Ak máte radi palacinky a ešte ste nerobili palacinkovú tortu, rozhodne vyskúšajte. My sme jej tiež istý čas odolávali. Veď palacinky sú palacinky a torta je torta…načo ich spájať? Ale oplatí sa, je to veľmi rýchle, jednoduché a naozaj chutné.
Palacinková torta prekvapí návštevu, aj domácich stravníkov. Budú sa zalizovať až za ušami 🙂
Palacinková torta
Palacinková torta sa dá robiť na rôzne spôsoby: palacinky sú vždy rovnaké, ale s náplňou sa môžete vyhrať. Môže to byť klasická tvarohová plnka s kúskami osviežujúceho ovocia. Alebo plnka z mascarpone a šľahačky, ako u nás. Prípadne nejaký ovocný krém. Maličké kúsky ovocia môžete naukladať na krémovú časť.
Alebo urobte kakaové palacinky, takže s bielym krémom to bude robiť skvelý efekt – najmä po nakrájaní.
SUROVINY
- 350 g hladkej múky
- 300 ml mlieka
- 300 ml jemne perlivej vody (alebo neperlivej)
- 20 g vanilkového cukru
- 3 vajíčka
- štipka soli
- olej
Na krém
- 250 g mascarpone
- 125 ml sladkej smotany
- 3 lyžice múčkového cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- džem podľa chuti
- ovocie na ozdobenie
Vyskúšajte tiež
Tiramisu palacinky. Dezert, ktorý si zamilujete.
POSTUP
Najskôr ideme urobiť palacinky. Zmiešajte suché suroviny a postupne pridávajte mlieko, vanilkový extrakt, vodu a vajíčka. Dobre premiešajte, aby vzniklo hladké cesto. Malo by byť hutné, nie vodnaté.
Palacinky klasicky opekáme na panvici: rozpálite, potriete troškou oleja a robíte tenké palacinky. Pečiete na jemnom ohni dozlatova. Palacinky si ukladajte vedľa na tanier a nechajte vychladnúť.
Pripravíme si krém. Mascarpone špachtličkou vymiešame s cukrom (nemiešajte, aby ste nemali príliš riedku hmotu). V inej nádobe vymiešajte sladkú smotanu a šľahačku opatrne vmiešajte do mascarpone.
Ideme skladať palacinkovú tortu: jednu palacinku natrite obľúbeným džemom, položte druhú palacinku, na ňu 1 až 2 lyžice krému. Potom opäť palacinka, džem, palacinka, krém atď., až kým sa vám neminú všetky palacinky. Ak by sa palacinky zosúvali, urobte povedzme 4 poschodia, dajte trošku zatuhnúť do chladničky na pár minút. Potom pokračujte opäť pár poschodí a znova zatuhnúť.
Posledná by mala byť palacinka, na ktorú dáme krém: môžete len potrieť, alebo nejako pekne nastriekať a dozdobíme ovocím. Prípadne pokvapkajte ešte džemom alebo nastrúhajte čokoládu. Podľa chuti a gusta 🙂
Dobrú chuť!
Môžete vyskúšať aj palacinkovú tortu Adriany Polákovej:
Foto: Freepik.com