Žalúdok a trávenie. 11 mýtov a faktov, ktoré vás prekvapia

LinkedIn

Naozaj keď prehltnete žuvačku, zostane vám v žalúdku aj roky? A keď jete menej, scvrkne sa vám po čase žalúdok? A aj vy ste v detstve počúvali – po jedení nesmieš plávať aspoň pol hodiny? A v dospelosti, že vredy spôsobuje stres a že ich vznik môže vyvolávať aj pikantné jedlo?
Je to všetko naozaj pravda? Alebo len mýtus?
Niektorí ľudia tvrdia, že pitie mlieka dokáže zahojiť vredy a že ak pri fajčení nešlukujete, nemôžete dostať rakovinu žalúdka. Prečítajte si 11 mýtov a faktov ohľadom žalúdka a trávenia.

Ak chcete vedieť oveľa viac o zdravom trávení a správnej životospráve, siahnite po novinke Zdravé črevo a trávenie od skúseného gastroenetrológa Ladislava Kuželu. „Počas mnohých rokov, kedy som sa venoval gastroenterológii, som sa stretol s mnohými mýtmi a „zaručenými“ informáciami, ktoré pri ich uvádzaní do praxe môžu skutočne viesť až k vážnemu poškodeniu zdravia. To sa mnohokrát aj stalo,“ tvrdí.
Aj preto napísal knihu Zdravé črevo a trávenie, v ktorom sa venuje orgánom zabezpečujúcim trávenie, ich možným ochoreniam, liečbe a ku každému pridáva zaujímavé fakty + mýty.

 

Žalúdok. 11 mýtov a faktov

kniha Zdravé črevo a trávenieKým sa dostaneme k tým mýtom, jedna pikoška: vedeli ste, že žalúdok dokáže stráviť aj žiletku?
Samozrejme nemyslíme teraz doslova jej prehltnutie, ale inak je to pravda. Žalúdok totiž obsahuje veľmi silnú kyselinu, a ak by sme do nej vložili napríklad žiletku, úplne by sa v nej rozpustila už za dve hodiny. Silu tejto žieraviny dokazuje aj fakt, že ak by sme si pustili len jednu kvapku napríklad na nohu, urobila by do nej dieru!

Ide o kyselinu chlorovodíkovú, známu najmä v priemysle. Ak by ste ju prenášali v nejakej nádobe na letisku, nepustia vás cez kontrolu. Táto kyselina dokáže rozpustiť aj hrdzu. Vylučujú ju žalúdkové bunky a jedine žalúdok je prispôsobený na to, aby túto inak nebezpečnú látku v sebe udržal a nepoškodil sa. Kyselina nám pomáha stráviť potravu.

ruka ikona červená1. Mýtus: Jedenie citrusových plodov môže vyvolať gastritídu.

Citrusové ovocie nemôže zvýšiť kyslosť žalúdočnej šťavy do takej miery, aby vyvolalo gastritídu (zápalové ochorenie žalúdka). Keďže každý môže byť citlivý na inú potravinu, je dobré odsledovať si, po akom konkrétnom jedle vzplanú ťažkosti.

 

ruka ikona červená2. Mýtus: Vredy sú spôsobené stresom.

Jeden z najčastejších mýtov hovorí, že vredy môžu dostať ľudia s vysokou hladinou stresu. Stres môže zhoršiť už existujúcu príčinu vzniku vredu, ale sám o sebe vznik vredu nespôsobuje. Stres je iba psychologickým stavom a ovplyvňuje to, ako naše telo funguje. Zvyšuje tep a produkciu žalúdočnej šťavy, čím môže priťažiť pacientovi, ktorý už vred má. Čiže vyjadrenie „raz dostanem z teba vredy“ je naozaj iba slovný mýtus.

 

ruka ikona červená3. Mýtus: Pikantné jedlo môže vyvolať vznik vredu.

Opäť ide o tvrdenie, ktoré sa už roky traduje, ale nie je pravdivé. Pravdou je, že ak pacient už vred má a konzumuje extrémne pikantné jedlo, jeho ťažkosti sa môžu zhoršiť. Niektoré štúdie naopak dokazujú, že pikantné jedlo môže mať aj preventívny účinok, pretože vred sa menej vyskytoval v skupine tých, ktorí pravidelne konzumujú pikantné potraviny.

žalúdok a trávenie 11 mýtov

 

ruka ikona červená4. Mýtus: Pitie mlieka dokáže vyhojiť vred.

Uvedené tiež nie je pravdou. Pravdou je, že mlieko môže dočasne zmierniť ťažkosti spôsobené vredom, keďže zriedi žalúdočnú šťavu, no v žiadnom prípade svojím účinkom nedokáže vred vyhojiť.

 

ruka ikona červená5. Mýtus: Ak „nešlukujem“, nemôžem dostať rakovinu žalúdka.

Dym z cigariet sa pri fajčení dostáva do tela aj bez toho aby bol vdýchnutý. „Keďže fajčenie môže spôsobiť rakovinu žalúdka, v prevencii je účinné len úplné skončenie s fajčením, lebo len vtedy sa riziko začne znižovať a až po 20 rokoch nefajčenia sa vyrovná riziku u nefajčiara,“ upozorňuje docent L.Kužela v knihe Zdravé črevo a trávenie.

 

ruka ikona červená6. Mýtus: Pri zníženom príjme potravín sa scvrkne žalúdok.

Mýty o scvrknutom žalúdku počúvame už od detstva. Pravdou však je, že pokiaľ nie je na žalúdku urobený chirurgický zákrok, žalúdok ostáva od dospelosti v podstate rovnaký. Pri zníženom príjme potravín postupom času človek len prestane cítiť výrazný hlad a stáva sa menej hladným. Vtedy sa mu aj ľahšie dodržiavajú diétne opatrenia.

 

ruka ikona červená7. Mýtus: Obézni ľudia majú väčší žalúdok ako chudí.

Nezistila sa korelácia medzi veľkosťou žalúdka a hmotnosťou. V skutočnosti chudá osoba môže mať žalúdok rovnakej veľkosti alebo dokonca väčší ako obézna osoba. Hmotnosť nemá nič spoločné s veľkosťou žalúdka. Potvrdilo sa to u obéznych pacientov, ktorým sa chirurgicky odstránila časť žalúdka, takže majú menší žalúdok, no napriek tomu niektorí dokážu pribrať na hmotnosti.

žalúdok a trávenie 11 mýtov

 

ruka ikona červená8. Mýtus: Strávenie prehltnutej žuvačky trvá roky.

Hoci žuvačka bola vyrobená na žuvanie a nie na prehĺtanie, vo všeobecnosti vôbec nie je škodlivé, ak sa prehltne. Medzi ľuďmi koluje mýtus, že prehltnutá žuvačka pretrváva v tráviacom trakte až 7 rokov. To, samozrejme, nie je pravda. Je síce pravdou, že gumu zo žuvačky telo stráviť nedokáže, no táto guma v žalúdku neostáva. Putuje tráviacim traktom a nakoniec sa vylúči v stolici. Väčšina prísad žuvačky je tráviacou sústavou ľahko rozložiteľná. To sa týka sladidiel, ochucujúcich látok, konzervantov aj zmäkčovačov. Nestráviteľný je teda len gumový základ.

Je to podobné ako s niektorými potravinami, napríklad s kukuricou. Vonkajší obal kukuričného zrna telo nedokáže natráviť, takže odchádza nestrávený (viditeľný) v stolici. To isté sa deje s prehltnutou žuvačkou. Naše telo si teda so žuvačkou poradiť vie, no horšie je to už v prírode.

 

ruka ikona červená9. Mýtus: Nepite studenú vodu, bude vás bolieť žalúdok.

„Často počujeme rodičov varovať pre deti, aby nepili studenú vodu, lebo ich bude bolieť žalúdok. Teplota nápoja alebo jedla sa však veľmi rýchlo prispôsobí telesnej teplote, čím studená voda nedostane šancu, aby spôsobila ťažkosti,“ vysvetľuje MUDr. Ladislav Kužela.

 

ruka ikona červená10. Mýtus: Varené jedlo sa ľahšie trávi.

Pri trávení jedla sa rozkladajú väčšie molekuly na menšie, pričom ostáva zachovaná jeho nutričná hodnota, obsah kalórií, vitamínov aj minerálov. Tráviaca sústava je skutočne obdivuhodný majster, lebo dokáže stráviť surové i varené jedlo. Varenie niekedy uľahčí trávenie živín, na druhej strane však príliš dlhé varenie živiny ničí.

Ladislav Kužela gastroenetrológPrečítajte si tiež
„Endoskopia je pre mnohých strašiak,“ tvrdí L.Kužela.

 

ruka ikona červená11. Mýtus: Neplávaj minimálne pol hodiny po najedení.

Tento mýtus pravdepodobne vznikol z predpokladu, že po najedení sa krv nahrnie k žalúdku, aby pomohla pri začínajúcich tráviacich procesoch, čím dochádza k nedokrveniu a kŕčom končatín. Napriek presunu však v tele ostáva stále dostatok krvi na zásobenie svalov, takže uvedeného mýtu sa netreba obávať.

 

Foto: Ikar, Pixabay.com, Unsplash.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Milan

Vyše 20 rokov píšem texty a články. Vymýšľam slogany a pripravujem zadania na webstránky. Robil som moderátora v Slovenskom rozhlase, Twiste a Rádiu Okey. Redaktora v Slovenskej televízii. Písal som pre SME, Hospodárske noviny a časopisy ako Markíza, Zdravie, Život ai.