Keď dozrievajú jablká, je ako stvorený na víkendovú pohodu, alebo sychravé jesenné dni – ešte mierne teplý, môžete ho poliať javorovým sirupom, alebo dať naň trochu zmrzliny. My sme si ho obľúbili, pretože nie je vôbec zložitý, ale hlavne je v ňom veľa jabĺk. Celé jedno kilo, takže nejde len o „postrašenie“ koláča jabĺčkami, ale naozaj vitamínová bomba. Cukru tam nejde až tak veľa, takže sa nemusíte báť o svoju líniu 🙂
Vyskúšajte tento náš jablkový koláčik a uvidíte, že zachutí dospelákom, aj deťom.
Recept na jablkový koláčik
Jablká dostať po celý rok, my sme dali do koláča priamo odtrhnuté zo stromu. A zvyšné suroviny máte možno tiež doma, takže žiadne veľké náklady.
SUROVINY
- 1 kg jabĺk (ošúpaných a bez jadierok)
- 150 gramov hladkej múky
- 100 gramov cukru
- 100 ml mlieka
- 3 vajíčka
- prášok do pečiva
- škorica alebo škoricový cukor
- soľ
- citrón
Na mrveničku: 4 lyžice hrubej múky, 3 lyžice práškového cukru, 2 lyžice masla.
Prečítajte si tiež
Jedno jablko denne…naozaj to platí?
POSTUP
Ošúpte jablká, zbavte ich jadierok a nakrájajte ich na plátky. Menšie, väčšie, tenšie, hrubšie – to je jedno. Nerobte si s tým príliš starosti. Tie krajšie a väčšie si dajte nabok, pôjdu na vrch koláča.
Vyšľahajte žĺtka z vajíčok a cukor, potom pridajte mlieko. Z bielkov si vyšľahajte sneh, odložte nabok. Múku zmiešajte s práškom do pečiva, pridajte štipku soli a môžete aj trošku nastrúhanej citrónovej kôry.
Potom zmiešajte dve hlavné zmesi: do tekutej postupne prisypávajte múkovú zmes, dobre premiešajte. Pridajte opatrne sneh z bielkov. Napokon vložte na plátky nakrájané jabĺčka a premiešajte, aby sa pekne obalili cestom.
Vymastite formu (my sme použili tortovú okrúhlu formu), vysypte napríklad krupicou a vlejte zmes. Na vrch poukladáme plátky jabĺk, ktoré sme si odložili nabok. Posypte škoricou alebo škoricovým cukrom, a napokon mrveničkou.
Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Pečte cca 50 minút, podľa typu a intenzity rúry.
Nechajte vychladnúť a ešte mierne teplé môžete podávať, koláčik príjemne zahreje počas jesenných, či zimných dní.
Dobrú chuť!