Guláš z diviny – srnčie mäso, knedľa a brusnicový kompót | RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Asi aj vy najčastejšie robíte mäsové jedlá z kuracieho, bravčového, hovädzieho mäsa, prípadne z teľaciny alebo jahňaciny, však? Urobte si trošku zmenu a vyskúšajte tento guláš z diviny. My sme použili srnčie mäso, k tomu knedľa, brusnicová omáčka a máte vynikajúci obed, ktorý zachutil aj deťom.
Srnčie mäso na guláš kúpite dokonca aj na internete, pol kila vás vyjde asi na 5 eur.
Toto mäsko chutí inak ako jelenie, je jemnejšie a lahodnejšie. Ideálne zožeňte mäso z mladého srnca. Mäso zo starších zvierat sa musí tepelne dlhšie upravovať a je vhodné najmä na dusenie. Najlepšie je mäso zo srnčieho chrbta, ktoré sa pečie vcelku, prípadne je vhodné na medailónky.
Odporúčame aj srnčiu sviečkovú, srňacina je všeobecne mimoriadne chutná na smotane. Ochutnajte však tento srnčí guláš a budete sa zalizovať 🙂

 

Recept na srnčí guláš z diviny

Ak ste ešte neskúsili lahodné srnčie mäso, naozaj odporúčame. Srnec je na Slovensku veľmi rozšírený, takže by nemal byť problém zohnať toto mäso. Vzhľadovo je červenohnedé, krehké a možno jedno z najlepších. Musí byť však správne odležané.
Nasledujúce suroviny vám vyjdú na cca 4 až 6 porcií, varenie vám vrátane prípravy zaberie asi dve hodinky.

SUROVINY

 

srnčie mäso guláš z diviny

  • 500 g srnčieho mäsa
  • 70 g údenej slaniny
  • 1 väčšia cibuľa
  • koreňová zelenina, 1 väčšia mrkva, 1 petržlen
  • 300 ml hovädzieho vývaru
  • 1 lyžička mletej papriky
  • 1 lyžička soli
  • 4 guľôčky borievky
  • menšia vetvička rozmarínu
  • ½ lyžičky nového mletého korenia
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 bobkové listy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice brusnicového kompótu

 

POSTUP

recept postupNakrájajte slaninu na malé kocky a pekne ju orestujte na masti (nie oleji, masť je vhodnejšia). Potom pridajte na drobno nasekanú cibuľu.

recept postupNa malé kocky si nakrájajte koreňovú zeleninu, čiže mrkvu a petržlen. Pridajte do hrnca a chvíľu restujte. Následne vložte borievku, rozmarín, nové korenie, celé čierne korenie, bobkový list a rozpučený (alebo na drobno nakrájaný) cesnak.

recept postupSrnčie mäso si nakrájajte na väčšie kocky a vložte ich do tohto základu, ktorý už pekne rozvoniava. Mäso miešajte, aby sa zo všetkých strán zatiahlo. Potom ho osoľte, nie však veľa, lebo prilejete ešte vývar, ktorý je osolený. Následne pridajte 1 lyžičku papriky a 2 lyžice brusnicového kompótu

recept postupCelú zmes varte, podlejte hovädzím vývarom, zakryte a pomaly duste, kým mäso nezmäkne. Občas premiešajte.
Mäkké mäso vyberte na tanier. Cez sitko si do hrnca preceďte omáčku a odstráňte guľôčky borievky, bobkového listu a tiež rozmarínové lístky. Omáčku rozmixujte spolu s kúskami mrkvy a petržlenu do hladka. Na záver vráťte mäso do hrnca a môžete podávať – s knedľou a brusnicami.
Dobrú chuť!

domáca knedľa 6 receptovUrobte si domácu knedľu.
Tu je 6 receptov na parenú, kysnutú, žemľovú…

Foto: LepšíDeň.sk

 


Zdielať

About Author

Dana Bunová

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.

Komentáre sú uzavreté.