Sychravé dni doslova lákajú na ničnerobenie. Preležať celý deň v posteli, zababušiť sa do teplej deky, zobrať z poličky obľúbenú knihu a vychutnať si dúšky teplého čaju, kakaa, či kávy. To je príjemná predstava, však? A doplníme k tomu ešte jeden múčnik, ktorý si rýchlo obľúbite. Tradičný domáci pudingový vrkoč, ktorý to u vás úžasne rozvonia a s teplým čajom sa ho nebudete vedieť dojesť 🙂 Nemusíte ani vystrčiť päty z domu a vybrať sa do najbližšej pekárne, skúste si ho upiecť sami.
Predstava lahodne nadýchaného cesta s pudingovou plnkou možno aj vás prinúti vstať z postele a pustiť sa do pečenia. Ak prekonáte lenivosť, potešíte nielen seba, ale aj všetkých maškrtníkov a hladošov v rodine. Pudingové koláče na rôzny spôsob sú to pravé na jesenné, či zimné obdobie. Vyskúšajte tento náš recept a neobanujete!
Recept na domáci pudingový vrkoč
Príprava domácich pudingových vrkočov chce čas. Avšak výsledok stojí za to! Možno recept na prvý pohľad vyzerá komplikovane, no niet sa čoho báť. S naším postupom ich hravo zvládnete aj vy. A čo viac, domáce pečenie má hneď niekoľko výhod. Ustrážite si kvalitu surovín, vyhnete sa dochucovadlám a éčkam. A ak máte intoleranciu či alergiu, recept si upravíte. Namiesto klasického mlieka môžete použiť mandľové, ktoré máme aj my odskúšané. A tá neodolateľná vôňa šíriaca sa z kuchyne po celom dome sa jednoducho nedá kúpiť.
SUROVINY
Cesto:
- 450 gramov hladkej múky špeciál
- 0,25 l mlieka (klasické alebo mandľové)
- 0, 5 dcl oleja
- 20 gramov kvasníc
- 50 gramov práškového cukru
- trocha soli
- 2 bielky na sneh
Plnka:
- 0,25 l mlieka (klasické alebo mandľové)
- 1 čokoládový puding v prášku
- 1 polievková lyžica kakaa
- 150 gramov kryštálového cukru
- 2 žĺtky na potretie
POSTUP:
Najskôr si pripravíme kysnuté cesto z preosiatej múky, ktorú nasypeme do misky. V strede vytvoríme jamku, prisypeme do nej cukor a navrch rozmrvíme droždie. To zalejeme vlažným mliekom a kvások necháme kysnúť asi desať minút.
Kým nám kvások kysne, z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh.
Po desiatich minútach do kvásku najskôr nalejeme olej, potom pridáme sneh a štipku soli. Zo všetkých surovín vymiesime cesto. Misku s vymieseným cestom prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne trištvrte hodiny.
Medzitým si uvaríme puding podľa návodu. Do zmesi pridáme kakao, cukor a necháme ju vychladnúť. Počas chladenie občas premiešame.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na štyri rovnaké časti. Každú časť osobitne vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika, naplníme ju plnkou a zvinieme. Naplnené cesto zvinieme a dve časti cesta spolu spletieme do vrkoča. Keď máme oba vrkoče hotové, prenesieme ich na plech, potrieme žĺtkami, a kým sa nám vyhreje rúra, necháme ich podkysnúť.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov asi 15 až 20 minút. Keď vrkoče vychladnú, môžeme vychutnávať ?
Foto: autorka/LepšíDeň.sk