných špagiet, lasagní a penne, stretli s cestovinami gnocchi. Talianske zemiakové cestoviny, ktoré chuťou pripomínajú naše šúľance.
Základom cesta sú varené zemiaky, vajce – žĺtok a múka. Najčastejšie sa podávajú so syrovou alebo paradajkovou omáčkou, alebo aj s ragú z mletého mäsa. Pripraviť si ich môžete aj s bazalkovým pestom, či cuketovým ragú alebo dokonca „nasladko“.
Ak ich máte radi, vyskúšajte náš recept!
SUROVINY
Domáce gnocchi
- 500 g varených zemiakov
- 100-150 g polohrubá múka
- Soľ
- 1 vajce (nemusí byť)
Paradajková omáčka 1. variant
- 3 až 4 kusy mäsité zrelé paradajky
- 1 ks mrkva
- 1 hrsť hrášok mrazený
- 1 PL maslo
- 1 – 1 ½ šálky vývaru
- 100 g šunka
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- 1 PL kryštálový cukor
- Petržlenová vňať
Paradajková omáčka 2. variant
- 1 PL maslo
- 2 PL polohrubá múka
- 2 šálky vývar
- 1 pohárik pretlak (200g)
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- Mletá rasca
- Sušená bazalka
- 2 PL kryštálový cukor
POSTUP
Najprv si umyjeme zemiaky a dáme ich variť. Uvarené zemiaky necháme vychladnúť, a nastrúhame ich na jemnom strúhadle alebo popučíme vidličkou. My sme mali uvarené zemiaky z predošlého dňa, ktoré boli mastené maslom a pridali sme aj petržlenovú vňať. Ušetrili sme si kopu času a zemiaky nevyšli nazmar 🙂
K zemiakom pridajte trocha soli a postupne zapracujte múku. Môžete pridať aj vajíčko. Vypracujte mäkké vláčne cesto. Do hrnca dáme variť vodu na gnocchi.
Zemiakové cesto dáme na pracovnú dosku a rozdelíme na menšie časti. Tvarujeme z nich valčeky, podsypeme ich múkou, aby sa nám s nimi lepšie pracovalo. Z valčekov krájame menšie kúsky – gnocchi.
Do vriacej vody vhodíme gnocchi a varíme niekoľko minút. Keď gnocchi vyplávajú na hladinu, varíme ešte minútku a vyberieme. Vložíme ich do misky s vlažnou vodou a scedíme.
1.variant paradajkovej omáčky.
Medzičasom si môžeme pripraviť paradajkovú omáčku. Prvý variant je so šunkou a zeleninou. Je s ním o troška viac práce, keďže zeleninu je potrebné ošúpať, umyť a krájať. Nie je to však nič náročné 🙂
Mäsité paradajky umyjeme a nakrájame na kocky. Mrkvu očistíme a nastrúhame. Do hrnca dáme maslo, paradajky a mrkvu. Dusíme a postupne podlievame vývarom. Asi po 5 minútach pridáme mrazený hrášok (alebo kukuricu). Ochutíme koreninami a priebežne miešame. Počas dusenia podlievame vývarom. Šunku nakrájame na drobné kúsky a pridáme k zmesi. Nakoniec pridáme uvarené gnocchi a petržlenovú vňať.
2.variant paradajkovej omáčky.
Druhý variant je ešte rýchlejší a zvládne ho pod dozorom aj dieťa. Do hrnca dáme maslo. Keď je maslo rozpustené, prisypeme polohrubú múku. Miešame a podlejeme vývarom. Pridáme paradajkový pretlak, keď je omáčka príliš hustá, dolejeme ešte trocha vývaru.
Omáčku ochutíme soľou, korením, bazalkou a cukrom. Varíme asi 5 minút. Do omáčky vložíme gnocchi.
Podávame s parmezánom alebo iným obľúbeným strúhaným syrom.
Dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk/ autorka