Vedeli ste, že marhule sú vynikajúca potravina na omladenie? Obsahujú totiž veľmi veľa aminokyselín ako cysteín a glutamín a takisto minerály ako selén a magnézium v ich bioaktívnej forme. Obsahujú viac ako štyridsať stopových prvkov, niektoré z nich sú vzájomne prepojené ako spolupôsobiace stopové prvky a vytvárajú bioaktívne prírodné zlúčeniny, ktoré musí veda ešte objaviť.
Možno vás poteší, že marhule obsahujú fytochemické zlúčeniny, ktoré sa hlboko v tele viažu na chemické molekuly, napríklad DDT, a znižujú tak riziko vzniku mnohých druhov rakoviny!
Prečítajte si, ako marhule prospievajú nášmu zdraviu a pri akých problémoch by ste ich mali zaradiť do svojho jedálnička. Sú dobré aj sušené marhule? A ako si pripraviť jednoduchý marhuľový džem?
Marhuľa ako taká pochádza z Číny a do Európy sa dostala cez Arménsko, Taliansko, Slovinsko a Rakúsko. Môžeme za ne vďačiť najmä Arabom, ktorí ju prví kultivovali v južnom Španielsku a v južnom Francúzsku.
Marhule vám dodávajú chuť do života
Áno, toto ovocie naozaj prináša radosť, dokáže vás naladiť a nabudiť. Marhule totiž otvárajú naše vnútro, robia nás milšími a keď sa ocitneme v zlej situácii, dokážu nás upokojiť. Tvrdí to napríklad medicínske médium Anthony William, ktorému v slovenčine vyšlo viacero kníh, vrátane Liečivá sila potravín.
Ale ak by ste aj neverili takýmto veciam medzi nebom a zemou, marhule majú dokázateľné liečivé účinky na naše telo. Podľa odborníkov majú v sebe veľkú energiu, takže stačí zjesť jednu denne. Ak však máte nejaký zdravotný problém, zjedzte štyri marhule, aby boli ich liečivé účinky silnejšie.
Marhuľami proti plesni
Marhule podporujú tvorbu vitamínu B12, čo znamená, že ničia škodlivé prvky v tráviacom trakte, ktoré zabraňujú prirodzenej tvorbe zdravého vitamínu B12 v tele. Keď zjete marhuľu, jej šupka pozbiera a zničí pleseň, nepotrebné kvasinky a iné škodlivé huby v tele. Navyše obsahuje veľa enzýmov a koenzýmov, ktoré chránia DNA.
Dužina zabraňuje v črevách tvorbe amoniaku, čo je ničivý plyn, ktorý presakuje stenami tráviaceho traktu a zapríčiňuje problémy v celom tele, počnúc psychickou otupenosťou až po problémy so zubami.
Marhuľa je tiež zahrievajúca potravina, ktorá intenzívne podporuje rast červených krviniek, posilňuje srdce a dodáva mozgu živiny. Keď už nevládzete, siahnite po marhuliach – toto ovocie je skvelým životobudičom.
Marhuľa pri zdravotných problémoch
Lekári odporúčajú siahnuť po marhuliach, keď máte takéto zdravotné problémy (samozrejme, že marhule ich nevyliečia, ale prispejú k rýchlejšiemu uzdraveniu alebo potlačia bolesti):
- rakovina
- žlčníkové kamene a ochorenie žlčníka
- celiakia
- lymská borelióza
- akné
- chudokrvnosť
- vysoký tlak
- astma
- artritída
- depresia a syndróm chronickej únavy (CFS)
- kvasinková infekcia
- hypoglykémia a cukrovka
- parazity
Je dobré zaradiť marhule do svojho jedálnička, ak ste citlivejší na teplotné výkyvy, mávate malátnosť, závraty, bolesť tela alebo neuhasiteľný smäd. Dajte si marhule aj vtedy, keď pociťujete dýchavičnosť, máte problémy s potením, svrbí vás pokožka, nafukuje vás, alebo mávate črevné kŕče, či zápchu.
Prečítajte si tiež
Samozber marhúľ, čerešní, višní…
Sušené marhule a jadierka
Marhule sú údajne najsilnejšie od tretej hodiny poobede. V tom čase je obsah výživných látok najvyšší – sú najviac bioaktívne a vstrebateľné. Ak je mimo sezóny, siahnite po sušených marhuliach bez síry. Nie každé sušené ovocie je hodnotné, ale marhule si udržia všetky svoje liečivé účinky aj po usušení. Na rozdiel od iného ovocia sa množstvo draslíka pri sušení dokonca zvýši.
Marhuľové kôstky obsahujú amygdalin a sú pri väčšej konzumácii jedovaté! Ani tehotné ženy by pre vysoký obsah medi nemali konzumovať veľa marhúľ. U niektorých náchylných ľudí môžu marhule vyvolať hnačku a pri nadmernej konzumácii aj celkovú slabosť.
RECEPT na marhuľový džem
Jeden z najobľúbenejších džemov, na ktorý potrebujete kilogram vykôstkovaných marhúľ, 500 gramov želírovacieho cukru (2:1) a 1 lyžičku kyseliny citrónovej.
Marhule nakrájajte na malé kocky, dajte ich do hrnca spolu s želírovacím cukrom a kyselinou citrónovou. Rozpučte a za stáleho miešania priveďte k varu. Nechajte prebublávať, kým nemá zmes správnu konzistenciu.
Džem potom plníme do umytých a vysterilizovaných pohárov, zaviečkujeme a otočíme na pár minút hore dnom.
Pozrite si video, ako pripravuje džemy Zuzana Machová – dá hneď dva typy. Hotové to máte za hodinku.
Foto: Unsplash.com, Pixabay.com