Liečivý hloh. Recept na korenené víno posilňujúce srdce

Na jeseň dozrieva do krásnych červených plodov, ktoré však nemusíte nechávať len vtákom. Hloh vám dokáže posilniť srdce, znižuje krvný tlak, dokázali jeho pozitívne účinky v boji proti depresii a úzkostným stavom.
Veď už záznamy zo stredoveku poukazujú na jeho použitie pri ochoreniach nervového systému. Povieme vám, čo a kedy sa dá zbierať, ako to využiť a máme pre vás aj recept na liečivé korenené víno s hlohom.

 

Liečivý hloh

Účinky hlohu sú dobre preskúmané a ukázalo sa, že zvyšuje silu kontrakcie srdca, jeho rytmus pritom spomaľuje. Exituje tiež dôkaz, že zlepšuje okysličenie tkanív srdca a znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Používa sa ako tradičný liek na vysoký krvný tlak, srdcovú arytmiu, angínu pectoris a Raynaudovu choroba.
Hloh vidíte rásť najmä na okrajoch lesov, cestičiek, v parkoch, ale už sa pestuje aj v záhradách a využíva ako živý plot. Tisícky rokov ho ľudia používali ako zábranu pred zvieratami.

 

Pestovanie a zber

Hloh je odolný strom (alebo krík), ktorý sa prispôsobí väčšine stanovíšť a pôdnych typov, takže nemusíte mať obavy z jeho pestovania. Nevyžaduje si špeciálnu starostlivosť, dobre sa mu darí na celom Slovensku.

Na jar vytvára biele kvety, tie sú veľmi účinné, takže zberajte ich celé strapce. Sušte ich prirodzene na tienistom a vetranom mieste.
Mladé listy sa dajú jesť ako šalát.
Z kvetov na jeseň dozrievajú červené plody. Počkajte, kým sčervenejú a kým opadajú listy. Vtedy sú ideálne. Býva to v septembri až októbri, pripravujú sa z nich džemy, kompóty aj čaje.
Pozor: ak trpíte na nejaké kardiovaskulárne ochorenie, poraďte sa s odborníkom skôr, ako začnete užívať prípravky z hlohu.

kvety hlohu

 

Recept na korenené víno s hlohom

„Pred vynájdením destilácie sa z hlohu robil práve vínny macerát,“ tvrdia autori knihy Herbár liečivých rastlín, Simmondsová, Howesová a Irving. „Okrem hlohu obsahuje tento recept aj ďalšie bylinky, ktoré podporujú krvný obeh a zahrievajú telo. Užívajte jednu čajovú lyžičku (5 ml) dvakrát denne alebo vypite malý pohárik denne na podporu celkového krvného obehu.“

Suroviny:

  • 5 cm dlhý kúsok čerstvého zázvoru
  • 2 lyžice melasového cukru
  • 2 paličky škorice
  • 40 – 50 čerstvých plodov hlohu
  • 250 ml červeného vína

Budete tiež potrebovať: ostrý nôž, mažiar, odmernú nádobu, mušelín, lievik, sterilizovaný pohár s vekom, fľašu s uzáverom.

Viac zaujímavostí o BYLINKÁCH.liečivé bylinky

POSTUP:

recept postupOlúpte zázvor, nakrájajte na kocky a nasypte do pohára spolu s cukrom. Škoricové paličky rozdrvte v mažiari alebo zomeľte v mlynčeku na korenie a pridajte do pohára.

recept postupDo pohára pridajte plody hlohu a lyžicou ich rozpučite. Prelejte vínom a dobre zamiešajte.

recept postupZmes nechajte stáť na chladnom a tmavom mieste a pohár každý deň otáčajte. Ak hladina vína klesne, prilejte tak, aby boli plody hlohu celé ponorené. Po týždni preceďte tekutinu cez lievik vystlaný mušelínom do sterilizovanej fľaše. Víno vydrží 6 týždňov.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 563x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: