Sladkosti pre deti v podobe kváskového pečenia. Výhody + recept na kváskové šišky

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Večné diskusie a boj mamičiek, starých rodičov a kamarátok o to, či dávať deťom sladkosti, vôbec nie… alebo aspoň v malej miere. Mnohé mamy nevydržia nápor svojich detí, ktoré pýtajú sladké. Veď len drobnosť… Lebo deti v škôlke či škole majú…lebo im na návšteve ponúkli…lebo im starká podsunula.
Lekári a odborníci radia – ak už deťom dáte niečo malé sladké, tak naozaj s mierou a v dopoludňajších hodinách. Tak je predpoklad, že dieťa cukor využije pri pohybe.
O negatívnych účinkoch cukru na deti sa už popísalo naozaj dosť.
A preto máme pre vás tip, ak chcete svojím deťom dopriať sladké, no zdravším spôsobom. Skúste kváskové pečenie – presvedčíme vás, že sa vyplatí, aj to aj pre deti. a pridáme super recept na kváskové šišky!

Čo je kváskovanie
Kváskovanie je spôsob pečenia, ktorý používali gazdinky už v minulosti. Ide o proces úpravy obilnín za pomoci baktérií mliečneho kvasenia. Na rozdiel od klasického pečenia za pomoci kvasníc trvá kváskové pečenie dlhšie, no vďaka tomu je kváskové pečivo ľahšie stráviteľné.

kvások výhody a recept

 

Prečo je kvások zdravý?

Dôvodov, prečo začať s kváskovaním, je mnoho. Väčšina ľudí po ňom siahne kvôli tomu, že ide o zdravší spôsob pečenia. Prečo sa teda oplatí začať kváskovať a robiť tak sladké pečivo zdravším spôsobom?

ikona lupaKváskové pečivo nenafukuje

Jedným z najväčších pozitív kváskového pečiva je to, že toľko nenafukuje. Kvások totiž neprežije extrémne teploty pri pečení, na rozdiel od kvasníc, ktoré sú aj po upečení pečiva nažive a spôsobujú nafukovanie.

ikona lupaNeobsahuje éčka

Ak si zarábate kvások doma, máte istotu, že neobsahuje žiadne chemické prísady či éčka. Deti sú tak chránené voči rôznym pekárenským “zlepšovákom”, ktoré im môžu iba zbytočne vyvolať tráviace ťažkosti či alergické reakcie.

ikona lupaZlepšuje trávenie

Kvások upravuje peristaltiku čriev, vďaka čomu zlepšuje absorpciu vitamínov a minerálov. Takisto napomáha vyprázdňovaniu. Pretože kvások pracuje pomaly, je ľahšie stráviteľný a lepšie spracuje dôležité živiny.

ikona lupaZasýti na dlhšiu dobu

Kváskové pečivo má nižší glykemický index. Vďaka tomu po jeho skonzumovaní hladina cukru v krvi nestúpa tak rýchlo. Deti sa teda zasýtia na dlhšiu dobu a z menšieho množstva.

ikona lupaTo najdôležitejšie – deťom chutí

Kváskové pečivo má lahodnú chuť a deti si tak na ňom radi pochutia. Táto forma pečenia je teda zdravšia, pričom stále naozaj chutná. Možno aj o čosi chutnejšia ako bežné pečenie.

Náš tip
Veľa nevydarených zákuskov  je dôsledkom inej teploty v rúre, ako sme nastavili na termostate.  Zaobstarajte si teplomer do rúry je to skvelá pomôcka, ktorá už mnohým ľuďom pomohla lepšie a úspešne kváskovať. Ukáže skutočnú teplotu v rúre.

ako upiecť kváskový chlieb krok za krokomPrečítajte si tiež
Ako upiecť kváskový chlieb. Postup krok za krokom

 

Ako pripraviť kvások

Samotná príprava kvásku sa môže zdať  zložitá, ale určite to zvládnete.

Potrebujete:

  • pár kúskov jablka
  • ražnú celozrnnú múku
  • ražnú chlebovú múku
  • vodu

Postup je nasledovný.

  1. Do skleneného pohára s uzatvárateľným vekom vložíme jablká a pridáme 15 g ražnej celozrnnej múky a 30 g vody. Necháme stáť, pričom viečko neutesníme.
Náš tip
Ak doma nemáte váhu, nevadí. 15 g múky je približne 1 polievková lyžica. Viac o vážení bez kuchynskej váhy sa dozviete v tomto článku. Ďalej budeme písať už v PL, aby ste mali lepšiu predstavu o množstve daných surovín.

2. O približne 12 hodín pridáme opäť múku a vodu v rovnakom množstve.

3. Na druhý deň pridáme opäť 1 PL ražnej celozrnnej múky a 2 PL vody, pričom to navečer zopakujeme.

4. Aj na tretí deň zopakujeme daný postup ráno a večer.

5. Na štvrtý deň jablko vyberieme a v pohári necháme len 60 g kvásku, teda približne 4 PL. Primiešame 2 PL vody a 2 PL ražnej, tentoraz chlebovej múky. O cca 12 hodín postup zopakujeme.

6. Až do obdobia 2 týždňov od založenia kvásku kvások krmíme každý deň 2 PL vody a 2 PL ražnej chlebovej múky.Kvások nechávame pri izbovej teplote a fixkou si značíme jeho rast.

7. Po týchto dvoch týždňoch je už kvások vhodný na pečenie.

kvások vo fľaši

 

Recept na kváskové šišky

Veríme, že sme vás už presvedčili, prečo sa kváskové pečenie oplatí. A to nielen pre nás, dospelých, ale aj pre deti. Chceme predsa, aby sa správne vyvíjali, boli zdravé a cítili sa v pohode.
Takže na záver sme pre vás vybrali výborný recept na kváskové šišky.

SUROVINY

  • 200 g kvásku
  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 50 g masla
  • 100 g kyslej smotany
  • vlažné mlieko
  • vanilkový cukor
  • štipka soli
  • džem

kvások cesto

POSTUP:

recept postupS pomocou kuchynskej váhy si pripravíme všetky suroviny.

recept postupVymiesime spolu kvások, múku, maslo, kyslú smotanu, vanilkový cukor s trochou mlieka a štipkou soli. Cesto má byť hladké a nelepivé.
Necháme kysnúť 3 hodiny.

recept postupCesto roztiahneme na pomúčenej doske a postupne z neho vykrajujeme menšie šišky. Tie následne necháme na doske kysnúť ešte cca 45 minút.

recept postupŠišky vysmažíme na rozohriatom oleji, hotové pocukríme a ozdobíme džemom.

Tak ako? Rozhodli ste sa aj vy prejsť na kváskové pečenie?

kváskové šišky

— PR článok —


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.