Maslo je mnohých domácnostiach na stole doslova každý deň – pri raňajkách na chlebíku, vianočke, či rožku. Využívame ho pri pečení, varení, ale vie byť skvelým pomocníkom aj v kuchyni, aby vám povedzme jedlo neprihorelo, alebo nevykypelo mlieko. Predsa len, občas sa zabudneme alebo nám pozornosť odvedú deti, iné povinnosti, či len scrollovanie v mobile 🙂 Obyčajný trik – potrite maslom dno alebo okraje – a môže vám to ušetriť čas i nervy.
Maslo proti vykypeniu
Možno sa to stalo už aj vám. Mlieko zovrelo rýchlejšie ako ste čakali a jednoducho vykypelo. Nestihli ste k nemu priskočiť…a hneď ste mali o robotu navyše. A viete, že prihorené mlieko sa horšie čistí.
Naše babičky si však vedeli poradiť veľmi jednoducho: potrite okraje hrnca maslom a to aspoň 2 centimetre. Len čo začne vriace mlieko stúpať, pri masle sa zastaví, keďže je mastné. A nepretečie cez okraj.
Rovnako to docielite aj potretím hrnca olejom alebo sadlom. Zaberie vám to pár sekúnd, ale neraz vás to uchráni pred zašpineným sporákom.
Mimochodom, naše staré mamy mali aj ďalší trik proti vykypeniu. Jednoducho položte cez hrniec drevenú varešku, ktorá dokáže pretekajúcu tekutinu o chvíľku oddialiť. A viete dobre, že občas vám chýba doslova sekunda, aby ste odtiahli hrniec s kypiacim mliekom zo sporáka, však?
Prečítajte si tiež
Ako si vybrať maslo? A na čo si dávať pozor?
Maslo proti pripáleniu
Ak zvyknete občas variť knedličky – kysnuté, zemiakové alebo žemľové – občas sa vám možno stane, že sa časť z nich prilepí na dno hrnca.
Aj tu vám pomôže obyčajné maslo. Jednoducho potrite hrniec jemnou vrstvičkou masla a knedličky sa určite neprilepia. Je to istota, verte.
Ak zvyknete častejšie opekať na masle (zeleninu, volské oko ap.), možno sa vám už stalo, že maslo jemne prihorelo. Pripálilo sa. Aj na to existuje jednoduchý trik: k maslu pridajte aj trošku obyčajného rastlinného oleja, ktorý následne zabráni, aby sa maslo pripálilo alebo prskalo.
A ešte jeden „olejový“ tip.
Keď varíte zemiaky, normálne vodu osoľte a pridajte aj lyžičku oleja. Voda vám potom „neutečie“ z hrnca, ako sa to niekedy stane.
Foto: LepšíDeň.sk, Freepik.com