Hrniec pred použitím potrite maslom a predídete pripáleniu a vykypeniu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Maslo je mnohých domácnostiach na stole doslova každý deň – pri raňajkách na chlebíku, vianočke, či rožku. Využívame ho pri pečení, varení, ale vie byť skvelým pomocníkom aj v kuchyni, aby vám povedzme jedlo neprihorelo, alebo nevykypelo mlieko. Predsa len, občas sa zabudneme alebo nám pozornosť odvedú deti, iné povinnosti, či len scrollovanie v mobile 🙂 Obyčajný trik – potrite maslom dno alebo okraje – a môže vám to ušetriť čas i nervy.

Maslo proti vykypeniu

Možno sa to stalo už aj vám. Mlieko zovrelo rýchlejšie ako ste čakali a jednoducho vykypelo. Nestihli ste k nemu priskočiť…a hneď ste mali o robotu navyše. A viete, že prihorené mlieko sa horšie čistí.

Naše babičky si však vedeli poradiť veľmi jednoducho: potrite okraje hrnca maslom a to aspoň 2 centimetre. Len čo začne vriace mlieko stúpať, pri masle sa zastaví, keďže je mastné. A nepretečie cez okraj.
Rovnako to docielite aj potretím hrnca olejom alebo sadlom. Zaberie vám to pár sekúnd, ale neraz vás to uchráni pred zašpineným sporákom.

Mimochodom, naše staré mamy mali aj ďalší trik proti vykypeniu. Jednoducho položte cez hrniec drevenú varešku, ktorá dokáže pretekajúcu tekutinu o chvíľku oddialiť. A viete dobre, že občas vám chýba doslova sekunda, aby ste odtiahli hrniec s kypiacim mliekom zo sporáka, však?

 

Prečo mlieko, či voda vykypí?
Obyčajná voda nie, ale mlieko, voda s cestovinami, ryžou, zemiakmi alebo strukovinami zvykne vykypieť. Prečo sa to deje? V mlieku je bielkovina, ktorá pomáha vykypeniu. Pri vode napríklad s ryžou alebo cestovinami to spôsobuje vyšší podiel škrobu. Utužená bielkovina a škrob stabilizujú pri varení bublinky, ktoré sa bežne tvoria. Tieto praskajú oneskorene a vytvárajú tak penu. No a keďže sa objem kvapaliny zväčšuje, vykypí von z hrnca.

ako si vyberať masloPrečítajte si tiež
Ako si vybrať maslo? A na čo si dávať pozor?

Maslo proti pripáleniu

Ak zvyknete občas variť knedličky – kysnuté, zemiakové alebo žemľové – občas sa vám možno stane, že sa časť z nich prilepí na dno hrnca.
Aj tu vám pomôže obyčajné maslo. Jednoducho potrite hrniec jemnou vrstvičkou masla a knedličky sa určite neprilepia. Je to istota, verte.

Ak zvyknete častejšie opekať na masle (zeleninu, volské oko ap.), možno sa vám už stalo, že maslo jemne prihorelo. Pripálilo sa. Aj na to existuje jednoduchý trik: k maslu pridajte aj trošku obyčajného rastlinného oleja, ktorý následne zabráni, aby sa maslo pripálilo alebo prskalo.

A ešte jeden „olejový“ tip.
Keď varíte zemiaky, normálne vodu osoľte a pridajte aj lyžičku oleja. Voda vám potom „neutečie“ z hrnca, ako sa to niekedy stane.

potrite maslom dno hrnca

Foto: LepšíDeň.sk, Freepik.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.