Hovorí sa, že v pití kávy existuje postupnosť. Najskôr ľudia začínajú s latté, ktoré obsahuje viac mlieka než samotnej kávy, neskôr začnú piť cappuccino, ktoré už obsahuje menej mlieka a chuť kávy je výraznejšia. Skutoční kávičkári však skončia pri malom espresse alebo ristrette. Ako to naozaj je?
My si stojíme za tým, že najlepšia káva môže byť pripravená aj s mliekom. Kávu si treba vychutnať, a ak uprednostňujete sladkú mliečnu chuť, potom vám nemôže nikto nič vyčítať. Pozrieť sa však môžeme na to, ako sa šálka kávy mení po pridaní mlieka či mliečnej peny.
Ak chcete schudnúť, mlieko vynechajte
Mlieko obsahuje mliečny tuk, ktorý môže značne zvýšiť kalorickú hodnotu šálky kávy. Zatiaľ čo samotná čierna káva má len do 5 kcal, po pridaní mlieka môže mať trojnásobne väčšie množstvo kalórií. Ak máte problém vypiť kávu bez mlieka, potom môžete skúsiť napríklad zelený sypaný čaj, ktorý tiež obsahuje kofeín, hoci v nižšej dávke.
Ak chcete vylepšiť textúru kávy, pridajte mlieko
Mlieko má skvelú vlastnosť – môžete ho napeniť. Na vytvorenie peny poslúži napeňovač, resp. ručný šľahač na mlieko, french press alebo stačí len uzatvárateľná nádoba, v ktorej tekutinu pretrepete. Mnohí kávoví nadšenci sa s radosťou púšťajú aj do latté art – kreslenia rôznych obrazcov v kávovej pene.
Prečítajte si tiež
Zrnková káva. Ako spoľahlivo rozpoznať, že je kvalitná?
Ak chcete pridať do kávy sladkosť, mlieko vám pomôže
Chcete si vypiť váš obľúbený nápoj, no vadí vám jeho horkosť? V prvom rade sa ubezpečte, že máte doma kvalitnú kávu, ktorá neobsahuje žiadne prepražené zrná (tie zvyknú spôsobovať horkosť). Ak vám káva aj naďalej príde horká, pridajte mlieko. Nemusíte pridať kravské, použiť môžete aj ovsené alebo sójové.
Aký je konečný verdikt?
Káva je nápoj, ktorý by mal spájať, nie rozdeľovať. A určite nie na základe toho, či sa mlieko do kávy hodí alebo nie. Je to len na vašich preferenciách. Ak vám chutí cappuccino s dokonale našľahaným mliekom a vášmu partnerovi/vašej partnerke malé čierne espresso, o káve sa môžete rozprávať aj naďalej!
TS, foto: bnenin / Adobestock.com