Je čili naozaj liečivé? Zdravotné problémy, pri ktorých nám môže pomôcť

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Patríte medzi tých, ktorí potrebujú pravidelne aspoň malú dávku čili? Alebo sa mu skôr vyhýbate, lebo vás príšerne páli a potom si necítite ústa a pery?
Pri normálnych dávkach nie je táto paprička toxická, neškodí, práve naopak – môže mať liečivé účinky. Pozor si však treba dávať pri konzumácii alebo práci s pálivými výrobkami s jej obsahom. Môžu vyvolať vážnu bolesť a pálenie, prípadne kontaktnú dermatitídu.

Čili pochádza z Ameriky. Papričky pestovali už Indiáni v predkolumbovskom období, niekedy od 6.tisícročia pred n.l. V Európe sa objavilo v 16. storočí a dnes sa pestuje v trópoch, najmä v Afrike a Indii.
Svojou výraznou ostrou chuťou dodáva pikantnosť mnohým jedlám. Paprika je naozaj štipľavá, niektorá až príliš, no má aj široké lekárske využitie.

ČILI KORENIE
Čili priniesol ako jednu z mnohých rastlín Krištof Kolumbus z Nového sveta svojim patrónom, španielskemu kráľovi a kráľovnej. Pálivá chuť –  pripomínajúca čierne korenie z Indonézie – podnietila Kolumba, aby ju nazval korením. Najprv sa predpokladalo, že čili pochádza z východnej Ázie, kam mal Kolumbus namierené pri hľadaní západnej cesty do Východnej Indie.

 

ikona čiliLiečivá čili paprika

liečivé čili papričkyOtázkou teda je – naozaj je čili liečivé? Pomôže nám pri niektorých neduhoch? Alebo je to len zbožné prianie tých, ktorí milujú čili a nedajú naň dopustiť 🙂
Dokázaným faktom je, že:

  • funguje antisepticky
  • pôsobí proti podráždeniu
  • je to lokálne analgetikum
  • prináša úľavu pri nafukovaní a kŕčoch
  • pôsobí ako stimulant a tonikum
  • pomáha spaľovaniu tukov v tele
  • ničí v tele baktérie E-coli či salmonely

 

ikona čiliRozprúdi krvný obeh

„Ak sa čili nanáša na citlivú pokožku, podobne ako iné pálivé liečivá, napríklad horčica biela, vyvoláva podráždenie, opuch a prúdenie krvi do postihnutej oblasti,” píše odborník na prírodnú medicínu Andrew Chevallier v knihe Malá encyklopédia prírodnej medicíny.
Aj preto sa čili pridáva do pleťových vôd, tekutých mastí a balzamov na bolesti svalov a iné typy bolesti. Zabezpečuje lepší prísun živín a odstránenie odpadových látok z postihnutého tkaniva.

 

ikona čiliZbaví vás bolesti nervov

Čili papričky sa podľa stupňa pálivosti rozdeľujú na najpálivejšie s najvyšším obsahom kapsaicínu – kľúčovej látky prítomnej v dužine papričky. Kapsaicín najprv zvýši pocit bolesti a zápalu, ale potom znecitlivie nervové zakončenia, čo vedie k zmierneniu bolesti. Táto vlastnosť sa využíva tak, že sa kapsaicín pridáva do mastí používaných pri liečbe  postherpetickej neuralgie (pásového oparu), bolesti nervov spojenej s cukrovkou, ale aj pri silnom svrbení. Tieto prostriedky však bývajú často na predpis.

čili prášok

TOP 5 najpálivejších čili papričiek
1. Carolina Reaper je zapísaná aj v Guinnessovej knihe rekordov. Na stupnici dosahuje 2,2 milióna bodov (zvyčajné habanero má okolo 300-tisíc bodov, obľúbené jalapeños má len do 6000 bodov). Peklo v ústach, veď pozrite nižšie na videu.

2. Moruga Scorpion pochádza z Trinidadu a podľa Scovillovej stupnice má 2,001 milióna bodov. Názov dostala podľa tenkého chvostíka, ktorý tvarom pripomína škorpióna.

3. Pot Douglah je prezývaná aj čokoládová a je to jedna z najchutnejších spomedzi najštipľavejších čili papričiek.

4. Trinidad Scorpion Butch T bola tiež istý čas v Guinnessovej knihe rekordov, pochádza z Trinidadu, kde sa papričkám veľmi darí.

5. Naga Viper sa pestuje vo Veľkej Británii, jej pôvod siaha až do Čile. Ide o kríženú odrodu, ktorá sa na Scovillovej škále nachádza poriadne vysoko – má 1,382 milióna bodov.

 

ikona čiliVšeobecný stimulant

Čili sa zriedkavo užíva oddelene, väčšinou sa pridáva k iným bylinkám na posilnenie a stimuláciu ich účinkov na telo. Pridanie štipky štipľavého prášku, omáčky alebo tinktúry do rastlinnej zmesi môže zefektívniť jej účinok.

 

ikona čiliZlepší trávenie

Toto je asi najčastejší dôvod, prečo niektorí ľudia majú radi čili: milujú pálivé, ale zároveň vedia, že čili pomôže ich metabolizmu. Má totiž antiseptické vlastnosti a pomáha chrániť telo pred gastrointestinálnou infekciou.
Často sa pridáva do jedál v tropických krajinách na zníženie rizika otravy jedlom. V malých množstvách sa používa na podporu zlého trávenia a stimulovanie chuti do jedla, najmä u starších osôb, hoci účinok sa prejavuje u všetkých ľudí s oslabeným trávením.
Štipka čili prášku alebo tinktúra pridaná do čaju z rumančeka kamilkového pomáha stlmiť nevoľnosť a potlačiť pocit plnosti. Prekvapivo môže čili priaznivo pôsobiť aj pri hnačke.

recept na čili con carnePrečítajte si tiež
Čili con carne. Vynikajúci domáci a rýchly recept.

 

ikona čiliProti rakovine

Niekoľko kvapiek čili omáčky alebo tinktúry sa môže zmiešať s echinaceou a so sladkovkou hladkoplodou. Používa sa pri liečbe lokálnej infekcie.
Dobre sa hodí aj k bylinkám ako harpagofyt ležatý na liečbu osteoartritídy a fibromyalgie, keď je cirkulácia krvi v postihnutých oblastiach naozaj zlá.
Pôsobí tiež ako efektívny stimulant pri mierne neaktívnej štítnej žľaze. Aj tu posilňuje krvný obeh a zlepšuje metabolizmus.

„Nedávne výskumy poukazujú na možnosť, že pôsobí aj proti rakovine podobne ako ostatné antioxidanty. Hoci sa závery zakladajú len na pár údajoch, vedci zistili, že kombinácia 1 dielu čili s 25 dielmi koncentrátu zeleného čaju má stonásobne vyšší protirakovinový účinok ako samotný zelený čaj. To naznačuje, že čili môže mať veľký vplyv aj na aktivitu iných potravín a byliniek,” tvrdí Andrew Chevallier.

Foto: Pixabay.com, Unsplash.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.