Poznáte remosku?
Hoci má už vyše polstoročnú históriu, stále ju vylepšujú a mnohí ľudia rýchlo objavili jej úžasné vlastnosti pri varení, pečení, dusení. Bez problémov vám nahradí elektrickú rúru, mikrovlnku, klasickú panvicu, sendvičovač, ale aj domácu pekáreň, fritovací hrniec. Remoska je ideálna do bežnej kuchyne, aj na chalupu, na študentský internát, do kempu, na loď.
Jedna pikoška – v remoske si urobíte chutné a kvalitné jedlo dokonca aj v aute. V osobnom či nákladnom, používa sa menič 12V alebo 24V/220V.
A keďže sme vyskúšali, dobre vieme, že varenie v Remoske je jednoduchšie, ako si myslíte. Naozaj žiadny iný kuchynský pomocník vám neumožní pripraviť toľko rozličných druhov pokrmov. Veď si to predstavte a zamyslite sa – ktorý iný spotrebič dokáže variť, piecť, dusiť, smažiť, zapekať a rozmrazovať zároveň? Pripravili sme pre vás pár nápadov a tipov, čo všetko si v nej pripravíte bez zbytočnej námahy a v rekordne krátkom čase.
Remoska a jej praktické využitie
Zelenina
Remoska je na prípravu zeleniny priam ideálna. Môžete ju v nej dusiť, vyprážať či zapekať, pričom sa zelenina nevysuší, zostane mäkká a plná hodnotných živín. Nebojte sa na jej dochutenie používať rozličné oleje a bylinky. Dodáte jej tak neopakovateľnú chuť a arómu.
Kuracie mäso a iná hydina
Aj hydinu môžete v Remoske piecť, vysmážať alebo dusiť. Mäso predtým naložte do vašej obľúbenej marinády a opečte zo všetkých strán. Vyskúšajte napríklad kombináciu olivový olej, grilovacie korenie, med, sójová omáčka a soľ.
Biele mäso je najideálnejšie pred varením naporciovať, aby ste dosiahli najlepšie prepečenie s chrumkavou zlatistou kôrkou.
Bravčové a hovädzie mäso
Počas pečenia mäso prelejte výpekom, nezabúdajte obrátiť. Remoska pečie lepšie, keď elektrickú pokrievku nadvihujete minimálne. Hovädzie, ktoré je tuhšie, je lepšie nakrájať na menšie kúsky, inak sa môže mäso piecť aj vcelku.
Ryby
Ryby môžete pripravovať podobne ako ostatné mäso. Dajú sa piecť, zapekať a určite sa nebojte v Remoske variť jedlo v alobale. Nesmie sa však dotýkať veka. Pred tepelnou úpravou ryby pokvapkajte citrónovou šťavou, zbavia sa tak prípadnej nepríjemnej chuti.
Ryža
Remoska bez problémov nahradí aj ryžovar. Ryžu stačí pred prípravou dôkladne prepláchnuť a scediť. Do nádoby dáme lyžicu masla alebo iného tuku, hrnček ryže, dva hrnčeky vody, osolíme a dáme dusiť, pokým sa voda úplne neodparí. Je to úplne jednoduché a nemusíte sa viac báť, že sa vám niečo pripáli.
Žemľovka
Nebojte sa vyskúšať v Remoske pripravovať aj také pokrmy, ktoré ste predtým výhradne pripravovali len v rúre. Žemľovke z Remosky pristanú nielen jablká, ale napríklad aj marhule s kyslou smotanou. Určite tento recept vyskúšajte.
Múčniky
Buchty a múčniky, ktoré si pripravíte v Remoske, sú krehké a chrumkavé, pretože sa počas pečenia nevysúšajú tak ako v klasickej rúre.
Povrch nádoby nevysypávajte múkou, ako ste zvyknutí. Vymastite ju radšej malým kúskom masla alebo tuku. Po zhruba 20 minútach položte na koláč koliesko alobalu alebo papier na pečenie. Ak sú už okraje hotové a stred ešte potrebuje zopár chvíľ, Remosku stačí vypnúť, nechať pôsobiť zvyškové teplo a po chvíli opäť zapnúť.
Nedopečeniu môžete predísť tým, že použijete požadované množstvo cesta a neprekročíte daný limit.
Inšpirujte sa napríklad tu – remoska recepty na múčniky.
Francúzske zemiaky
Ani na prípravu francúzskych zemiakov viac nepotrebujete rúru na pečenie. Postupujte tak, ako ste boli doteraz zvyknutí, vrstvy zemiakov prekladajte vašou obľúbenou zmesou. Dbajte najmä na to, aby vaša zemiaková pochúťka bola dostatočne šťavnatá.
Kváskový chlieb
Tú najlepšiu správu sme si nechali na koniec. Načo vyhadzovať peniaze za domácu pekáreň chleba, keď si ho viete bez problémov upiecť aj vo vašej Remoske?
Tento šikovný pomocník pri tom navyše spotrebuje oveľa menej energie. Remosku vopred nenahrievajte, cesto vkladáme do studenej nádoby a pečie sa zhruba 45 až 50 minút. Doprajte si chrumkavý čerstvý chlebík, ktorý poteší celú vašu rodinu. Vďaka domácej príprave budete presne poznať jeho zloženie.
Prečítajte si tiež
Ako upiecť kváskový chlieb. Krok za krokom.
— PR článok —