Koláč Kukátko (v maďarčine Túrós kukucskálós) má svoje korene v Maďarsku, hoci je veľmi obľúbený aj v ďalších krajinách strednej Európy, vrátane Slovenska a Česka. V Maďarsku sa tento dezert často pripravuje podobne ako u nás – s kakaovými guľôčkami a tvarohovým cestom. Môže však mať aj rôzne obmeny, ako napríklad kokosové alebo orechové guľôčky, do tvarohu je tiež možné pridať kokos, mak, orechy, inú príchuť pudingu a pod.
Dezerty s podobnou štruktúrou, kde sa náplne vkladajú do cesta, sú pre maďarskú kuchyňu typické. V tomto prípade kakaové guličky a tvarohové cesto vytvárajú príjemný kontrast, čo robí koláč výnimočným. V mnohých receptoch nájdeme aj regionálne variácie, takže sa môže stať, že sa jeho presná verzia líši v závislosti od oblasti alebo rodinnej tradície.
Koláče tohto typu sa postupne rozšírili aj do okolitých krajín, kde si získali veľkú obľubu a stali sa súčasťou miestnej kuchyne. Tento koláč má charakteristický vzhľad – v strede sa nachádza guľôčka z cesta, ktorá svojím vzhľadom pripomína okienko (kukátko). Tento koláč je chutný a obľúbený hlavne na rodinných oslavách alebo sviatkoch, skvelý ku kávičke i k čaju.
Recept na koláč Kukátko s kakaovými guličkami
V recepte na koláč Kukátko sa používajú kakaové guľôčky z treného cesta, ktoré sa zalievajú tvarohovým cestom. Guličky tvoria náplň, ktorá sa po upečení krásne spojí s cestom a vytvorí charakteristický vzhľad koláča. Kakaové guličky sa pripravujú tak, aby dobre držali tvar. Niekedy sa do cesta pridávajú aj iné príchute a farebné variácie, čo dodáva koláču kontrast a pekný vzhľad, kde ako “kukátka” vykukujú guličky. Je to naozaj veľmi chutný a zaujímavý dezert.
SUROVINY
Na kakaové cesto (guľôčky)
- 125 g zmäknutého masla alebo margarínu na pečenie
- 150 g kryštálového cukru
- 2 vajíčka
- 200 g preosiatej hladkej múky
- 3 polievkové lyžice kakaa
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
Na tvarohové cesto
- 5 vajec
- 250 g kryštálového cukru
- 2 balíčky vanilínového cukru
- 125 g zmäknutného masla
- 500 g hrudkovitého tvarohu
- 1 balíček (40 g) pudingu s vanilkovou príchuťou, určeného na varenie
POSTUP
Príprava kakaových guličiek: Do misy vložíme zmäknuté maslo, pridáme kryštálový cukor a začneme mixovať ručným mixérom. Keď sa masa čiastočne spojí, pridáme postupne 2 celé vajíčka a ďalej mixujeme. Potom pridáme preosiatu hladkú múku, kakao a prášok do pečiva. Opäť mixérom, alebo aj ručne vymiešame mäkké cesto, ktoré je vhodné dať aspoň na pol hodiny do chladničky, aby sa s ním lepšie pracovalo pri tvorbe guličiek.
Príprava plechu na pečenie: Kým cesto na guličky odpočíva, si dobre vymastíme plech na pečenie, nezabudneme ho vysypať hrubou múkou. Odporúčame plech o veľkosti cca 36 x 26 cm.
Príprava tvarohového cesta: Vaječné bielky vyšľaháme do pevného snehu, ku koncu postupne pridáme polovicu pripraveného množstva kryštálového cukru. V druhej mise vyšľaháme žĺtky s druhou polovicou kryštálového cukru a s vanilínovým cukrom. Šľaháme, kým nevznikne nadýchaná žĺtková hmota.
Pridáme zmäknuté maslo a ďalej mixujeme. Ďalej pridáme všetok tvaroh, pudingový prášok, 3 polievkové lyžice bielkového snehu a dobre spolu prešľaháme. Nakoniec ručne cukrárskou špachtľou opatrne vmiešame už všetok bielkový sneh. Vznikne nám tak ľahká tvarohová hmota.
Zostavenie koláča: Rúru predhrejeme na 180 °C. Do vymasteného pekáča rovnomerne poukladáme guličky z kakaového cesta – budeme potrebovať približne 7×5 guličiek, teda spolu 35. Guličky zalejeme tvarohovou hmotou tak, aby boli všetky zakryté. Plechom mierne pobúchame o podložku, aby sa tvarohové cesto dostalo všade, aj naspodok.
Pečenie: Koláč pečieme približne 30 minút, alebo až kým nebude hotový (skontrolujeme špáradlom – ak sa naň cesto nelepí, koláč je upečený). Počas pečenia tvarohové cesto pekne zmení farbu a upečie sa dozlatista.
Ozdobenie: Po vychladnutí môžeme koláč posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť rozpustenou čokoládou, ovocím a podobne.
Dúfame, že si na koláči výborne pochutíte!
Foto: LepšíDeň.sk/autorka