Máte radi jablká a ešte viac jablkové koláče? Také ako robievali naše babičky, s množstvom nastrúhaných jabĺk, pritom jednoduché, rýchle a predsa neuveriteľne chutné?
Máme pre vás skvelý recept na jablkový koláč, ktorý dala herečke Zdene Studenkovej už jej babička, chýrna kuchárka a pekárka. Je naozaj jednoduchý, všetky suroviny určite máte aj doma a uvidíte, aký je šťavnatý a lahodný.
Mimochodom, vedeli ste, že najstarší vytlačený recept na jablkový koláč pochádza z Anglicka? Nachádza sa v zbierke receptov zo 14.storočia. Recept na holandský jablkový koláč zasa pochádza až zo stredoveku, nájdeme ho v kuchárke z roku 1514. Aj na našom území sa vždy jablkové koláče tešili veľkej obľube. Najčastejšie sa využívali odrody jabĺk Gala, Braeburn, Empire, Cortland, Granny Smith, či Bramley. Neraz sa pridávali hrozienka, samozrejme škorica, občas muškátový orech alebo figy.
Recept na jablkový obrátený koláč
Tento koláčik je šťavnatý najmä preto, že je „obrátený“ (najskôr idú na plech jablká, až potom cesto).
Všetky tri vrstvy – správne upečené cesto, šťavnaté jablká a šľahačka – vytvoria lahodný rýchly koláčik ako od babičky. Tradičný rodinný recept, ktorý musíte vyskúšať 🙂
SUROVINY
- 1 kg strúhaných jabĺk
- mletá škorica
- vanilkový cukor
- 4 vajcia
- 150 g práškového cukru
- 2 lyžice vody
- 150 g polohrubej múky
- 1/2 prášku do pečiva
- 6 lyžíc vody
- hrozienka a vlašské orechy (ak chcete)
- smotana na šľahanie
Vyskúšajte aj recept na
Jemný a naozaj jablkový koláč, ktorý si zamilujete.
POSTUP
Plech vyložíme papierom na pečenie alebo alobalom aj po bokoch.
Nastrúhame doň kilo jabĺk, posypeme škoricou a vanilínovým cukrom. Vrstvu jabĺk môžete posypať aj hrozienkami a nasekanými vlašskými orechmi.
Pripravíme si cesto: žĺtky vymiešame s cukrom, 2 lyžicami vody a vanilkovým cukrom.
Postupne pridáme múku, 4 lyžice vody a nakoniec sneh z bielkov.
Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia, približne na 25 až 30 minút (podľa toho, ako vám pečie rúra; skontrolujte špajdľou).
Koláč po vychladnutí obrátime a vyklopíme. Dolu bude cesto a na ňom jablká, pričom vrstva cesta je suchšia a nepremočená (čo by sa stalo, keby sme dali cesto a naň naukladali nastrúhané jablká). A jablková vrstva je šťavnatá. Celé to ozdobíme šľahačkou.
Dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk