Klinček je sušený nerozvitý kvet klinčekovca voňavého. Pochádza z indonézskych Severných Molúk. Už na počiatku kresťanského veku bol v Číne a v Egypte vyhľadávaným korením, niekedy dokonca cennejším ako zlato. Na európsky kontinent sa dostal za cisára Konštantína, ale rozšíril sa až v období, keď ho z Ambonu do Európy začali vo veľkom importovať Holanďania.
Klinček bol vždy veľmi cenený a je aj dnes. Používame ho pri varení aj v medicíne. Posilňuje srdce, pečeň, žalúdok aj hlavu. Zaháňa nechutenstvo a má mnohé liečivé účinky najmä vďaka obsiahnutým látkam ako betasitosterol, kyselinu ellagovú, flavonoidy, triesloviny a salicyláty.
Klinček na bolesť zubov
Klinček je všeobecne vhodný na hygienu ústnej dutiny, kde tlmí bolesť zubov a zabraňuje šíreniu bakteriálnych infekcií pri zápale ďasien alebo po resekcii, pretože je zároveň adstringentný. Odporúča sa rozhrýzť jeden alebo dva klinčeky na kašu, čo najdlhšie nechať v ústach a potom vypľuť.
Upokojuje, uvoľňuje kŕče, tíši bolesti a podporuje potenie. Zároveň povzbudzuje chuť k jedlu a podporuje trávenie.
Klinčekový olej je veľmi silný prostriedok, ktorý sa nesmie užívať neriedený. Ničí choroboplodné zárodky a osvedčil sa aj pri zápaloch pečene vírusového pôvodu, pri napadnutí amébami a dokonca aj pri tuberkulóze. Je súčasťou vietnamských a čínskych balzamov. Klinček a prírodné prostriedky na jeho báze sa neodporúča užívať dlhodobo.
„Silica klinčeka vzbudzuje euforickú náladu, a preto nápoje s klinčekom a škoricou patria po stáročia k slávnostnej nálade Vianoc,“ pripomínajú autori J.Jonáš a J.Kuchař vo vynikajúcej knihe Svet prírodných antibiotík.
Pripravte si z klinčeka…
- Klinček sa osvedčil v zmesi, ktorá sa pripravuje z 10 gramov klinčeka, 10 gramov hrubo rozsekanej škorice, 20 gramov usušených šípok, 50 gramov usušených jablčných šupiek a štipky mletého muškátového orechu. Dve polievkové lyžice zmesi sa prelejú štvrť litrom vriacej vody a nechajú sa desať minút vylúhovať.
Tento chutný čaj má celkovo povzbudzujúce účinky. - Čaj zo zmesi klinčeka, zeleného čaju a tymianu sa užíva nielen perorálne, ale pri ťažších črevných infekciách aj vo forme liečebných klystírov.
- Nálev z piatich klinčekov, zaliatych šálkou vriacej vody po desiatich minútach vylúhovania pomáha proti vráskam okolo očí. Vo forme inhalácie dezinfikuje dýchacie cesty a lieči prieduškové zápaly.
- Z klinčekovej tinktúry získanej maceráciou dvadsiatich klinčekov v decilitri kvalitného alkoholu, ktorá sa po dvoch týždňoch zriedi na polovičnú alebo tretinovú koncentráciu, získame vynikajúcu ústnu vodu.
- Čistá klinčeková esencia dodá šálke jedinečnú vôňu a umocní jeho celkové pôsobenie.
- Klinčekový éterický olej sa podáva rozmiešaný vo vode v množstve maximálne pätnástich kvapiek. Samotný pomáha pri parodontóze a bolestiach zubov.
Práškový klinček sa užíva trikrát denne na špičku guľatého noža.
Prečítajte si viac článkov
zo sekcie ZDRAVIE.
Recept na tekvicové karí
V knihe Tak chutná štěstí nájdete recept na tekvicové karí, v ktorom hrá klinček pomerne významnú úlohu.
Na karí je treba 400 g tekvice, 1 veľký zemiak, 1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 3 semená kardamómu, 4 klinčeky, 1 čajovú lyžičku kurkumy, 1 feferónku, 1 kúsok celej škorice, 1 čajovú lyžičku sypkej stévie, soľ, olivový olej na opraženie a 200 ml zeleninového vývaru.
POSTUP:
Tekvicu a zemiak nakrájame na rovnako veľké kúsky. V hrnci necháme na troche oleja zosklovatieť nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme tekvicu a zemiak, ochutíme stéviou, kurkumou, kardamómom a štipkou soli a dobre zamiešame. Pridáme zeleninový vývar, feferónku, celú škoricu a klinček.
Varíme na miernom plameni asi 25 minút – kým sú zemiaky mäkké.