Poznáte marokánky? Kedysi ich predávali aj v obchode, v takom nevzhľadnom celofáne….možno ich ešte majú aj dnes. Nesiahajte po nich a radšej si urobte domáce marokánky. Sú jednoduché, lahodné, chrumkavé a navyše aj bezlepkové, takže potešia aj celiatikov.
Marokánky k nám dorazili z arabského sveta, ale rýchlo sa stali aj u nás obľúbenou sladkosťou. Pôvodný recept obsahoval med, oriešky, datle, cukor, kakao, vanilku a dokonca aj malé množstvo hašišu. Ten u nás dnes nenájdete 🙂
Tie spomínané priemyselne vyrábané marokánky obsahujú namiesto datlí lacnejšiu citrónovú alebo pomarančovú kôru, ktorá bola naložená v cukre. A namiesto orieškov arašidy. K tomu glukózový sirup, stužený tuk, emulgátory… Toto asi nie, však?
Z jednej strany bývajú marokánky namočené v čokoláde a hoci existuje veľa verzií tohto receptu, odporúčame tento náš. Marokánky sú v podstate cukrárenským evergreenom, takže sa oplatia vyskúšať.
„Marokánky ma nikdy veľmi nenadchli. No od mamičky synovho kamaráta som dostala túto verziu a odvtedy na Vianoce nemôžu chýbať na mise s pečivom. Osobne nemám rada väčšie množstvo kandizovaného ovocia, radšej používam sušené. Ale kto má kandizované ovocie rád, pochopiteľne, môže použiť kandizované,“ radí Zdeňka Mazúrová, ktorá má blog o bezlepkovom varení a pečení, a vydala aj knižku Bezlepkové pečenie pre každého. Jej dcéra mala celiakiu a tak sa musela naučiť variť bezlepkovo. Takmer 10-ročné skúsenosti a recepty zhrnula do spomínanej knižky.
Lahodné bezlepkové marokánky
Suroviny:
- 250 ml smotany na šľahanie
- 160 g pokrájaného sušeného ovocia (zmes)
- 160 g posekaných orechov (zmes vlašských, pekanových, lieskových, para orechov, mandlí)
- 160 g práškového cukru
- ½ balíčka vanilkového cukru
- 20 g bezlepkovej múky Jizerka zlatá
Na dokončenie si pripravte asi 200 g čokolády alebo čokoládovej polevy.
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
POSTUP:
Rúru predhrejeme na 120 °C. Dva veľké plechy vyložíme papierom na pečenie.
V smotane dohladka rozmiešame múku a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Do kaše vmiešame obidva cukry, orechy a ovocie. Malou lyžičkou naberieme hmotu a ďalšou lyžičkou ju zhrnieme na plech – tvoríme tak kôpky. Pečieme ich 20 – 30 minút.
Hotové marokánky začnú ružovieť. Upečené necháme vychladnúť.
Do misky nalámeme čokoládu alebo polevu a v mikrovlnnej rúre ju po 30-sekundových intervaloch postupne celkom rozpustíme.
Marokánky do čokolády namáčame spodnou stranou. Necháme ich obschnúť a hotové uložím do škatule. Skladujeme ich na chladnom mieste.
Tieto marokánky môžu jesť teda aj celiatici a rozhodne im budú chutiť. Vyskúšajte ich. Ak nemôžete lepok, alebo máte doma niekoho takého, odporúčame spomínanú knihu Bezlepkové pečenie pre každého.