Hľadáte nejaký tip na sladkú maškrtu ku kávičke? Nič zložité, ani zdĺhavé – proste koláčik, ktorý je vláčny, šťavnatý, aj zdravý, ale predovšetkým chutný? Ak patríte k milovníkom jabĺk, určite vyskúšajte tento recept. Budete potrebovať iba zopár jabĺčok a suroviny, ktoré nájdete v každej skrinke, či špajzi. Vykúzlite z nich rýchly a lahodný Grófkin jablkový koláč, ktorý oveľa častejšie robievali naše babičky a my akoby sme dnes naň zabudli.
Recept na Grófkin jablkový koláč
Niekedy sa mu hovorí aj Barónkine rezy, no ide o to isté. Osviežujúca chuť jabĺk s maslovým cestom a snehom poliatym čokoládou. Jablká môžete v recepte nahradiť hruškami, prípadne iným ovocím.
Niektorí robia čokoládové cesto, čiže doň pridajú kakao. A do jablkovej plnky sa zvyknú dávať aj nasekané orechy alebo hrozienka – podľa chuti.
Tak vyskúšajte. Suroviny nižšie sú uvedené pre plech s veľkosťou 35 x 25 cm.
SUROVINY
CESTO
- 300 g polohrubá múka
- 100 g práškový cukor
- 200 g maslo
- 3 žĺtky
- ½ balíčka prášku do pečiva
JABLKOVÁ PLNKA
- 7 stredne veľkých jabĺk
- 3 PL kryštálový cukor
- ½ vanilkový cukor
- ½ balenia Zlatý Klas
- 150 ml voda
SNEH
- 3 bielka
- 3 PL kryštálový cukor
- ½ vanilkový cukor
POSTUP
Múku, prášok do pečiva a cukor si navážime a preosejeme do misky. Pridáme zmäknuté maslo nakrájané na menšie kúsky. Žĺtka si oddelíme od bielkov. Bielka odložíme na prípravu snehu. Žĺtka pridáme k cestu. Suroviny na cesto vymiesime do jednej hmoty. Cesto by malo byť jemné, krehké.
Rozdelíme ho na dve časti. Jedna časť bude väčšia – ¾ cesta a druhá menšia – ¼ cesta. Menšiu časť zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do mrazničky. Väčšiu dáme do fólie a dáme do chladničky aspoň na 15 minút. Bude sa nám s cestom lepšie pracovať.
Jablká umyjeme, ošúpeme a nastrúhame. Nastrúhané jablká dáme do hrnca, pridáme kryštálový a vanilkový cukor a za priebežného miešania dusíme asi 10 minút. Na záver si v 150 ml vody rozmiešame Zlatý Klas a vlejeme k jablkám. Zamiešame vareškou a keď jablková zmes zovrie, odstavíme a dáme vychladiť.
Medzitým si zapneme rúru a vyhrejeme na 180 °C.
Bielka vyšľaháme a pridáme k nim kryštálový a vanilkový cukor.
Vyskúšajte aj ďalšie
Jablkové recepty – koláč, rezy aj jablková výživa.
Cesto vyberieme z chladničky, dáme na pracovnú dosku a vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm. Vyvaľkané cesto opatrne prenesieme na plech. Na plechu cesto pekne rukami uhladíme, a prečnievajúce okraje cesta orežeme. Dáme piecť do rúry na 180 °C na 10 minút.
Potom plech vyberieme a natrieme na cesto jablkovú plnku. Na jablkovú plnku roztrieme bielkový sneh. Menšiu časť cesta vyberieme z mrazničky a cesto nastrúhame na bielkový sneh. Pečieme ešte približne 20 minút. Priebežne sledujeme, keďže každá rúra pečie inak.
Koláč je hotový, keď sneh trošku zhnedne a nastrúhané cesto má ružovkastý nádych.
Koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť, následne pokrájame. Pred servírovaním môžete koláč preliať rozpustenou čokoládou, topingom alebo inou polevou.
Foto: autorka/LepšíDeň.sk