Koza je úžasné zviera. Vie, čo je pre ňu dobré a dôkladne si premyslí, čo zje. Potom sa všetky živiny dostanú cez jej telo aj do mliečka. Koza napríklad nikdy neochorie na rakovinu ani tuberkulózu. A mnohí už vedia, že kozie mlieko pomáha pri rôznych neduhoch. „Často si k nám prichádzajú po kozie mlieko ľudia s rakovinou, pretože naozaj pomáha pri rôznych zdravotných ťažkostiach, vrátane rakoviny,“ potvrdzuje sympatický farmár v Ivanke pri Dunaji. Okrem koní a kravičky chová aj kozy, ktorej mlieko využíva na výrobu syrov, bryndze alebo ho ďalej predáva záujemcom.
Možno ste nevedeli, že kozie mlieko má iné zloženie bielkovín a tukov ako kravské mlieko. Má vyššiu zásaditosť a preto ho môžu konzumovať aj alergici, či ľudia so žalúdočnými problémami. Niektorí nemajú radi, keď ich mliečne výrobky zahlieňujú…no pri kozom mlieku je to minimálne, ak vôbec. Možno niekomu prekáža typická vôňa kozaciny a nedá do úst kozí syr, jogurt, ani bryndzu z kozieho mlieka. A to je škoda.
Výrobky z kozieho mlieka sú nabité vápnikom, fosforom, draslíkom, horčíkom, bielkovinami. Úžasné je, že náš organizmus všetky tieto látky dokáže spracovať a využiť.
Kozie mlieko proti rakovine
Už ste o tom počuli? A neveríte?
Výskumy dokázali, že organizmus kozy dokáže vytvárať účinné protilátky a veľmi zriedkavo ochorie na rakovinu. Sú známe prípady ľudí, ktorých kozie mlieko vyliečilo zo zhubných ochorení, ako sú rakovina, tuberkulóza ap.
Vo Francúzsku po viacerých testoch zistili, že pitie kozieho mlieka znížilo riziko opätovného prepuknutia rakoviny u operovaných pacientov. Zjednodušene – tak ako si koza sama vytvára protilátky a veľmi zriedkavo ochorie na rakovinu, tak sa pitím kozieho mlieka v ľudskom organizme vytvárajú protilátky, ktoré ničia rakovinové bunky.
Jej odolnosť a protilátky sa pitím mlieka prenášajú na nás.
Ľudia s rakovinou majú často žalúdočné problémy, necítia sa v pohode, sú viac unavení. Vyšší obsah trieslovín v potrave kôz udržuje ich tráviace ústrojenstvo v dobrom stave. Triesloviny následne zneškodňujú a neutralizujú škodlivé látky, ktoré hmyzom, rastlinami a škodlivými vplyvmi prostredia ohrozujú naše zdravie. Mlieko kôz je preto ekologicky čistejšie a mnohým chorým uľavia od žalúdočných problémov, cítia sa ľahšie a príjemnejšie.
Navyše kozie mlieko je ľahšie stráviteľné a obsahuje viac mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín.
Zázračné kozie mlieko
Kozie mlieko má mnoho pozitívnych účinkov na náš organizmus – jeho pravidelná konzumácia znižuje nervozitu, stresy, veľmi rýchlo zlepšuje imunitný systém a celkovú kondíciu.
Pozitívne pôsobí pri astmatických chorobách, pri ochorení tráviaceho ústrojenstva a iných orgánov. Úspešne lieči anémiu a podvýživu. Dokáže potlačiť zápal, napríklad pri reumatických ťažkostiach a celkovo je požehnaním pre náš imunitný systém.
Dobrá správa pre dámy – ak už nič nepomáha proti migréne, skúste kozie mlieko. Vymeňte ho za kravské a migrény ustúpia. Tiež dobre pomáha pri vyrážkach, ekzémoch a ďalších kožných problémoch. Zlepšuje kvalitu pleti, udržiava správnu vlhkosť a aj preto sa pridáva do niektorých kozmetických prípravkov. Chráni pokožku pre škodlivými látkami a spomaľuje starnutie.
Produkty z kozieho mlieka majú viac niektorých vitamínov a minerálov, než výrobky z kravského mlieka.