Domáci pudingový vrkoč – nadýchané cesto a chutná plnka | RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sychravé dni doslova lákajú na ničnerobenie. Preležať celý deň v posteli, zababušiť sa do teplej deky, zobrať z poličky obľúbenú knihu a vychutnať si dúšky teplého čaju, kakaa, či kávy. To je príjemná predstava, však? A doplníme k tomu ešte jeden múčnik, ktorý si rýchlo obľúbite. Tradičný domáci pudingový vrkoč, ktorý to u vás úžasne rozvonia a s teplým čajom sa ho nebudete vedieť dojesť 🙂 Nemusíte ani vystrčiť päty z domu a vybrať sa do najbližšej pekárne, skúste si ho upiecť sami.

Predstava lahodne nadýchaného cesta s pudingovou plnkou možno aj vás prinúti vstať z postele a pustiť sa do pečenia. Ak prekonáte lenivosť, potešíte nielen seba, ale aj všetkých maškrtníkov a hladošov v rodine.  Pudingové koláče na rôzny spôsob sú to pravé na jesenné, či zimné obdobie. Vyskúšajte tento náš recept a neobanujete!

 

Recept na domáci pudingový vrkoč

recept na domáci pudingový vrkočPríprava domácich pudingových vrkočov chce čas. Avšak výsledok stojí za to! Možno recept na prvý pohľad vyzerá komplikovane, no niet sa čoho báť. S naším postupom ich hravo zvládnete aj vy. A čo viac, domáce pečenie má hneď niekoľko výhod. Ustrážite si kvalitu surovín, vyhnete sa dochucovadlám a éčkam. A ak máte intoleranciu či alergiu, recept si upravíte. Namiesto klasického mlieka môžete použiť mandľové, ktoré máme aj my odskúšané. A tá neodolateľná vôňa šíriaca sa z kuchyne po celom dome sa jednoducho nedá kúpiť.

SUROVINY

Cesto:

  • 450 gramov hladkej múky špeciál
  • 0,25 l mlieka (klasické alebo mandľové)
  • 0, 5 dcl oleja
  • 20 gramov kvasníc
  • 50 gramov práškového cukru
  • trocha soli
  • 2 bielky na sneh

Plnka:

  • 0,25 l mlieka (klasické alebo mandľové)
  • 1 čokoládový puding v prášku
  • 1 polievková lyžica kakaa
  • 150 gramov kryštálového cukru
  • 2 žĺtky na potretie

POSTUP:

recept postupNajskôr si pripravíme kysnuté cesto z preosiatej múky, ktorú nasypeme do misky. V strede vytvoríme jamku, prisypeme do nej cukor a navrch rozmrvíme droždie. To zalejeme vlažným mliekom a kvások necháme kysnúť asi desať minút.

recept postupKým nám kvások kysne, z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh.

recept postupPo desiatich minútach do kvásku najskôr nalejeme olej, potom pridáme sneh a štipku soli. Zo všetkých surovín vymiesime cesto. Misku s vymieseným cestom prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne trištvrte hodiny.

domáci pudingový vrkoč postup

recept postupMedzitým si uvaríme puding podľa návodu. Do zmesi pridáme kakao, cukor a necháme ju vychladnúť. Počas chladenie občas premiešame.

recept postupdomáci pudingový vrkoč postupVykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na štyri rovnaké časti. Každú časť osobitne vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika, naplníme ju plnkou a zvinieme. Naplnené cesto zvinieme a dve časti cesta spolu spletieme do vrkoča. Keď máme oba vrkoče hotové, prenesieme ich na plech, potrieme žĺtkami, a kým sa nám vyhreje rúra, necháme ich podkysnúť.

recept postupPečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov asi 15 až 20 minút. Keď vrkoče vychladnú, môžeme vychutnávať ?

recept na domáci pudingový vrkoč

Foto: autorka/LepšíDeň.sk


Zdielať

About Author

Mária Miháliková

Kreatívna, zasnívaná, cieľavedomá a neustále túžiaca po nových výzvach. To som ja, študentka žurnalistiky, milovníčka hôr, cestovania a dobrého jedla. Pero, papier a fotoaparát mám vždy po ruke. Nezáleží či som na dovolenke, turistike, skúšam nový recept alebo čítam zaujímavú knihu.

Komentáre sú uzavreté.