Palacinková torta s mascarpone a šľahačkou | RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ak máte radi palacinky a ešte ste nerobili palacinkovú tortu, rozhodne vyskúšajte. My sme jej tiež istý čas odolávali. Veď palacinky sú palacinky a torta je torta…načo ich spájať? Ale oplatí sa, je to veľmi rýchle, jednoduché a naozaj chutné.
Palacinková torta prekvapí návštevu, aj domácich stravníkov. Budú sa zalizovať až za ušami 🙂

 

Palacinková torta

Palacinková torta sa dá robiť na rôzne spôsoby: palacinky sú vždy rovnaké, ale s náplňou sa môžete vyhrať. Môže to byť klasická tvarohová plnka s kúskami osviežujúceho ovocia. Alebo plnka z mascarpone a šľahačky, ako u nás. Prípadne nejaký ovocný krém. Maličké kúsky ovocia môžete naukladať na krémovú časť.
Alebo urobte kakaové palacinky, takže s bielym krémom to bude robiť skvelý efekt – najmä po nakrájaní.

palacinková tortaSUROVINY

  • 350 g hladkej múky
  • 300 ml mlieka
  • 300 ml jemne perlivej vody (alebo neperlivej)
  • 20 g vanilkového cukru
  • 3 vajíčka
  • štipka soli
  • olej

Na krém

  • 250 g mascarpone
  • 125 ml sladkej smotany
  • 3 lyžice múčkového cukru
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • džem podľa chuti
  • ovocie na ozdobenie

recept tiramisu palacinkyVyskúšajte tiež
Tiramisu palacinky. Dezert, ktorý si zamilujete.

POSTUP

recept postupNajskôr ideme urobiť palacinky. Zmiešajte suché suroviny a postupne pridávajte mlieko, vanilkový extrakt, vodu a vajíčka. Dobre premiešajte, aby vzniklo hladké cesto. Malo by byť hutné, nie vodnaté.

recept postupPalacinky klasicky opekáme na panvici: rozpálite, potriete troškou oleja a robíte tenké palacinky. Pečiete na jemnom ohni dozlatova. Palacinky si ukladajte vedľa na tanier a nechajte vychladnúť.

recept postupPripravíme si krém. Mascarpone špachtličkou vymiešame s cukrom (nemiešajte, aby ste nemali príliš riedku hmotu). V inej nádobe vymiešajte sladkú smotanu a šľahačku opatrne vmiešajte do mascarpone.

recept postupIdeme skladať palacinkovú tortu: jednu palacinku natrite obľúbeným džemom, položte druhú palacinku, na ňu 1 až 2 lyžice krému. Potom opäť palacinka, džem, palacinka, krém atď., až kým sa vám neminú všetky palacinky. Ak by sa palacinky zosúvali, urobte povedzme 4 poschodia, dajte trošku zatuhnúť do chladničky na pár minút. Potom pokračujte opäť pár poschodí a znova zatuhnúť.

recept postupPosledná by mala byť palacinka, na ktorú dáme krém: môžete len potrieť, alebo nejako pekne nastriekať a dozdobíme ovocím. Prípadne pokvapkajte ešte džemom alebo nastrúhajte čokoládu. Podľa chuti a gusta 🙂
Dobrú chuť!

Môžete vyskúšať aj palacinkovú tortu Adriany Polákovej:

 

Foto: Freepik.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.