Klasické nanukové rezy robievala naša stará mama, aj mama takmer na každú rodinnú oslavu, krstiny, svadbu, dokonca aj na kar. Jednoducho, nanukové rezy, alebo kocky nesmú chýbať. Je to pomerne jednoduchý zákusok, takže ak čakáte návštevu, stavte na istotu. S dobrou polevou ohromia, potešia a skvele sa hodia ku kávičke alebo ako osvieženie na teplé letné dni.
Nanukáče rada robieva aj Zdeňka Mazúrová, dokonca ich bezlepkovú verziu, ktorú môžu aj celiatici. Určite vám zachutí. Spojenie orechov s kávou, jemný krém a na vrch čokoládová poleva – nie je čo riešiť 🙂 Ideme na to?
Recept na nanukové rezy
SUROVINY
KORPUS:
- 4 vajcia
- 300 g práškového cukru
- 100 g mletých orechov
- 200 g bezlepkovej samokypriacej múky Doves Farm
- 7 lyžíc silnej kávy
KAŠA:
- ½ l mlieka
- 1 žĺtok
- 1 lyžica práškového cukru
- 2 lyžice bezlepkovej hladkej múky Jizerka zlatá
KRÉM:
- 1 ½ masla
- 200 g cukru
- 100 ml rumu
NA DOKONČENIE:
- 1 téglik dobrej smotany na šľahanie
- 50 g čokolády alebo polevy
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
POSTUP:
Rúru zapneme na 190 °C. Hlbší plech vyložíme papierom na pečenie.
Pomelieme orechy. Uvaríme asi deci silnej kávy. Rozbijeme vajcia. Žĺtky dáme do misky kuchynského robota a spolu s cukrom z nich vyšľaháme hustú bielu penu. Z bielkov vyšľaháme vo vysokej nádobe tuhý sneh. Do žĺtkovej hmoty pridáme orechy, múku, kávu a sneh a premiešame, aby sa všetko spojilo. Cesto je hustejšie, ale nezľaknite sa, tak to má byť.
Rozotrieme ho na plech, vložíme do rúry a pečieme asi 15 – 20 minút. Urobíme test špajľou. Ak je vytiahnutá špajľa suchá, môžeme vypnúť rúru. Ak nie, pečieme ešte pár minút a test zopakujeme. Potom plech vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. „Odporúčam cesto aj s papierom vybrať z plechu, otočiť a papier opatrne stiahnuť,“ radí Zdeňka v knihe Bezlepkové pečenie pre každého. „Korpus aj s pôvodným alebo novým papierom vrátim späť na plech. Zvykla som si robiť to takto, rezy sa potom ľahšie krájajú, pretože nie sú prilepené na papier.“
Na krém najskôr uvaríme kašu. Do nádoby, ktorú položíme nad vodný kúpeľ, dáme všetky ingrediencie, dohladka ich rozmixujeme ponorným mixérom a na miernom ohni vymiešame hustú kašu. Nádobu s kašou potom vložíme do nádoby so studenou vodou, aby kaša za občasného miešania rýchlejšie vychladla.
Kuchynským robotom vyšľaháme z masla, cukru a rumu nadýchanú penu. Šľaháme najskôr pri nižších otáčkach, potom ich troška zvýšime. Keď kaša vychladne, po lyžiciach ju pridávame k maslu a vždy dôkladne zašľaháme (ak sa na kaši vytvorí kožka, odstráňte ju). Netreba vždy zašľahať všetku kašu – krém by mal byť ľahký, ale nie príliš riedky.
Krém rozotrieme na upečené cesto a uhladíme. Plech prikryjeme alobalom a dáme do chladničky, najlepšie na noc.
„Pred podávaním na krém rozotriem šľahačku. V mikrovlnnej rúre rozpustím čokoládu: po 20-sekundových intervaloch ju vždy premiešam a postup opakujem, kým sa celkom nerozpustí. Čokoládou ozdobím – pokvapkám – šľahačku. Rezy krájam na kocky alebo obdĺžniky,“ dodáva skúsená cukrárka.