Klasika, ktorá nestarne. Moravské koláče sa robia v mnohých rodinách aj častejšie, pretože neraz sa zjedia na posedenie. Hoci ich názov to nenapovedá, moravské koláče patria k tradičným slovenským koláčom. Piekli sa aj na svadbách, vtedy sa volali svadobné. Vynikajúce sú s teplým čajom, s mliekom alebo len tak do ruky, keď idete okolo plechu 🙂 Sú veľmi chutné aj na druhý, či tretí deň.
Táto voňavá a nadýchaná lahôdka môže mať rôzne náplne – makovú, tvarohovú, orechovú, lekvárovú. „U nás nesmú chýbať počas sviatkov, či na Vianoce alebo na Veľkú noc, no pečieme ich aj v bežný deň. Sú moje najobľúbenejšie,“ usmieva sa vynikajúca cukrárka Lucia Súkeníková, ktorá sa o svoj „babičkovský“ recept na moravské koláče podelila v knihe Recepty našich starých mám.
Recept na moravské koláče
Existuje viacero variantov aj náplní. Napríklad Jarda Židek známy z relácie Nebíčko v papuľke používa dva druhy tvarohu – plnotučný aj hrudkový. Obidva premieša a pridá hrozienka. Dochutí vanilkovým cukrom, vajíčko a kôru z pol citróna. „Ak máte slivkový lekvár veľmi hustý, zrieďte ho rumom. Pre jednoduchšiu manipuláciu si tvaroh a lekvár dajte do cukrárenského vrecka,“ radí známy šéfkuchár.
Lucia Súkeníková použila tiež tvaroh a slivkový lekvár, pridala aj škoricu… Veď vyskúšajte, sú naozaj božské.
SUROVINY
Cesto
- 500 g hladkej múky špeciál
- 2,5 dl mlieka
- 30 g kvasníc
- 100 g tuku na pečenie
- 1 lyžicu cukru
- 1 – 2 žĺtky
- soľ
Náplň
- 250 g tvarohu
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- citrónovú kôru
- 1 lyžičku mletej škorice
- slivkový lekvár
Mrvenička
- 50 g masla
- 100 g hrubej múky
- 2 lyžice cukru
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
POSTUP:
- Cesto zmiesime a dobre vypracujeme. Môžeme s ním hneď pracovať, netreba ho nechať nakysnúť. Tvaroh si vymiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou a so škoricou.
- Na pomúčenej doske si rozvaľkáme cesto a pohárom povykrajujeme kolieska ako na šišky.
- Naplníme každý jeden kus kolieska a zatočíme spojom nadol. V koláči urobíme prstom jamku a naplníme ju lekvárom. Posýpku pripravíme tak, že mäkké maslo, cukor a múku zmiešame dokopy, aby sme dosiahli mrveničkovú hmotu. Posypeme ňou koláče, preložíme ich na vymastený plech a necháme podkysnúť pod čistou utierkou.
- Pečieme na 200 stupňoch asi 30 – 40 minút. Z tejto dávky vyjde asi 18 kusov koláčov.